StoryEditor

Test HN: Kamera v aute dáva falošný pocit bezpečia (video)

25.07.2013, 00:00
+VIDEO | Vyskúšali sme "čiernu skrinku" do auta. Záznam z kamery je dôkazom pre poisťovňu.

Zrejme už každý z vás videl na internete aspoň jedno video, ktoré zachytávalo nehodu či inú udalosť z pohľadu kamery na čelnom skle. Čo je v Rusku takmer povinnou výbavou v aute, sa na Slovensku pomaly zavádza do praxe. Otestoval som kameru od spoločnosti Prestigio, konkrétne model RoadRunner 530A5.

Ihneď na začiatku každý majiteľ auta ocení jednoduchú inštaláciu a pomerne dlhý kábel napájania. Teda pokiaľ by ste ju umiestnili na vrchnú časť čelného skla, je možné aj vďaka aktívnemu držiaku s mini USB výstupom obísť káblom celé okno po obvode, zabudovať ho do palubovky a nakoniec priviesť až k zástrčke v aute. Problém však vznikne, ak si zvyknete nabíjať mobil vo vozidle. Kamera bez zdroja k energii vydrží na batériu približne len pol hodiny.  

Rozoznáte aj ŠPZ

Pokiaľ už dôjde k nahrávaniu, ktoré sa automaticky spúšťa napríklad naštartovaním,  obrazový výstup na kameru je za 150 eur výborný. Záznam sa zachytáva vo Full HD a cez deň bez problémov dokážete čítať ŠPZ-tky okoloidúcich áut. V noci to už také jednoduché nie je, no stále je jasné, čo sa pred vozidlom deje. Vyhovoval mi aj pomerne široký 120-stupňový uhol snímania záberov. Na videách tak vidíte podstatnú časť premávky. 

Nastavenia kamery sú relatívne jednoduché a prehľadné. Okrem Full HD záznamu si môžete zvoliť aj HD snímanie, ktoré dosahuje 60 snímok za sekundu. Tiež je možné vypnúť zachytávanie zvuku alebo nastaviť funkciu, ktorá kamere dovolí nahrávať okolie auta, aj keď v ňom nesedíte. Nahrávanie spustí pohybujúci sa objekt pred ňou. 

Bez vnútornej pamäte a GPS

S Prestigiom je taktiež možné fotografovať, a to aj počas záznamu. Výsledné snímky dosahujú 5 Mpx rozlíšenie a počas dňa majú vcelku slušnú kvalitu. Veľkou výhodou je taktiež až 2,7-palcový displej, kde môžete pozerať, čo aktuálne nahrávate, no v prípade nutnosti dokážete na obrazovke ihneď prehrať zachytený záznam. Nepotrebujete, ako pri iných kamerách, napríklad prekopírovať súbory najprv do počítača. Videá sa ukladajú v dvoj- alebo až desaťminútových slučkách. Kamera však nemá vstavanú pamäť a výrobca vám nepribalí žiadnu microSD kartu. Pri teste sme použili 8 GB kartu, ktorú kúpite do 10 eur a zmestili sa na ňu približne dve hodiny Full HD záznamu. Slučky sa môžu automaticky po naplnení pamäte premazávať. 

Na čelnej strane RoadRunner obsahuje aj dvojicu LED diód, ktorú však využijete napríklad len ako blesk pri fotografiách v noci. Z kamery je taktiež možné prehrávať záznam prostredníctvom mini HDMI portu. Chýba však GPS modul, ktorý by mal byť základom pre podobné zariadenia.  *(Prestigio predáva rovnaký model kamery aj s GPS čipom, no za vyššiu cenu)


Poisťovne kamery akceptujú

Kamera v aute alebo takzvaná čierna skrinka mi dávala v aute určitý pocit bezpečia. Psychicky som sa cítil pokojnejšie, takže ak by sa niečo stalo, mám aspoň nahraný záznam. Pri vážnejšej nehode by však kamera životy nezachraňovala, no mohla by v prípade nepoškodenej microSD karty aspoň pomôcť určiť vinníka. Poisťovne často akceptujú záznam z kamery ako dôkaz pri dokazovaní poistných udalostí. Neodporúčame však zverejňovať zachytené videá na internete. Taktiež si dávajte pozor, aby vám kamera nebránila vo výhľade z vozidla.

https://www.youtube.com/embed/cfnfJd59n0k

Obrazový výstup z kamery v plnej kvalite (zvoľte 1080p)


 

Pohoda za volantom 

Obal sľuboval prémiový produkt. Hrubý papier, dvojitá stena, zalomenie, performácia... Road Runner – príjemný terminus technicus. Marketér kamery si dal záležať na prvom dojme. Aj názov značky Prestigio sľuboval prémiový zážitok. Poďme teda na to!

