StoryEditor

Slováci nemajú strach. Krádeže dát poznájú len z filmov

24.07.2014, 08:57

Ako vnímajú Slováci bezpečnosť na internete? Boja sa o svoje údaje?

Vo všeobecnosti je možné povedať, že Slováci sú v prístupe k bezpečnosti na internete ešte stále príliš ľahkovážni. Často podceňujeme potrebu kvalitného hesla alebo si neuvedomujeme, aké údaje vlastne vo svojom smartfóne máme.

Dá sa povedať, že si ľudia často neuvedomujú dôsledky, ktoré môžu nastať? 

Áno, práve z toho vyplýva, že Slováci ani nemajú strach, keďže krádež osobných údajov, či prístupu k službám je pre nás ešte stále niečim, čo sa deje len vo filmoch.

To, čo je však reálne aj na Slovensku sú určite prípady, kde napríklad pri platobnej karte našiel zlodej aj priložený PIN kód. Poučili sa z toho ľudia? 

Dá sa povedať, že najmä mladí ľudia sú v tomto smere určite zodpovednejší. Táto situácia sa skôr vyskytuje pri starších ľudoch. Ak by som mal problém zapamätať si kód ku karte, napíšem si ho radšej do mobilu ako vymyslené číslo a prvé štyri číslice by tvorili samotný PIN.

A čo citlivé údaje v smartfónoch? 

Ochranu svojich údajov v telefóne ľudia veľmi často podceňujú. Pritom v mnohých prípadoch je to dnes v podstate váš prenosný počítač, kde sú chúlostivé fotografie tým najmenším problémom. Ľudia sa však postupne zaujímajú aj o túto problematiku a zisťujú, aké sú možnosti zabezpečenia smartfónov.

Aj za pomoci smartfónov žije cloud. Ako ho vnímajú podľa vás ľudia? Predsa len všetky svoje údaje tam zveria úplne cudzej osobe, je to krok vpred? 

Cloud je určite krokom vpred. Navyše vo väčšine cloudových riešení však nie sú obavy na mieste. Údaje uložené na týchto serveroch sú šifrované, rovnako ako aj ich samotný prenos.

Čo ak chcem vlastný cloud? Dokážem to zrealizovať? 

Samozrejme, ak chcete cloud pre vaše citlivé údaje, nie je problémom si ho vytvoriť doma s veľmi dobrým zabezpečením, ku ktorému budete mať prístup len vy.

Ale prečo by som vlastne mal využívať cloud? Nie je to práve len v móde? 

Nie, určite nie. Cloud prináša slobodu a naviac je vynikajúci spôsob, ako môžete vo firmách spolupracovať na projekte s niekoľkými kolegami súčasne. 

A jeho najväčší zápor?

No medzi jeho nevýhody by som zaradil určite potrebu neustáleho internetového pripojenia a dátovú náročnosť. To môže byť pre niekoho problémom najmä v zahraničí.

Myslíte si, že je cloud istou budúcnosťou alebo ľudia postupne upustia od jeho využívania. Dôvodov na to majú v dnešom svete dosť, napríklad sledovanie. 

Aj napriek tomu si osobne myslím, že cloud má istú budúcnosť. Ľudia ešte stále vo väčšine prípadov nepoznajú, čo to vlastne nejaký cloud je a nepoznajú ani jeho výhody, no postupne sa stane istým štandardom. Pomôže dostupnosť rýchleho internetu či klesanie cien dát v roamingu.

 

 

Marek Šimunek

media manager & online editor z magazínu Techbox

01 - Modified: 2006-08-17 20:31:20 - Feat.: 0 - Title: Zrušenie Špeciálneho súdu je už na papieri
01 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 03 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 05 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 06:52