StoryEditor

Pozrite si video, po ktorom si nový iPhone nekúpite

01.10.2015, 06:55
Môže to byť malá revolúcia v mobilných telefónoch. Takto nás iPhone 6s prekvapil v teste.

Apple každý rok prinesie nový „revolučný“ iPhone, ktorý je lepší ako všetko, čo priniesol predtým. Aj iPhone 6s tak označil Tim Cook počas jeho predstavenia. Na recenziu nového smartfónu od Applu som si dal čas a nesnažil sa ju vychrliť už v prvých dňoch od predstavenia, hoci som telefón mal v rukách už v prvý deň predaja.

Prakticky ihneď som ho vymenil za telefón, ktorý používam doteraz (iPhone 6) a chcel vedieť, či život s novinkou bude „jednoduchší“. Samozrejme, ani po pár dňoch používania iPhonu chlieb nezlacnel, články písať rýchlejšie neviem a ani ten plat mi nezvýšili. Ale pekne po poriadku. 

Pribral a zväčšil sa 

Prvé, čo som si na novom iPhone všimol, je, že pribral a zväčšil sa. Síce nepatrne, ale pocitovo mi pripadá, že držím starší, nie novší z dvojice smartfónov od Applu. Za odmenu by sa nemal ohýbať a navyše dostal revolučný displej. Revolučný preto, lebo túto technológiu s istotou nájdete o pár mesiacov či rokov aj na svojom telefóne. Jej meno je 3D Touch a dokáže rozlišovať silu, akou na displej prstom tlačíte. No a tým odomyká úplne nové funkcie ovládania. 

Silnejším stlačením si v zozname mailov otváram náhľady jednotlivých správ a opätovným silnejším stlačením si mail otvorím celý. Rovnako si môžete kontrolovať dni v kalendári, otvárať fotografie alebo spúšťať niektoré skratky. 

Napríklad chcete okamžite selfie kameru? Silnejšie zatlačíte na ikonu fotoaparátu a v menu, ktoré sa vám zobrazí, vyberiete len selfie. iPhone takto dokáže rozoznávať silu stlačenia vo viacerých krokoch. A aj vďaka tomu dokáže napríklad premeniť klávesnicu na touchpad. V texte sa tak pohybujete. 

Budete si zvykať 

Spustenie funkcie si nevyžaduje extrémnu námahu, no je rozdiel medzi ťuknutím a silnejším stlačením. Túto funkciu v prevažnej väčšine využívajú len aplikácie od Applu, no je otázka času, kedy sa masovo rozšíri. A tak si silnejším stlačením na ikonu Facebooku napríklad ihneď aktualizujete status alebo privoláte cez aplikáciu taxík. Je to úplne nová funkcia a na jej možnosti si budete chvíľku zvykať. Ja si napríklad zvykám doteraz. 

Keďže nový iPhone nabral na rozmeroch, nemyslite si, že sa zmenilo niečo viac. Nedostanete väčšiu batériu a ani fotoaparát sa nezmestil do tela telefónu. Dizajn je totožný s predchodcom. To znamená, že nabíjať telefón budete ako doteraz (pokojne aj viackrát za deň). Do obalu, ktorý som však používal pre iPhone 6, sa zmestil. Zmeny príslušenstva sa tak obávať nemusíte. 

Ďalšia zmena na novom iPhone, ktorá stojí za to a ktorú si určite obľúbite, je snímač odtlačkov prstov. Teraz konečne sníma odtlačky excelentne, ak aj máte spotené či mokré prsty. Telefón sa odomyká v sekunde. Teda ešte rýchlejšie. Je to také rýchle, že nemáte ani najmenšiu šancu prečítať svoje upozornenia. Na to, aby som to skúsil, prípadne len rozsvietili displej, som začal používať tlačidlo na odblokovanie alebo iný prst. To je asi prvýkrát, čo niečo podobné napíšem. Ale funguje to až príliš rýchlo a dobre.

iPhone dostal v novej verzii schopnosť dokonalejšie fotografovať, prípadne nahrávať video. Začal by som prednou kamerou, ktorá prekonala doslova revolúciu. Teraz má päť megapixelov, môže vytvárať HDR snímky a dokáže využívať prednú obrazovku ako blesk. Veľmi šikovné zlepšenie, ktoré dovolí využívať „selfie fotky“ pokojne aj v noci. 

