StoryEditor

Hodinky, ktoré zmenia svet, prinesie Apple. Už o 10 dní

26.02.2015, 23:01
Autor:
dpidpi
Luxusné, revolučné, ale aj veľmi drahé. Také majú byť hodinky Apple Watch.

Majú zmeniť trh s inteligentnými hodinkami. Apple zvolal na 9. marca tlačovú konferenciu, kde s najväčšou pravdepodobnosťou oznámi začiatok predaja Apple Watch. Hodiniek, ktoré majú vôbec reálne odštartovať predaj týchto smart zariadení. Za minulý rok sa ich totiž spolu od všetkých výrobcov predalo len 4,6 milióna.

Podľa analytikov by takéto množstvo mohol Apple predať aj behom jediného mesiaca. Pohltil by tak kompletne celý trh s týmito zariadeniami. Obdobne, ako to bolo pri vstupe iPadu do sveta tabletov. Apple vtedy patrilo 90 percent celého trhu. Dnes je konkurencia vyššia a situácia odlišná. 

Nemôže si dovoliť zlyhať

Očakávania od Apple Watch sú obrovské. Apple ale nebude mať príchod na trh vôbec jednoduchý, konkurencia je na tom so svojimi výrobkami na slušnej technickej úrovni.

Zaujať však môže najmä svojim „prémiovým“ dojmom a emóciami. Teda perfektné spracovanie, plynulý chod, jednoduché ovládanie a v tomto prípade aj obrovská škála modifikácií. Žiaden iný výrobca ako Samsung, LG alebo Motorola nebude ponúkať také množstvo variácií ako Apple. 

Ten chce svoje Apple Watch distribuovať odlišne ako techniku. Bude to skrátka módny doplnok či štýl. V podstate skúsi s hodinkami to, čo doteraz nikto iný. Vyrobí pravdepodobne technicky veľmi dokonalý výrobok, ktorý predá skvelý marketing. Aj preto sa Apple Watch začali objavovať na módnych prehliadkach či dokonca obálke časopisu Vogue. Za cieľovú skupinu si tak kladne úplne iných ľudí než „technickí geekovia“. 

Americký výrobca však mal aj so svojimi hodinkami podľa neoficiálnych správ problémy. A to konkrétne s výdržou. Na plné nabitie a so zapnutým displejom vydržali hodinky len tri hodiny.

Aká bude skutočná výdrž, ukážu prvé testy, no zrejme každodennému nabíjaniu sa používatelia nevyhnú. Považuje sa to za štandard. A tak pre všetkých, ktorí si kúpia nový Apple Watch, pribudne povinnosť so sebou „vláčiť“ aj ďalšiu nabíjačku. Tá od iPhonu alebo iPadu do Apple Watch pasovať nebude.

Megalomanské plány

Plány na výrobu hodiniek sú podľa niektorých čínskych zdrojov obrovské. O veľkosti zákazky svedčí skutočnosť, že spoločnosť Quanta, ktorá hodinky vyrába, v minulých týždňoch a mesiacoch výrazne navýšila počet zamestnancov z dvoch na desaťtisíc.

Vedenie navyše predpokladá, že najme ďalších 20 tisíc pomocných síl. Vo finále by tak výrobu inteligentných hodiniek od Applu mohlo mať na starosti až 30 tisíc robotníkov.

Vďaka tomu by v prvej vlne malo byť vyrobených asi päť miliónov hodiniek. 

Možno predpokladať, že primárne sa výroba bude zaoberať základnou hliníkovou verziou s najnižšou cenovkou 349 dolárov. Nasledovať budú oceľové. Ich cena by podľa odhadov mala byť 500 dolárov.

Najdrahšia verzia s pozláteným puzdrom by naopak mohla prísť na rad až v ďalšej etape výroby.

Očakávaný začiatok predaja je apríl. Kedy sa dostanú na Slovensko, nie je známe, no môže to byť až niekoľko mesiacov po uvedení. 

Zdroj: theverge.com, engadget.com, nypost.com

Snímky: Reuters

01 - Modified: 2007-03-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Východoeurópania si berú úvery vo frankoch
01 - Modified: 2022-03-04 11:51:18 - Feat.: - Title: Rusi sa už neposadia do švédskych sedačiek v teplákoch od Nike. Svoju činnosť pozastavuje v Rusku aj Airbnb 02 - Modified: 2021-11-28 18:19:35 - Feat.: - Title: Hľadáte bezdrôtové slúchadlá? Tu je náš pestrý výber do 200 eur 03 - Modified: 2021-10-29 13:26:40 - Feat.: - Title: S týmito telefónmi spravíte najlepšie fotky 04 - Modified: 2021-08-09 07:56:35 - Feat.: - Title: Apple vyráža do boja proti pedofílii: V iPhonoch chce hľadať fotky zneužívaných detí 05 - Modified: 2021-06-08 07:50:29 - Feat.: - Title: Apple predstavil veľké novinky. Vylepšená aplikácie FaceTime bude už aj pre Android
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 10:09