StoryEditor

Estónci vedia posielať dáta svetlom. Li-fi je stokrát rýchlejší než wi-fi

30.11.2015, 23:00
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Technológia, kedy k prenosu dát stačí na jednej strane zdroj svetla, ako je napríklad lampička, a na druhej svetlocitlivý prvok, nie je nová. Estónska firma vyskúšala tento systém označovaný ako Li-Fi v reálnej prevádzke a dosiahla zaujímavé výsledky, píše portál idnes.cz.



Vyniesť novú technológiu z laboratória a nasadiť ju do bežnej prevádzky je jednou z najnáročnejších operácií pri vstupe novinky na trh. S bezdrôtovou technológiou Li-Fi (Light Fidelity) to teraz skúša risknúť estónska spoločnosť Velmenni.

Tá podľa serveru International Business Times vyskúšala novinku v reálnom prostredí. Pri teste v niekoľkých kanceláriách a priemyselnom prostredí sa firme podarilo dosiahnuť rýchlosť prenosu dát okolo 1 gigabitu za sekundu. Priemerná rýchlosť wi-fi je pritom výrazne menšia. Najvyššia teoretická rýchlosť Li-Fi je podľa firmy 224 Gb / s.

Firma Velemenni pri testoch využila LED svetlá, ktoré boli schopné blikať s nanosekundovou frekvenciou. Svetlo pritom slúži len ako nosič dát. Technológiu ich spracovania si výskumníci vypožičali od wi-fi. Firma si sľubuje, že systém komerčne ponúkne do troch až štyroch rokov. Už teraz možno ale zaobstarať základné sady pre nadšencov, ktoré ponúkajú predovšetkým čínski výrobcovia.
 
Niekoľkoročné testy
Hoci je úspech estónskej firmy zaujímavý, posielaniu dát pomocou svetla vysielaného do priestoru sa venuje celé množstvo firiem.

Napríklad minulý rok sa uskutočnil test prenosu audiosignálu. Cez klasický 3,5 mm jack pripojili špecialisti z mexickej spoločnosti SiSoft mobilný telefón poskytujúcu zvuk k prevodníku z audia na optické signály, ktoré následne vysielal. Na druhej strane bol prijímač, ktorý ho previedol späť do zvukového signálu a ten nechal hrať na reproduktoroch. Vysielač pritom využíval celé spektrum svetla, ktoré bolo schopné LED svetlo poskytnúť. Firma si vtedy sľubovala, že je takto možné dosiahnuť rýchlosť až 10 gigabitov za sekundu.



Práce na tejto technológii zaštíťuje asociácia nazvaná Li-Fi Consortium. Medzi jej členov patria napríklad známy Fraunhoferov ústav (zhruba povedané nemecká obdoba Slovenskej akadémie vied), ktorého predstavitelia v roku 2013 vyhlásili, že rýchlosť prenosu dát u podobných systémov môže byť v laboratórnych podmienkach až jeden gigabit za sekundu. Teraz sa tento predpoklad potvrdil. Vtedy odhadovali, že jedna žiarovka s tromi farbami bude potenciálne schopná vysielať dáta rýchlosťou až 3 Gb / s.

Všetko má ale svoje obmedzenia, pretože svetlo neprejde napríklad múry, čo napríklad wi-fi zase zvládne. Na druhej strane sa tak môže lepšie brániť odpočúvaniu.


Ako funguje Li-Fi
Niekedy označované ako Visible light communications (VLC)

Dáta sú cez Li-Fi prenášané pomocou mikroblikánia, ktoré by ľudské oko nemalo postrehnúť, a preto mu nevadí. Modem v tomto prípade tvoria LED žiarovky kombinované so svetelným senzorom.

V podstate sa tak prenos dát po optických vláknach presunul do vzduchu so všetkými výhodami a problémami, ktoré to môže prinášať. Na komunikáciu sa využíva štandard IEEE 802.11, s ktorým pracuje aj klasická Wi-Fi.
 

01 - Modified: 2007-11-23 10:16:01 - Feat.: 0 - Title: Prezident prijal návrh na odvolanie Jureňu
01 - Modified: 2022-12-06 11:02:47 - Feat.: - Title: Mafra má novú šéfku Digitálu. Denisa Schvarcza nahradí Lucia Chynoranská 02 - Modified: 2022-09-06 08:56:41 - Feat.: - Title: Výdavky do internetovej reklamy stále rastú, aj keď už nie tak rapídne 03 - Modified: 2022-09-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľký rozhovor o Piane: Budúcnosť novín na webe je v personalizácii obsahu 04 - Modified: 2022-08-07 05:59:54 - Feat.: - Title: Digitálny týždeň: Ako by podľa AI vyzerala úplne posledná selfie na svete? 05 - Modified: 2020-02-28 13:35:45 - Feat.: - Title: Mnohí ľudia fetujú Facebook. Problémom spoločnosti je aj syndróm nažraného leva, tvrdí odborník
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 08:29