StoryEditor

Počítač na stole stále žije. Vo firmách a vďaka hráčom

29.01.2014, 23:00
Autor:
dpidpi
Klasické „skladané“ stolové počítače prežívajú vďaka biznis segmentu či fanúšikom hier. Doma už radšej siahnite po riešení All-in-One.

All-in-One. Nová alternatíva skladačky

Obyčajné „škatuľové“ počítače, ktoré sú veľ- ké, málo skladné a na to, aby fungovali,
k nim musíte dokúpiť napríklad monitor, už zákazníkov z domácností nezaujímajú. Potvr- dzujú to štatistiky predaja stolových PC zostáv.
K notebookom a tabletom však okrem nich vznikla nová alternatíva. Môžu siahnuť priamo po riešení počítača All-in-One, teda všetko v jednom. To znamená, že celý počí- tač, zvyčajne vrátane optickej mechaniky, USB a iných portov, je vlastne šikovne „ukrytý“ za plochou obrazovkou.
Tá okrem toho dosahuje často veľmi kvalitné rozlíšenie. Teda okrem moderne a štýlovo vyzerajúceho počítača získa domáci zákazník najmä priestor. Ušetrené sú aj metre káb- lov. Pri kúpe All-in-One však treba rátať aj s určitými obmedzeniami. Tento druh počí- tača si nikdy doma sami nepostavíte. Navyše sa v ich vnútri často používajú rôzne kompo- nenty, ktoré je zložité zamieňať. A tak si po čase zaplatíte za ďalší model. 

V biznise stále funguje klasika – desktop

Stolové počítače, hoci nie v klasickej podobe v domácnostiach, prežijú aj rok 2014 a stále v pomerne silnom postavení. Analytik CRN Jeremy Davies uvádza, že dokonca je miesto aj na rast ich predaja, no len vďaka B2B seg- mentu. Teda firemným klientom. Za všetko môže priamo aj nepriamo Microsoft. „Rast predajov bude dôsledkom starého Windows XP. Ľudia ho budú nutne vymieňať za novšie verzie,“ komentuje analytik. Operačný sys- tém Windows XP totiž tento rok stratí oficiál- ne podporu Microsoftu, a stane sa tak poten- ciálne veľmi nebezpečným. Firmy teda budú nútené prejsť na vyššie verzie Windows – a to ich staršie desktopy nemusia „utiah- nuť“. 
Okrem toho, klasická konštrukcia stolného počítača vyniká najmä cenou. Pre biznis zá- kazníkov je totiž často výrazne lacnejším riešením – a tiež fexibilnejším. Vymeniť iba „skrinku“ počítača (a ponechať monitor, myš a klávesnicu) je ľahšie a menej nákladné, než nakupovať po životnosti celé notebooky či All-in-One zostavy. 

Zložené zostavy? Srdcovka pre hráčov

Potrebujete na zábavu (teda najmä hry) alebo prácu „surový“ výpočtový výkon? Tak po- tom radi pozeráte po takzvaných pracovných staniciach, ktoré sa pohybujú v rádoch tisícov eur. Stavaniu herných alebo náročných počí- tačov sa venuje viacero firiem a spravidla vy- zerajú ako normálne desktopy. Teda štan- dardná plechová škatuľa, do ktorej je jedno- duchý prístup ku komponentom. Nahradiť ich riešením All-in-One či notebookom by bolo stále príliš drahé a neflexibilné. Pokročilí zákazníci si tieto výkonné počítače stavajú často aj svojpomocne. To zaručí ďalšie zníženie celkovej sumy, no pri nesprávnej kombinácii súčiastok môže byť želaný výsle- dok prepadákom a vyhodením peňazí. Správ- ne poskladané profi počítače dokážu slúžiť mnoho rokov, aj bez aktualizácie a aj vďaka tomu, že sa náročnosť niektorých programov alebo hier znížila. 

01 - Modified: 2005-12-27 19:42:54 - Feat.: 0 - Title: Berlín chce zmierniť neistotu okolo euroústavy
01 - Modified: 2017-05-18 06:37:27 - Feat.: - Title: Ako namakaný Draho prežil najhorší týždeň v živote 02 - Modified: 2016-02-06 22:05:01 - Feat.: - Title: Prečítajte si 5 rád, ako zabrániť škodám pri útoku na firemné počítače 03 - Modified: 2016-02-06 17:01:19 - Feat.: - Title: Tu je 5 rád, ako ubrániť malú firmu pred útokom hackerov 04 - Modified: 2016-01-20 10:14:57 - Feat.: - Title: Počítačový gigant IBM minulý rok padal, zisk klesol až o takmer 20 percent 05 - Modified: 2015-11-26 12:47:30 - Feat.: - Title: Podíl českých domácností s internetem a PC stoupl na 73 procent
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 19:25