Inštalácia bola absolútne jednoduchá cez prísavku na predné sklo. Ako navi. Kabeláž trošku prekážala tým, že visela od stredu skla až po autozástrčku. Keby som potreboval aj prenosné navi, tak by som mal ďalší kábel a jednu zástrčku na elektrinu. Samotná baterka vydržala asi 20 minút, takže kamera bola pod permanentnou dodávkou energie.

Neskôr som kameru umiestnil na spodok predného skla, takže pri krátkodobom využití na test už nebol taký problém s visiacimi káblami.

Po naštartovaní vozidla sa kamera spustila a klasické červené svetielko „action“ upozornilo, že sa všetko nahráva – prirodzený signál na to, aby sme v aute stíchli. Táto kontrola „veľkého brata“ ma nútila v plánovanej ceste na stredné Slovensko obmedziť komunikáciu so spolujazdkyňou. Preto som záznam zvuku vypol, čo oceňujem ako výbornú možnosť zariadenia, aj keď sa výpovedná hodnota záznamu cesty v prípade havárie znižuje.

 Obrazovka s live filmom v prvých 100 km neustále ťahala moju zvedavosť, čo sa tam zobrazuje. Po 100 km sa mozog na to nastavil a nebral to ako mentálnu prekážku. Konverzácia s kopilotom s pokračujúcou cestou pokračovala aj s pocitom, že kamera mi dáva pohodu, keby sa náhodou niečo stalo v cestnej premávke. Ale súbežne som cítil silnú potrebu 100-percentného dodržiavania cestných predpisov – aby sa raz záznam z kamery niekedy neobrátil proti jeho majiteľovi. I keď kamera nezaznamenáva rýchlosť vášho vozidla. Možno ak by sa umiestila za vodiča.

Ešte mi napadlo, čo by sa stalo so záznamom v prípade havárie – kamera mi pripadala krehká a funkciu Black Boxu by asi nesplnila.

Pri jazde späť do Bratislavy, keď už bola noc, sa nedali identifikovať niektoré nápisy a tabule pred autom. Pri fotení s kamerou boli fotky čisté – dané veľkosťou záberu až 1,6 MB.

Cesta do cieľa sa skončila happy endom. V summa summarum – run keeper je výborná myšlienka na podporu argumentácie s políciou, ktorú treba ešte dotiahnuť do používateľského komfortu. 


 

Každodenné zapínanie je otravné 

Nie som žiadny neomaniak. Na to, aby si ma nová technológia získala, musí preukázať vysokú praktickú hodnotu. A za dlhé roky šoférovania sa mi nevybavuje príklad, kedy by som kameru v aute využil v praxi. No viem si predstaviť začínajúcich vodičov či prispievateľov YouTubu, ktorí majú šancu kameru dobre zužitkovať.  Pokiaľ by bola integrovanou súčasťou auta, vodič by sa mohol cítiť bezpečnejšie. Každodenné zapínanie/vypínanie či inštalovanie/skrývanie kamery je už z princípu otravné.

Kamera prichádza v sympatickom balení. Návod nie je rozsiahly, čo v tomto prípade znamená jednoduché a intuitívne použitie. Podobne je to aj s inštaláciou a jej uvedením do chodu. Problém však nastáva pri jej využití v tme. Malé červené svetlo nabíjačky je také intenzívne, že sa okamžite stáva najsilnejším svetlom celého interiéru. Len čo však chceme stiahnuť  z kamery nahrané videá či fotky, opäť nás kamera príjemne prekvapí jednoduchosťou procesu. Sklamaní však budeme kvalitou snímania po tme. 

Snímky: gadgetvenue.com, Prestigio

01 - Modified: 2004-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nezamestnanosť na Slovensku treba riešiť komplexne 02 - Modified: 2004-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Správny odstup je hotová veda 03 - Modified: 2004-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V novej krajine začínate od nuly
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 08:36