StoryEditor

Doména v tvare .mercedes? O chvíľu bude realitou

27.03.2013, 23:00
Dnes oslavuje .sk 20 rokov. A konkurovať jej bude nová generácia názvov domén.

Www.nastroje-na-zvysovanie-konkurencieschopnosti-vyrobnych-podnikov.sk. To je najdlhšia .sk doména, ktorú registruje najväčšia slovenská webhostingová firma WebSupport. Tých najkratších je viac, ide o dvojznakové názvy.
V piatok oslavuje hlavný prvok slovenského internetu, teda národná doména, okrúhle 20. narodeniny. Za ten čas si používatelia stihli zaregistrovať státisíce .sk domén – mnohé, samozrejme, aj zanikli. Aktuálne ich je viac než 300-tisíc, okrúhlu tristotisícu registroval tento mesiac WebSupport. „K 15. marcu sme evidovali 46 155 .sk domén,“ vysvetľuje Marek Valašík, Sales Executive WebSupportu. Slovenskú „hlavičku“ má pritom približne 70 percent zo všetkých domén, ktoré registrujú. V popularite teda .sk predbieha medzinárodné .com alebo .net.
Mimochodom, tým začínajú na krk dýchať domény novej generácie. „Rok 2013 má byť vstupom do novej éry internetu. Do platnosti totiž vstúpi niekoľko stoviek nových domén prvej triedy od výmyslu sveta, ktoré tak rozšíria možnosti aj nám, bežným smrteľníkom,“ hovorí Valašík s tým, že vďaka voľnejším pravidlám na registráciu nových domén sa môžeme tešiť nielen na domény svetových značiek, ako .bmw či .mercedes, ale hlavne na domény s presnejšou výpovednou hodnotou ako .torrent, .xxx, .book, .food. 



Čo je to doména
Doména je unikátny názov internetovej stránky, vďaka ktorému sa dostanete ku konkrétnemu obsahu. Ak do prehliadača píšete www.google.sk, zadávate do riadka doménu.
Ide o takzvané DNS preklady, keď ste z jednoducho zapamätateľného slovného spojenia presmerovaní na číselnú IP adresu 173.194.44.247 (ktorej zase lepšie rozumejú počítače).
Rozlišujeme niekoľko druhov domén. Doména prvej triedy je napríklad národná koncovka pre Slovensko .sk alebo národná koncovka štátu Tuvalu .tv (obľúbená koncovka viacerých
televíznych staníc). Doménou druhej triedy je samotný názov, ktorý si môžete zakúpiť, napríklad zelovoc.sk. Domény sú zakúpiteľné od registrátorov, ktorí ich sprostredkúvajú od národných registračných autorít. Takouto autoritou pre .sk doménu je spoločnosť SKNIC, a. s. Doména tretej triedy, inak povedané subdoména, je zväčša súčasťou domény druhej triedy a jej bežný tvar je eshop.zelovoc.sk alebo velkoobchod.zelovoc.sk.

Nápaditá doména? Základ úspechu v biznise
Nestačí, ak ste na internete. Ľudia vás musia nájsť. A vy by ste im to mali uľahčiť premysleným doménovým marketingom, teda myslieť na to, pod akými názvami či kľúčovými slovami ste najviditeľnejší. Lukratívne domény, ktoré útočia na „prvú signálnu“ (insure.com, sex.com), už dávno majú svojich majiteľov a trhová hodnota týchto domén sa pohybuje od niekoľko stoviek dolárov až po milióny.
Kým v minulosti bolo bežnou praxou vymyslieť názov spoločnosti a neskôr registrácia domény, dnes sa situácia mení a veľa podnikateľov najskôr hľadá voľnú doménu a nazve tak svoje podnikanie. Má to na svedomí hlavne rapídne klesajúci počet voľných domén.
Okrem striktne uniformného, no funkčného tvaru (ako orsr.sk) je možné pri výbere domény trošku popustiť uzdu fantázii. Pomerne obľúbeným sa stal trend využívania rôznych domén prvej triedy na doplnenie samotného názvu domény. Príkladom sú domény ako stiahni.si, robime.it, del.icio.us, find.me, ktoré veľmi kreatívne využívajú aj koncovku na lepšiu predstavu o tom, čo na samotnej adrese nájdete.

Biznis s doménami
Čo ak ste si vybrali doménu, ktorá už nie je voľná? Netreba zúfať. Ak ide o všeobecnejší názov, niečo na spôsob stolicky.sk, je viac než možné, že jej aktuálny majiteľ ju bude ochotný predať. Obchod s doménovými názvami je pomerne lukratívna záležitosť. Na internete nájdete nespočetne veľa portálov a komunít venovaných práve burzovaniu domén. Ak si však plánujete zadovážiť doménu týmto spôsobom, pripravte sa na niekoľkonásobné ceny oproti štandardu.

Pre HN Marek Valašík, WebSupport
 
Snímka: archív

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 00:59