Navyše, sú veľmi kvalitné. Apple tak v tejto oblasti dobehol konkurenciu. Čo je však na strane Applu sebecké, je, že selfie blesk, ktorý by zvládol akýkoľvek predchádzajúci iPhone, dostal v systéme len iPhone 6s. 

Zahoďte svoj fotoaparát 

Zadná kamera dostala dve veľké zlepšenia. Teraz má 12 Mpx a môže nahrávať 4K video. Výsledné fotografie z iPhonu
sú výborné. Telefón si dokáže veľmi dobre poradiť so svetlom, napríklad ak fotografujete tmavý interiér auta cez deň či fotografujete v šere. Výsledné snímky sú lepšie a detailnejšie ako pri iPhone 6. 

Navyše má iPhone 6s jednu novinku. A tou sú živé fotky. iPhone dokáže automaticky okrem fotografií zachytávať situáciu pred odfotografovaním a po ňom. A tak pri prezeraní snímok môžete silnejším stlačením (3D Touch) vyvolať krátke „video“, ktoré má aj zvuk a ukazuje približne tri sekundy z danej situácie. 

Apple nie je prvý, kto prišiel s niečím podobným, a osobne ma táto funkcia až tak nezaujala. Štandardne keď fotíte, totiž takmer vždy po nasnímaní obrázka telefón ihneď sklopíte dolu a chcete si snímku pozrieť. A tak na živej fotke sa veľmi často pozeráte na svoje nohy. Treba si na to zvyknúť, aby táto funkcia mala zmysel. 

Kupujem či nekupujem? 

Očakávanou novinkou iPhonu 6s bolo 4k video. Áno, je tam, a ak doma nemáte nič, kde by ste 4K prehrali, nepoužívajte ho. Zbytočne vám zaberá mnoho miesta a videá vyzerajú v iPhone či na bežnom počítači horšie ako tie vo Full HD. Nevyužívate potenciál toho rozlíšenia. Skúste radšej špičkové Full HD, kde Apple aj vďaka 4K zlepšil stabilizáciu. A to vyzerá pri 60 snímkach skutočne neuveriteľne. 4K využijú v prvom rade profesionáli. 

Nový iPhone dostal navyše špičkový hardvér, ktorý dovoľuje pohodlne v mobile strihať video v takomto vysokom rozlíšení. Jeho systém iOS 9 je stále jednoduchý a „blbuvzdorný“. Navyše je teraz dokonale pripravený na 3D Touch. 

V závere môžem povedať, že iPhone 6s je výborným pokračovaním, ktorý ponúka skvelú kameru a výborný 3D Touch displej. Je však oproti minulému roku drahší. A to o 40 eur v základnej 16 GB verzii a 50 eur pri ostatných modeloch. Na Slovensko sa dostane už 9. októbra. 

Ak váhate nad novou ružovou farbou, pokojne si ju vyberte. Je to veľmi pekne spracovaná farba a žiaden gýč. 

Ale aby som sa vrátil k môjmu úvodu. S novým iPhonom sa mi „nežilo“ jednoduchšie a ani som z neho nepadol do kolien. Preto ak ste vlastníkom iPhonu 6, rozmyslite si, či až tak potrebujete lepšiu kameru a nový displej. Ak nie, nekupujte a počkajte radšej na iPhone 7. Pre ostatných je toto zásah opäť do čierneho. „Zlý“ iPhone som ešte v rukách nedržal a s jeho kúpou dostanete štandard hodný spoločnosti Apple. 

01 - Modified: 2007-10-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pozor na odblokovanie iPhone
01 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 02 - Modified: 2024-04-05 11:43:54 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme auto pre masy: kórejský hatchback s manuálom a priaznivou cenou 03 - Modified: 2024-04-03 05:58:18 - Feat.: - Title: Spolupráca s Leicou sa vyplatila. Kompaktná vlajková loď z Číny ale dokáže viac ako len fotiť 04 - Modified: 2024-03-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Kino, luxus a extrémne pohodlie? „Dodávka“ od Lexusu na trhu nemá konkurenciu 05 - Modified: 2024-03-28 12:15:00 - Feat.: - Title: Zlé berú a dobré pridávajú. Aké sú nové verzie dôležitých škodoviek na vlastnej koži?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 08:53