StoryEditor

Tažký začiatok legendy. iPhonu sa smiali a mal byť totálnym prepadákom

10.01.2015, 23:03
Ubehlo osem rokov od momentu, kedy svetu Steve Jobs ukázal prvý iPhone.

„Chceme znovuobjaviť telefón" či „dnes vám ukážeme tri revolučné produkty". Aj tieto vety povedal Steve Jobs začiatkom roka 2007 v San Franciscu, keď sa chystal ukázať iPhone. Publikum vtedy tleskalo avšak odborná verejnosť sa rozdelila na dva tábory. Jedna považovala produkt za revolučný, no tá druhá ho úplne odsúdila. Mal to byť telefón, ktorý prepadne.

Napríklad medzi najznámejšie reakcie patrí aj tá od Steve Balemera, ktorý ešte vtedy pôsobil ako CEO Microsoftu. Pri otázke, čo si o novom iPhone myslí, sa začal smiať. Nemal klávesnicu a patril k najdrahším na svete. Microsoft mal v tej dobe ešte silné postavenie na poli smartfónov a patril k tým, ktoré používal aj biznis sektor. Časom sa však karta úplne otočila. 

Zázrak bolo, že iPhone vôbec fungoval

Prvý iPhone ťahal pri pohľade na technické špecifikácie za kratší koniec. Nepodporoval 3G siete, nemal vymeniteľnú baterku, neposielal vtedy populárne MMS a mal veľmi obmedzené možnosti (nekopíroval ani označený text). Jeden zo známych českých recenzentov ho vtedy nazval odpadom a nie revolúciou. Pravdou však je, že vtedy to nebol iPhone ako ho poznáte dnes. Napríklad nenainštalovali ste si doň žiadnu aplikáciu. App Store jednoducho ešte neexistoval. 

Zázrakom bolo, že aj na prezentácii iPhonu 9. januára 2007 prebehlo všetko v poriadku. Prakticky to bol nedorobený prototyp, ktorý ešte v ten deň technici ladili, aby vôbec fungoval.

Steve Jobs musel postupovať presne krok po kroku, aby odprezentoval jeho schopnosti a iPhone sa pritom nezbláznil a nereštartoval. Okrem toho mu vtedy napríklad nefungovalo ani Wi-Fi pripojenie. iPhone mal natiahnutú externú anténu cez kábel v zákulisí a fungoval na frekvencii, ktorá bola v USA zakázaná.  

To však nebol jediný problém. iPhone mal ťažkosti aj s príjmom signálu. Apple si tak na tlačovú konferenciu priniesol od amerického operátora AT&T mobilný vysielač a prepísal softvér tak, aby vždy ukazoval plný príjem signálu. Tlačová konferencia sa konala pol roka pred začatím predaja, nie dva až tri týžne, ako je tomu dnes. Apple by telefón nestihol dokončiť. 

Záznam z tlačovej konferencie Applu, kde Steve Jobs ukázal iPhone

Telefóny začali vyzerať inak

Od začiatku na iPhone pracovalo tisíc ľudí a Apple na jeho vývoj minul 150 miliónov dolárov. 

Napriek tomu všetkému Steve Jobs na pódiu ukázal produkt, ktorý zmenil svet mobilných telefónov. iPhone priniesol ako prvý moderný jednoduchý operačný systém či dotykovú obrazovku s novou technológiou, ktorá rozoznávala viacero dotykov. 

Do predaja vstúpil prvý iPhone 29. júna a do konca roka už mal na konte jeden a pol milióna predaných kusov. Spolu sa ho predalo cez šesť miliónov. A to začínal s cenou 499 dolárov za 4 GB model s dvojročnou viazanosťou na operátora. Bol to obrovský úspech, z ktorého sa inšpirovali ostatné firmy a začali svoje telefóny prispôsobovať tomu, čo ukázal iPhone. 

Teda väčšie obrazovky, menšie telo a žiadne klávesnice. Stačí, ak si spomeniete, ako vyzerali telefóny pred rokom 2007, teda pred iPhonom, a čo vidíte na trhu dnes. Ďalšou významnou revolúciou bolo spustenie App Storu. Ten však prišiel až o rok a spolu s novým iPhonom. Dovtedy ste aplikácie na telefóny museli hľadať najmä náhodne na internete, neexistovalo miesto, ktoré by ich takto združovalo a určovalo im nejaké podmienky. 

Apple predbehol aj Slovensko. Osemkrát

Na začiatku spustil Apple obchod s 500 aplikáciami. Za 4 dni počet stiahnutí dosiahol 10 miliónov. Dnes ich je viac ako 1,3 milióna a stiahnutí viac ako 75 miliárd. 

Apple spolu ukázal už desať iPhonov v ôsmich generáciách. Steve Jobs ako posledný prezentoval iPhone 4s, ktorý priniesol hlasovú asistentku Siri.

Dodnes sa predalo viac ako 500 miliónov iPhonov a najmä kvôli úspechu iPhonu je Apple najhodnotnejšou firmou na svete s obrovským kapitálom. Len pre porovnanie, firma Apple je prakticky osemkrát väčšia ako celá slovenská ekonomika. 

Snímky: Archív, Peter Mayer / HN

Zdroj: cnet.com, mashable.com, time.com

01 - Modified: 2007-02-12 13:26:00 - Feat.: 0 - Title: Pred študovaním nových informácií sa treba dobre vyspať
01 - Modified: 2023-08-24 15:35:53 - Feat.: - Title: Šesť týždňov pred smrťou odovzdal Steve Jobs svoje miesto nástupcovi. Ten mu dokonca ponúkal pečeň 02 - Modified: 2022-11-16 16:26:28 - Feat.: - Title: Staré sandále Steva Jobsa vydražili za rekordných takmer 220-tisíc dolárov 03 - Modified: 2022-10-26 06:31:00 - Feat.: - Title: Možno máte doma poklad. Za 15 rokov starý iPhone dal záujemca vyše 40-tisíc eur 04 - Modified: 2022-10-23 09:52:16 - Feat.: - Title: iPod oslavuje 21 rokov. Predalo sa ho vyše 450 miliónov kusov, v dnešnej dobe však nemá využitie 05 - Modified: 2022-09-08 11:00:00 - Feat.: - Title: Apple predstavilo nové iPhony, hodinky aj slúchadlá. Dcéra Steva Jobsa tvrdí, že mobily sú rovnaké ako predošlé
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 08:23