StoryEditor

Keď sa zatvárajú dvere v USA, generuje to zisk v Rakúsku

29.05.2013, 01:49
Európa rozdávala ceny šikovným inžinierom a vedcom za patenty. Ušlo sa aj našim západným susedom.

USB konektory, LCD obrazovky alebo nové spôsoby podávania liekov pomocou nanokapsulí priniesli svetu výskumníci z európskych krajín. Európsky patentový úrad dnes ocenil šesť výnimočných vedcov a inžinierov. Cenu za celoživotný prínos získal Švajčiar Martin Schadt, vynálezca prvého plochého LCD panelu, označovaný za Otca pixelu.

Prvý patent spojený s tekutými kryštálmi získal spoločne s kolegom Wolfgangom Helfrichem ako zamestnanec F. Hoffmann-La Roche v roku 1970. "V sedemdesiatych rokoch sme vôbec nevedeli odhadnúť, že ide o prelomový objav," hovorí Schaft, výsledky jeho výskumu dnes vo vreckách nosí viac ako miliarda ľudí a ďalšia miliarda ich má na pracovnom či televíznom stole. A aký je dobrý displej podľa vynálezcu celej technológie: "je ako umelecké dielo. Musí mať vysoké rozlíšenie, vysoký kontrast a správne farby," vysvetľuje s vervou Schaft.

Rakúsky systém zatvárania

"Vynálezcovia si zaslúži väčší rešpekt, než aký im verejnosť prejavuje, a to je dôvod, prečo ceny pre vynálezca roka vyhlasujeme," uviedol pri slávnostnom ceremoniáli v Amsterdame Benoit Battistelli, prezident Európskeho patentového úradu. Čestným hosťom slávnostného odovzdávania cien v Amsterdame bola Jej výsosť princezná Beatrix, ktorá 30. apríla abdikovala v prospech svojho syna Viliama-Alexandra.

Cenu za inovácie v priemysle získala dvojica rakúskych inžinierov Claus Hämmerle a Klaus Brüstle, ktorí pre spoločnosť Julius Blum vymysleli systém mäkkého dovierania nábytkových dverí a zásuviek známy ako Blumotion. Ten sa stal de facto priemyselným štandardom v danom odbore. "Vynašli sme nový motýli efekt. Keď sa zatvárajú dvere v Amerike, generuje to zisk v Rakúsku, "uviedol v priebehu odovzdávania cien s úsmevom Claus Hämmerle, ktorý vzápätí vážne ďakoval celému tímu kolegov.

Cenu dostalo aj USB

Cenu za inováciu v malých a stredných firmách získal Pål Nyrén zo Švédska za vynález pyrosekvenovánie DNA.Tato metóda urýchľuje a znižuje náklady na analýzu DNA. Prečítať DNA celej bunky s pomocou tejto metódy zaberie iba dva mesiace namiesto 13 rokov. Vďaka tomu je pyrosekvenovanie najpoužívanejšou metódou v oblasti genetického inžinierstva. "Je úžasný pocit vymyslieť niečo, čo používajú lekári po celom svete, aby pomohli ľuďom," uviedol Nyrén v priebehu slávnostného odovzdávania cien.

Tím z univerzity Paris-Sud získal cenu za vynález nanokapsulí, ktoré cielene doručia lieky proti rakovine priamo k rakovinovým bunkám. Patrick Couvreur, Barbara Stella, Véronique Rosilio a Luigi Cattel vyvinuli kapsule 70 × menšie ako červené krvinky. Profesor Patrick Couvreur podal približne 50 patentových prihlášok zameraných na techniky efektívnejšieho liečenie rakoviny.

Ocenenie za vynález neeurópskych vedcov získal za vývoj technológie USB americký tím spoločnosti Intel v zložení Ajay V. Bhatt, Bala Sudarshan Cadambi, Jeff Morriss, Shaun Knoll a Shelagh Callahan. Prínos USB technológie pre oblasť výpočtovej a spotrebnej elektroniky je zásadný a USB používajú miliardy zariadení po celom svete.

Šiesta kategória prvýkrát nechala ocenenie vynálezu na verejnosti - Populárna cenu získal Španiel José Luis López Gómez za vynález nezávisle zavesených kolies vysokorýchlostných vlakov, ktoré zvyšujú pohodlie cestujúcich vďaka tomu, že kolesá zostávajú neustále v kontakte s traťou.

Európske ceny pre vynálezcov vyhlasuje Európsky patentový úrad, ktorý je jednou z najväčších inštitúcií EÚ. Úrad zamestnáva 7 tisíc ľudí, z toho štyri tisícky odborníkov, vedcov a inžinierov, ktorí skúmajú patentovej prihlášky a overujú, či si zaslúžia patentovú ochranu.

Úrad tento rok oslavuje 40 rokov existencie a rast počtu zapojených krajín zo siedmich na 27 unijných a 11 členov mimo Európskej únie. Zapojené krajiny predstavujú trh s 600 miliónmi obyvateľov zaštítenie jedným európskym patentom. 

Jednotný patent bude platiť zatiaľ v 25 krajinách (nie v Taliansku a Španielsku) a do platnosti vstúpi 1. januára 2014 alebo po tom, čo bude ustanovený jednotný patentový súd, ktorého vznik je v štádiu ratifikácie jednotlivých krajín.

iHned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 08:52