StoryEditor

Vojna o internet začína. Operátori útočia na Facebook a Google

03.03.2015, 19:01
Operátorom vadia telefonáty a správy cez internet zadarmo. Zakladateľ Facebooku sa zase sťažuje na operátorov.


Veľtrh MWC v Barcelone otvoril zaujímavý spor. Šéfovia najväčších svetových operátorov sa ostro opreli do najväčších internetových firiem. Vadí im, že Facebook, Google aj ďalší prevádzkujú telekomunikačné služby a vlastne si robia, čo chcú. Naopak operátorský biznis je zviazaný stále väčšími reguláciami.

Začal Timotheus Hoettges, šéf skupiny Deutsche Telecom: "Ako máme súperiť so službami ako hovory, SMS alebo videotelefonovanie, ktoré niektorí ponúkajú zadarmo." Na čo šéf skupiny, ktorá vlastní aj napríklad slovenského operátora T-Mobile narážal, je úplne jasné.

Operátori predávajú v podstate rovnaké služby, ktoré internetoví giganti ponúkajú buď výrazne lacnejšie, alebo rovno zadarmo. Operátori ale musia investovať do infraštruktúry, s čím sú spojené náklady. Internetové firmy samozrejme určitú infraštruktúru majú tiež, ale pretože nevlastnia žiadne siete (mobilné alebo pevné), potrebujú vlastne siete operátorov. Internetové služby v podstate nikto nereguluje.

Operátori svoje služby účtujú zákazníkom štandardne, internetové firmy ich ponúkajú často zadarmo a zarábajú primárne iným spôsobom, napríklad predajom reklamy. To sa samozrejme operátorom nepáči a snažia sa s tým už dlhšiu dobu niečo robiť. Napríklad obmedziť rýchlosti v sieti podľa využívaných služieb, alebo ich predávať za iné ceny.

Lenže v USA dostali v minulých dňoch operátori po prstoch a podľa všetkého sa im ich zámer nepodarí presadiť ani v Európe. Ide o sieťovú neutralitu, podľa ktorej operátori pevného aj mobilného pripojenia nemôžu rozlišovať, odkiaľ a kam dáta prúdia, nemôžu ich obmedzovať rýchlostne ani cenovo.

V Barcelone o sieťovej neutralite priamo reč nebola, ale je jasné, o čo operátorom ide. Keď oni nebudú môcť regulovať prevádzku vo svojich sieťach, chcú aby sa rovnaké služby internetových firiem riadili rovnakými pravidlami, ako služby operátorské. To je priamo výzva regulačným orgánom.

"Rovnaké služby, rovnaké pravidlá," hovorí priamo Cesar Alierta, šéf spoločnosti Telefónica. Naráža pri tom na možnú ľahkú zmenu pripojenia, ale aj ekosystému. Na rovinu to potom uviedol Vittorio Cola, šéf ďalšieho mobilného gigantu Vodafone, ktorý sa posťažoval, prečo by mal za rovnakú aplikáciu platiť dvakrát, keď zmení platformu (operačný systém).

Lenže nielen operátori sa sťažovali v Barcelone na "tých druhých." Na mobilný kongres dorazil aj šéf a zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg. Ten sa pre zmenu oprel do operátorov a vyzval ich, nech na rozvojových trhoch ponúknu zákazníkom základné pripojenie k internetu zadarmo. Operátori vraj o svoje peniaze neprídu, v rozvojových krajinách, kde iniciatíva internet.org bezplatné pripojenie ponúka, sa zdvihol predaj smartphonov a zvýšil prevádzku plateného pripojenia.

01 - Modified: 2024-04-12 20:19:13 - Feat.: - Title: Sledovanie súkromných rozhovorov vládou je realitou. Americký zákon dáva moc tajným službám 02 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Slnečná búrka, ktorá vyvolá internetovú apokalypsu? Takáto je pravda 03 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 04 - Modified: 2024-04-04 12:46:28 - Feat.: - Title: Expert na umelú inteligenciu pre HN: Zabudnite, že rozoznáte deepfake od reality. Už teraz je to nemožné 05 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Digitálne strašiaky a ich obete: Ako sa žije neofobikom?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 14:30