StoryEditor

Ušetriť a zefektívniť. A to len vďaka cloudu

03.11.2015, 23:00
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk
Vybudovať a spustiť vlastnú serverovňu môže firmu stáť nemalé peniaze. Finančná náročnosť môže časom rásť. Problém nastáva aj pri nárazovej potrebe.

Spustenie, prevádzka či už len postavenie vlastnej serverovne alebo malého datacentra je pre každú veľmi významnou investíciou. No a práve cena sa môže časom radikálne meniť. Najmä vtedy, keď spoločnosť potrebujete občas nárazovo zvyšovať výkon kvôli projektom či procesom vo firme.

"Cloud podľa mňa neprináša zmeny v tom, čo informatika poskytuje biznisu. Cloud len robí informatiku rýchlejšou a lacnejšou. Ale aj to samo o sebe stačí na to, aby spôsobil úplnú revolúciu," hovorí Miroslav Pikus, ICT expert zo spoločnosti Telekom a vysvetľuje, že užitočné nástroje informatiky, ako sú komunikácia a kolaborácia medzi ľuďmi, analytika, výpočty, simulácie a podobne, sa zrazu stávajú rýchlo a kdekoľvek dostupnými z pohľadu času aj nákladov.

Nielenže firma ušetrí náklady na vlastné IT a nebude potrebovať žiadne špecializované servery, ale vašu firmu budete mať na dosah vždy, keď to budete potrebovať. A bude jedno, či ste práve na ceste autom, v hoteli na inom kontinente alebo máte home office.

"Cloud umožní dostať stare dobré výdobytky informačnej doby všade, lacno a rýchlo. Cloud je pre informačnú dobu to, čo bol tlačiarenský stroj pre knihy. Dostal tisíce rokov staré odvetvie do bežných rúk. Aj keď knihy vyzerali podobne ako pred tým," vysvetľuje Pikus.

Na to, aby ste pristupovali k firemným dátam a službám vám stačí internetový prehliadač. „Stretávame sa so zákazníkmi, ktorí majú obavy o presun svojich dát do cloud-u a dôvody sú skôr emočné, strach zo zmeny, obavy zo straty kontroly nad fyzickým úložiskom dát,“ komentuje Miroslav Pikus. Paradoxne sú však často práve dátové úložiská v cloude niekoľkonásobne bezpečnejšie, ako tie, ktoré občas prevádzkujú samotné spoločnosti. „Napríklad Telekom dosahuje bezpečnosť na úrovni bánk a je skôr zvláštnosťou, ak ju dosahujú bežné firmy a organizácie vo svojej vlastnej réžii,“ dodáva Pikus.

Okrem toho je obrovským plus aj fakt, že firma má k dispozícii obrovský výkon na dosah ruky. A to napríklad aj keď ho potrebuje len na pár dní v mesiaci. Cloud sa tak pomaly stáva strategickou technológiou, ktorá dáva firmám flexibilitu, efektívnosť a dokáže reálne šetriť náklady.

(PR info)

01 - Modified: 2014-04-09 08:38:34 - Feat.: 0 - Title: Tomanovej dôchodky potopil zle otočený prst
01 - Modified: 2024-02-14 12:24:46 - Feat.: - Title: Slovak Telekom potešil svojich zákazníkov. 5G sieť rozšíril do ďalších miest a obcí 02 - Modified: 2023-11-03 15:51:49 - Feat.: - Title: Telekom rieši nepríjemné otázky za vianočným stolom. Ukazuje, že rešpekt je ten najkrajší darček 03 - Modified: 2023-08-03 10:13:31 - Feat.: - Title: THIS IS LOCCO a HEINEKEN úplne ovládli kategóriu Vizuál 04 - Modified: 2023-05-15 14:16:23 - Feat.: - Title: Telekom bojoval s výpadkom. Operátor varoval pred reštartovaním telefónov 05 - Modified: 2023-05-11 09:22:00 - Feat.: - Title: Deutsche Telekom vykázal prudký rast zisku, predal podiel v divízii telekomunikačných veží
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 17:47