StoryEditor

Google má nový telefón. Majiteľa bude odpočúvať

01.08.2013, 22:24
Video | Novinka sklame hardvérom, avšak prekvapí funkciami.

https://www.youtube.com/embed/rdFhJPFWko4

Google dnes poobede v New Yorku ukázal svoj ďalší tromf, smartfón Moto X. Je to prvý telefón od spoločnosti Motorola, ktorý mal už od vývoja „pod palcom“ samotný Google. 

Začiatok sklamal

V prvom momente telefón mnohých fanúšikov Androidu sklamal. Očakávalo sa viac. Na rok 2013 používa pre daný segment slabšie hardvérové súčiastky ako konkurencia, a to dvojjadrový procesor alebo HD obrazovku. Napríklad Samsung Galaxy S4 je dostupný aj v osemjadrovom prevedení (na Slovensku sa predáva štvorjadrová verzia) spolu s Full HD displejom. Práve mnohí majitelia Androidu sú zvyknutí na vysoké hardvérové požiadavky. 

iPhone 5 pritom používa dvojjadrový procesor, nemá ani HD obrazovku a predáva sa v miliónoch kusov mesačne. Všetko ale závisí aj od použitého softvéru (operačného systému).

Moto X má tak osadenú 4,7 palcovú obrazovku so spomínaným HD rozlíšením. Používa technológiu AMOLED, ktorú sa Google rozhodol naplno využiť. Na displeji telefónu budú vždy zobrazené hodiny a zmeškané udalosti, snímač blízkosti vypne obrazovku len keď bude napríklad vo vrecku alebo na stole otočený displejom smerom nadol. Aj napriek tomu, že bude obrazovka stále zobrazovať hodiny, nebude takmer vôbec energeticky vyťažená. 

 

Google skopíroval Nokiu

AMOLED sa odlišuje od obyčajných LCD displejov tým, že každý pixel (bod na obrazovke) je schopný svietiť samostatne, ostatné sú vypnuté. Pri LCD musí byť vždy podsvietená celá obrazovka. Google sa týmto systémom nechal inšpirovať od Nokie, ktorá takto využívala svoje obrazovky ešte napríklad pri telefónoch Nokia E7 alebo Nokia N8. 

Ďalšou zaujímavosťou telefónu je pasívny režim počúvania, kedy svojho majiteľa stále monitoruje. Telefón pri slovách „OK Google“ začne rozpoznávať hlasové príkazy. Teda ak telefón leží na stole, stačí mu len povedať „OK Google, set alarm at 6:00" a budík máte nastavený bez toho, aby ste museli mobil zobrať do rúk. 

Motorola uvádzala, že smartfón si bude možné prispôsobiť. Následne sa rozbehli špekulácie o tom, že si priplatíte za lepšiu kameru alebo procesor. Nie je to však pravda. No mobilný telefón si bude možné prispôsobovať jeho dizajnom. K dispozícii bude až 18 rôznych farieb v siedmych rôznych odtieňoch. Taktiež bude možné zakúpiť telefón s imitáciou dreva. Telefón, ktorý si zákazník vyskladá, mu Motorola dodá do štyroch dní.

 

Zatiaľ len v USA

Fotoaparát dosahuje rozlíšenie 10 Mpx a zachytáva Full HD video. Ten zas vďaka upravenému čipu má zachytávať množstvo svetla. Kameru je možné špeciálnym gestom spustiť už zo zamknutého stavu. 

Google sklamal priaznivcov aj tým, že Moto X neobsahuje zatiaľ najnovšiu verziu operačného systému Android 4.3 alebo 4.2.  Smartfón rovnako neoslňuje ani jeho hrúbkou, tá dosahuje až 1,04 cm, čo je oproti konkurencii na špičke horšie číslo. Podobne batéria so svojou kapacitou zostáva. Na druhú stranu poteší voľný slot pre microSD karty. 

Smartfón Motorola Moto X je plný zaujímavých funkcií, no oproti high-end modelom zaostáva v špecifikáciách. Zrejme nebude trhať štatistiky s predajnosťou, no záujemcovia naň budú pozerať aj kvôli cene. Tá je pri dvojročnej viazanosti od 200 dolárov. Moto X bude zatiaľ dostupné len Spojených štátoch amerických.

 

Motorola Moto X- špecifikácie

Procesor: dvojjadrový, 1,7 GHz Krait

Obrazovka: 4,7 palcová, 1 280 x 720 bodov

Grafický čip: Adreno 320

RAM: 2 GB

Vnútorná pamäť: 16 GB / 32 GB + microSD

Operačný systém: Android 4.2.2

Fotoaparát: 10 Mpx, Full HD video - predná 2 Mpx, Full HD video

Výbava: Wi-Fi, Bluetooth 4.0, NFC, GPS, GLONASS, microUSB

Rozmery: 129,3 x 65,3 x 10,4 mm, 130 g

Batéria: 2 200 mAh

Snímky: Reuters

Zdroj: gsmarena.com

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 08:40