StoryEditor

Päť najväčších chýb všetkých majiteľov smartfónov. Nerobte ich

22.10.2015, 18:12
Stačí malý omyl alebo hlúpa náhoda a prídete o svoj digitálny život. A pokojne aj o peniaze.

Kým máte telefón vo svojom vrecku je všetko v poriadku. Ale keď sa už niečo stane, je neskoro. Zatiaľ čo pokročilí používatelia tieto rady poznajú, váš otec či niekto, pre ktorého telefón znamená len vec, ktorú každý deň nabíja, nie. 

1. Nepoužívajte na telefóne heslo

Nezačleníte sa do klubu paranoidných a ani sa nemusíte báť, že by ste s týmto strácali čas. Spomeňte si či máte v telefóne len jedinú „vec“, fotografiu, správu či mail, ktoré máte len pre seba, prípadne by ju niekto iný nemal vidieť. 

Heslá používa väčšina ľudí v biznise, a ich úlohou nie je skrývať správy pred frajerkou, ale ochrániť vaše dáta pred tým, aby vám ich zneužil niekto iný. Skrátka cudzí človek. Dnes navyše elegantne vyriešite ochranu telefónu aj senzorom odtlačkov prstov. Môžete používať kód alebo v prípade Androidu vzor.

2. Ignorujete zálohovanie

Aby ste neprišli o svoje fotografie z dovolenky či dôležité kontakty stačí dnes málo. Pokiaľ v rukách držíte iPhone, choďte do nastavení a kliknite na iCloud a zistite či máte v priečinku fotky zapnutú iCloud knižnicu či zapnuté zálohovanie kontaktov. 

Pre „applistov“

Ideálny stav je taký, že si zálohujete všetko. V tom prípade je váš „digitálny“ majetok dobre poistený. Problém môže nastať, ak fotíte veľa. Apple vám dá zadarmo 20  5 GB. Jednoduché riešenie je však si priplatiť. Za jedno euro dostanete až 50 GB, prípadne za tri eurá až 200 GB. 

Pre Android

V prípade Androidu je cesta o niečo jednoduchšia. Google rozdáva svoje miesto zadarmo, stačí používať ich aplikáciu Google Fotky a k dispozícií máte neobmedzený priestor. A to pre fotografie a Full HD videá. Žiadna podobná služba, ktorá by mala obdobné možnosti, neexistuje. 

V prípade kontaktov si radšej vždy svoje kontakty ukladajte na váš Google účet (gmail). SIM kartu môžete stratiť, zničiť a o telefón môžete prísť. Všetky kontakty, ktoré si budete v rámci Google účtu ukladať, nájdete na svojom Gmaile. Stačí kliknúť na názov Gmail pod logom Google na ľavej strane.

Tieto kontakty sa vám navyše automaticky prenesú do vášho nového telefónu. Zabudnite tak na ručné prepisovanie alebo stres, že ste nejaký kontakt stratili. 

3. Neviete si prezvoniť telefón z počítača

Tento bod nie je len o tom, že pokiaľ stratíte telefón, nájdete ho na mape. Vie toho oveľa viac. 

Úprimne, šanca na to, že svoj telefón nájdete podľa mapy, ktorá vám ukáže, kde práve leží, je mizivá. Šancu máte len vtedy, pokiaľ si ho ešte nikto nevšimol. Ak ho už niekto má vo vrecku alebo dokonca vidíte, že daný telefón je na Mostovej ulici 46 v Bratislave, máte smolu. Ak nechcete začať vykrikovať na 12 poschodový panelák či začať prehľadávať ľudí na zastávke MHD, jediná cesta vedie cez číslo 158. 

Avšak cez tieto služby si nájdete smartfón, ktorý má zapnutý tichý režim a takto ho dokážete „prezvoniť“, prípadne ho úplne vymazať či napísať na obrazovku správu, ktorá bude odkazovať na vás. 

