StoryEditor

Aj smartfón potrebuje antivírus

27.06.2013, 01:27
Internet banking používajte iba na vlastnom mobile či počítači. A neverte nikomu, kto stojí za vami.

Internetové bankovníctvo sa presúva z počítačov do smartfónov. Jednoduché aplikácie ponúknu takmer to isté – ak nie viac – ako počítač. No rovnako ako klasický online banking majú riziká. Platí: myslite na základné pravidlá bezpečnosti a vyhnete sa problémom. „Podobne, ako nie je vhodné mať v peňaženke s bankomatovou kartou PIN kód, rovnako nie je vhodné uložiť si do smartfónov napríklad v poznámkovom bloku, heslá ktorými sa prihlasujete k svojmu bankovému účtu. Rýchlo by mohlo dôjsť k ich zneužitiu. Taktiež si treba dávať pozor na aplikácie, ktoré si do smartfónov sťahujete. Najmä si pozrite, k akým údajom povoľujete aplikáciám prístup,“ odporúča Roman Calík, šéfredaktor časopisu Techbox.

Radšej iba na svojom

Mať prístup k svojmu bankovému kontu kdekoľvek je vynikajúce, s prihlasovaním a kontrolovaním to však netreba preháňať. Ak aj potrebujete niekomu rýchlo zaslať peniaze, robte tak radšej len doma. „Neodporúčam používať internetbankingové služby na inom ako vlastnom zariadení, určite nie v internetových kaviarňach, a obozretný by som bol aj pri rôznych bezplatných Wi-Fi hotspotoch,“ dodáva Jozef Orgonáš, zástupca šéfredaktora časopisu PC Revue.

Nezaostávame za svetom

Hitom je však práve mobil banking. Obavy zo slovenských aplikácií vraj mať vôbec nemusíte. Ochrániť by vás mali rovnako ako tie, ktoré sa využívajú aj v zahraničí. Jozef Orgonáš vysvetľuje: „Pri porovnaní s okolitými štátmi vývojárske firmy, prípadne vlastné vývojové oddelenia bánk, zväčša vytvárajú aplikácie a internetbankingové platformy v rámci bankovej skupiny, nie iba pre jednu krajinu. Z tohto hľadiska sú slovenské aplikácie a služby mobilného bankovníctva porovnateľné a rovnako bezpečné ako inde vo svete.“

Prelomový rok

Práve tento rok má byť kritický pre mobilnú platformu, keďže sa očakáva najvyšší nárast útokov na inteligentné smartfóny. Vidina, že raz budeme mať antivírus aj na mikrovlnnej rúre či chladničke, nie je vôbec nereálna. Odborníci radia nainštalovať si do telefónu ochranný softvér jednej z renomovaných spoločností. Vyhnúť sa treba predovšetkým tým, ktoré nepoznáte. Môže to byť podvrh, ktorý vás aj okradne. Zatiaľ však nemusíte podliehať panike pri otázke, ktorý z troch systémov je najbezpečnejší (iOS, Android alebo Windows Phone), varuje Simon Šiplák z Websupportu. „Každá z uvedených platforiem je podľa môjho názoru bezpečná. Pokiaľ by to tak nebolo, tak by už mala problém,“ dodáva.

V blízkej budúcnosti sa dočkajú služby bánk ešte väčšieho previazania s mobilným telefónom. Potenciál je najmä pri vykonávaní platieb či prehľadoch, čo sa deje na vašom účte. „Určite budeme svedkami nástupu mobilných platieb a mobilné bankovníctvo sa bude stávať čoraz podobnejšie sociálnym sieťam. Účty, pohyby či platby nebudeme identifikovať na základe čísiel, ale s pomocou obrázkov, log alebo fotografií,“ hovorí Jozef Orgonáš z PC Revue. 

Snímky: archív, Dreamstime

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 16:55