StoryEditor

Samsung ukázal, že vie urobiť špičkový telefón. A aj zbytočne drahý

10.05.2015, 10:08
Porovnali sme nové vlajkové lode Samsungu. Prečítajte si, čo dokážu a akú si vybrať.

Juhokórejská spoločnosť Samsung si na tento rok špeciálne pripravila až dve vlajkové lode. V ponuke má klasický Galaxy S6, ale aj špecialitu, Galaxy S6 Edge, ktorá má na okrajoch zahnutý displej. Tá je však o 150 eur drahšia. Zaujímavosťou tak je, že najdrahšia verzia Galaxy S6 Edge má oficiálne cenovku 1 050 eur, čo je viac ako najdrahší iPhone na trhu. Čo za svoje peniaze dostanete? 

V prvom rade exkluzívny telefón so špičkovým dizajnom, ktorý má ako jediný na trhu špeciálne zakrivený displej na oboch stranách. Naživo to vyzerá skutočne vynikajúco. Zakrivený displej sa mi páčil už pri „pokuse“ s telefónom Galaxy Note Edge, kde je však zahnutý len na jednej strane, no oveľa výraznejšie. 

Tým pádom môžete na malom bočnom displeji spúšťať aplikácie a využívať ho samostatne. Videl som v tom zmysel, no ak mám povedať pravdu o Galaxy S6 Edge, v tom až taký zmysel nevidím. Tu je využitie zakriveného displeja úplne minimálne a 150 eur, kde si priplácate za túto možnosť, by boli pre mňa „vyhodené peniaze“. 

Drahé zbytočnosti

Na displeji si viete vyvolať špeciálnym gestom päť kontaktov, ktoré môžu mať vlastnú farbu a nechať si ukazovať pri vypnutom stave napríklad čas a počasie. To je tak reálne všetko.

Ak máte telefón položený displejom smerom na stôl, jeho okraj začne pri hovore blikať farbou, akú ste si pri kontakte nastavili. Keďže je zakrivený, je ho vidieť, a tým pádom máte podľa Samsungu ihneď možnosť vedieť, kto vám telefonuje. Odmietnuť hovor môžete len dotykom na miesto, kde je LED dióda a snímač tepu. 

Vidím v tom však hneď niekoľko zbytočností. Kto normálny si bude telefón za 850 eur pokladať displejom smerom na stôl či prečo by som mal hádať podľa farieb, kto mi telefonuje. Navyše je táto „vychytávka“ využiteľná len pri piatich kontaktoch. Pritom stačí mať telefón otočený displejom smerom hore a viete všetky informácie ihneď. 

Okrem toho máte pri Galaxy S6 Edge vždy každú aplikáciu na oboch okrajoch kvôli displeju zahnutú. A neviem. či je to dôvod, prečo by som mal chcieť tento telefón. Jediný dôvod, pre ktorý by som si ho vybral oproti štandardnej verzii S6 je dizajn. V základe sú to úplne totožné telefóny. Jediné, čím sa v základe odlišujú, je displej.

Ten má však v oboch prípadoch špičkové rozlíšenie 1 440 x 2 560 bodov a uhlopriečku 5,1 palca. Jedná sa o vôbec najlepší displej, ktorý môžete v telefóne nájsť. 

Lepší ako iPhone

Ok, začal som trošku negatívne, no Galaxy S6 je podľa mňa určite jedným z najlepších Androidov na trhu a dokonca v mnohom prekonáva iPhone. A to, čo ma pri testovaní „šokovalo“ najviac, bola rýchlosť systému. 

Nedokážem povedať, či takto bude fungovať dlhodobo, predsa len Android je špecifický, ale telefón bol rýchlejší pri spúšťaní zrejme každej aplikácie. To znamená, že s Galaxy S6 skôr vyfotografujete snímku, rýchlejšie odblokujete telefón a rýchlejšie prezeráte internet. 

Dokonca to odblokovanie je realizované cez čítačku odtlačkov prstov, ktorá konečne po prvýkrát v androidovom telefóne funguje perfektne. Navyše je priamo v hlavnom tlačidle, ktorého sa stačí, ako pri iPhone, len dotknúť. 

Ďalšou vlastnosťou, ktorá je pri nových Samsungoch výborná, je stavba tela. Po prvýkrát je telo nerozoberateľné a postavené z kovu a skla. Je v ňom aj priamo integrované bezdrôtové nabíjanie, ktoré funguje pomerne dobre. 

Nefunguje však pri úplne vybitom telefóne a pozor si musíte dávať aj ako telefón na nabíjačku položíte. Stalo sa mi, že som takto cez noc vôbec nenabíjal len kvôli tomu, že som telefón nesprávne položil. Ďalšou špecialitou je však nabíjanie káblom, ktoré je doslova expresné. 

Pád predajov sa zastaví

Nová konštrukcia bude mať však pre mnohých používateľov trpkú príchuť. Do telefónu už nedostanete malú pamäťovú kartu a batéria je, samozrejme, nevyberateľná. Ja tieto možnosti kvitujem. Telo je pevnejšie a prémiovejšie a navyše systém bude vďaka jednotnej pamäti rýchlejší. Základná verzie je v 32 GB prevedení, čo postačí mnohým používateľom. 

Veľkou prestavbou prešiel v Galaxy S6 aj systém. Prišiel o tonu zbytočných funkcií a príde mi jednoduchší a najmä veľmi svižný. Samostatnou kapitolou je fotoaparát, ktorý je výborný a jednoznačne patrí medzi špičku. Dokáže zachytávať 4K video či Full HD záznam so 60 snímkami za sekundu alebo výborné 16 Mpx fotografie. A to aj pri zhoršených svetelných podmienkach. 

Samsung má v súčasnosti na trhu obrovskú konkurenciu či už v podobne LG G4, Huaweiu P8, HTC One M9 či Xiaomi. Každopádne novinka, ktorú ukázal, je výborným krokom vpred a omnoho lepším smartfónom, akým bol Galaxy S5 v minulosti. 

Myslím, že pád predajov sa touto novinkou pravdepodobne opäť zastaví. A ak by som si vyberal medzi novými Galaxy S6, sám by som zvolil verziu bez zahnutého displeja. Tá sa lepšie drží v rukách, má pocitovo väčší displej a navyše je lacnejšia. 

 

Základné parametre: 

Obrazovka: 5,1 palca, 1 440 x 2 560 bodov

Procesor: osemjadrový, Exynos 7420

Vnútorná pamäť: 32 / 64 / 128 GB

Fotoaparát: 16 Mpx, 4 K video

Operačná pamäť: 3 GB RAM

Hmotnosť: 138 gramov / 132 gramov - Edge

Hrúbka: 6,8 mm / 7 mm Edge

Cena Galaxy S6: 700 eur

Cena Galaxy S6 Edge: 850 eur

01 - Modified: 2007-05-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: krátko 7
01 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase 02 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 03 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 04 - Modified: 2024-04-11 08:19:21 - Feat.: - Title: Na tovar z Temu sme sa dívali s hrôzou. Značková konkurencia je úplne inde 05 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 00:43