Pre „applistov“

Pri Apple je cesta jednoduchá. Ak sa vám niečo nemilé prihodí, stačí navštíviť portál icloud.com a kliknúť na ikonu nájsť môj iPhone. Pred sebou máte ihneď mapu a vzdialené ovládanie telefónu, prípadne aj počítača (pokiaľ je od Apple). Vidíte napríklad aj stav batérie, či dokážete ho „prezvoniť“, vymazať, alebo zapnúť režim straty.

Ten vyzerá v skrate tak, že iPhone zapne šetrenie batérie, zobrazí prednastavenú správu a možnosť okamžite zavolať na nastavené číslo. Na mail navyše dostávate aktualizácie, kadiaľ iPhone putuje.

Základom pre fungovanie je mať zapnuté dátové služby.

Pre Android

Google na ochranu zvolil podobný spôsob ako Apple, až na jeden rozdiel. Webovú adresu, kde máte svoj stratený telefón hľadať, si nezapamätáte. Google nemá jednoduchý a komplexný portál na správu telefónu, ale rozdrobené služby. Preto kontakty nájdete inde ako fotografie a podobne. Preto, aby ste našli svoj stratený telefón s Androidom, musíte navštíviť adresu: android.com/devicemanager. Jednoduché, nie? 

Ďalší bod je ďalším problémom. Ak ste doteraz používali viac mobilných telefónov, musíte si vybrať, ktorý chcete hľadať. Zabudnite na to, že tu nájdete „pekné“ a prehľadné označenie ako Samsung Galaxy S6 edge+ či v prípade služby Apple - iPhone 6. Tu v prípade Samsungu uvidíte - SM-G928F. Teda typové označenie, ktoré vás vôbec nezaujíma a neviete ho. (našťastie ho viete následne zmeniť) 

Celý systém uzamykania či prezvonenia už však funguje rovnako. Telefón viete zaheslovať, a napísať naň správu spolu s telefónnym číslom alebo ho rovno vymazať. 

Základom pre fungovanie je ale mať zapnuté dátové služby.

4. Nepoužívate internet

Je to ako aby ste používali auto, kde máte iba volant a jedno sedadlo. Skrátka dokážete sa presúvať, ale nie je to ideálne a nedokážete využívať všetky jeho možnosti. 

Nedostanete sa k mailom či „facebookom“, nemáte predpoveď počasia, ani poriadnu navigáciu, ktorá sleduje aktuálne dopravu vo vašom okolí.

Smartfóny sú na internete závislé a len čiastočné využívanie Wi-Fi sietí nie je ideálne. Dáta sú dnes navyše oveľa lacnejšie ako v minulosti. Ak to preženiem, dostanete 1 MB už za 4 centy či v prípadne predplatených programov aj lacnejšie. 

Bez internetu v smartfóne ste „ako hluchý“ a „slepý“.  

5. Neviete, čo dokáže

Nosíte ho vo vrecku, nikdy ste ten dotykový telefón možno ani nechceli a pomaly neviete, čo je to aplikácia. Pritom kvôli nemu nemusíte zapínať komplikovaný internet banking, nájdete okamžitú cestu z dopravnej zápchy v meste, či nemusíte si už volať taxík a vypočuť si celú komunikáciu operátorky s vodičom. Smartfóny majú úspech len vďaka svojím doplnkom, ktoré ich robia univerzálnejšími. Veď načo si komplikovať život.  

01 - Modified: 2007-10-20 12:06:46 - Feat.: 0 - Title: Mečiar by so cťou odstúpil
01 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý 02 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Toto sú najpredávanejšie telefóny všetkých čias. Vládne im roky sa trápiaca značka 03 - Modified: 2024-04-03 05:58:18 - Feat.: - Title: Spolupráca s Leicou sa vyplatila. Kompaktná vlajková loď z Číny ale dokáže viac ako len fotiť 04 - Modified: 2024-03-29 11:00:00 - Feat.: - Title: Nabitú strednú triedu dopĺňa čínska novinka. Láka takmer bezrámčekovým displejom a fotografickou výbavou 05 - Modified: 2024-03-20 11:00:00 - Feat.: - Title: Motorola chystá predstavenie špičkového smartfónu. Spoločnosť odhalila jeho dizajn a prítomnosť AI
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
14. apríl 2024 20:41