StoryEditor

Apple vo firme? Prečítajte si kedy sa oplatí

19.11.2013, 16:05
Windows je stále lacnejší a viac kompatibilný. Preto vo firmách vyhráva.

Vo vreckách či taškách manažérov je Apple prítomný stabilne a teší sa veľkej obľube. Počítače s logom nahryznutého jablka si však do firiem hľadajú cestu stále ťažko. Miniprieskum HN ukázal, že slovenské spoločnosti sa Applu určite nevyhýbajú – práve naopak. No obľúbili si najmä tablety a iPhony, počítače s predponou Mac však využívajú skôr výnimočne. Dôvody? Kompatibilita, cena, ale aj konzervatívnosť.

Nejde však len o slovenský fenomén. Microsoft a jeho Windows neohrozene drží takmer 90 percent trhu s počítačmi už dlhé roky. Podiel počítačov Mac sa však pomaly, no celkom isto, zvyšuje. Podľa správy, ktorú zverejnili analytici firmy Asymco, si Apple berie až 45 percent všetkých ziskov na poli osobných počítačov. Predajom 4,6 milióna počítačov Mac zarobil v poslednom kvartáli minulého roka viac ako Lenovo, HP, Dell, Asus a Acer dohromady.

Windows má navrch

Napriek tomu, v biznis segmente „jablková“ firma riešeniami zaostáva. Nie je to však chybou Applu. Množstvo vývojárov, firiem či softvéru je zameraných práve na majoritu, a tou je systém Windows. Na ten sú zamerané najmä veľké či nadnárodné spoločnosti, ktoré používajú špecializované riešenia priamo pre operačný systém od Microsoftu. A práve tu často neexistuje žiadna iná alternatíva. „Microsoft ponúka naozaj prepracované a komplexné softvérové riešenia, ktoré vie pripraviť menším či väčším firmám na mieru. Nehovoríme len o nainštalovanom OS Windows na počítačoch alebo balíku MS Office, mnohé firmy totiž potrebujú aj serverové riešenia, bezpečnejšiu prácu s e-mailovými správami a údajmi vo firme. Microsoft je v biznis segmente silným hráčom a Apple jednoducho nemá v súčasnosti možnosti uspokojiť náročnejšiu biznis klientelu,“ myslí si Roman Calík, šéfredaktor časopisu Techbox.

A čo viac – prechod celej firmy na novú platformu by nebol ekonomickým riešením. „Apple svoje počítače zameral len na najvyšší segment, a tak obmedzuje svoju konkurencieschopnosť v biznis segmente,“ uvádza vo svojej štúdii analytická firma Gartner. Navyše množstvo databáz či serverov si bez problémov rozumie práve s Windowsom a ich prepájanie stojí čas a peniaze.

Do malej firmy? Ideálny

Nevýhodou je aj nízka flexibilita Apple zariadení pri rôznych aktualizáciách hardvéru. Dnes už prakticky ani jeden z ponúkaných počítačov Mac neotvoríte a nepridáte napríklad nový modul operačnej pamäte. Vymeníte len celý počítač.

Apple kanceláriu sa prakticky oplatí zostaviť len v menšej firme, ktorú budujete od začiatku. Vtedy je chod perfektný a paradoxne vstup Windows zariadenia môže spôsobovať problémy pre rôzne nepodporované formáty. „Apple sa všeobecne považuje za jedno z najlepších riešení najmä pre grafické štúdiá, fotografov či tvorcov videí. Tí si pochvaľujú softvérové vybavenie, rýchlosť práce a stabilitu Apple zariadení a softvéru,“ dodáva Calík.

Úplná iná je však situácia s iPadmi či iPhonmi, ktoré si našli cestu k manažérom či iným riadiacim pracovníkom. Gartner pre HN uvádza, že jednoduchosť používania a dlhá životnosť zabezpečila ich nástup v biznis segmente. Firmy si už priamo do nich vytvárajú vlastné aplikácie, ktoré distribuujú v uzatvorených kanáloch mimo App Store.

Snímky: Reuters, mashable.com

01 - Modified: 2005-09-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šanca zvýšiť medzinárodnú autoritu
01 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 02 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 03 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 04 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 05 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 10:08