StoryEditor

Prístroj zo Star Treku sa stane skutočnosťou. Analyzuje potraviny

09.06.2014, 02:07
Autor:
dpidpi
Malý spektrometer má odhaliť kalórie, zloženie, cukry, tuky či dokonca aj preverí lieky.

Ak sa stane skutočnosťou, bude to zrejme jeden z najpokrokovejších vynálezov pre mobilné telefóny. Startup SCiO dokáže na molekulárnej báze odhaliť, koľko kalórií obsahuje dané jedlo, aké je množstvo cukru, aké lieky používate alebo či je vaše telo dehydratované. 

A to všetko úplne jednoducho. Celý proces trvá asi dve sekundy a tento prístroj, ktorý pôsobí takmer ako z nadčasovej americkej kriminálky, si dáte pokojne aj na kľúče. 

Dostali desaťnásobne viac

Bežné spektrometre na vytvorenie chemickej analýzy sú veľké asi ako profesionálna laserová tlačiareň. 

Projekt SCiO je vo vývoji približne dva roky a pred mesiacom bol umiestnený na známy portál Kickstarter. Tvorcovia zo spoločnosti Consumer Physics požadovali dvestotisíc amerických dolárov. Túto hodnotu dosiahli behom jedného dňa a dnes majú na konte približne dva a pol milióna dolárov a tisíce predobjednávok.

Z malého spektrometra sa tak stal jeden z najúspešnejších projektov, ktoré sa na Kickstarteri vôbec objavili. Rovnako si projekt získal podporu najväčších svetových médií ako BBC, CNN, Time či Forbes. „Tento Star Trekovský molekulárny senzor vo vašich rukách prečíta vaše jedlo“, napísalo CNN. 

Povie vám všetko

Táto „hračka“ má obrovské pole pôsobnosti. Konkrétne dokáže skenovať kvalitu oleja, na akom pripravujete jedlo, ohodnotí drahokamy, povie vám, aké sú zdravé vaše kvety alebo ukáže, koľko kalórií má váš drink. 

SCiO funguje na princípe infračerveného zdroja svetla a optického senzora. Ten sa musí dostať aspoň na dva centimetre od predmetu, ktorý chcete skenovať. Optika následne zbiera odrazené svetlo z molekúl, ktoré rozloží do svetelného spektra. A to obsahuje výsledky. Tím, ktorý stojí za SCiO, mal prísť na to, ako vytvoriť lacnú optickú sústavu a veľmi pokročilý algoritmus na ovládanie a analyzovanie. 

Svoje výsledky ukazovala firma už na rôznych výstavách, kde produkt zožal obrovský úspech. Špecifikácie hovoria o tom, že SCiO komunikuje s mobilným telefónom bezdrôtovo a batéria vystačí približne na týždeň analyzovania predmetov všetkého druhu. Jeho hmotnosť dosahuje len 20 gramov. 

Na trhu o pol roka

Tento významný projekt navyše ráta s tým, že väčšina analyzovaných údajov sa bude odosielať na serveri firmy. Tie majú pomôcť so zdokonaľovaním a napríklad aj vylepšovaním aplikácie. 

Aká je cena doslova „zázračného“ prístroja do vrecka? Tvorcovia zaň prostredníctvom Kickstarteru pýtajú 199 dolárov, pričom začiatočná cena bola na úrovni 149 dolárov. Zároveň však upozorňujú, že sa nejedná o medicínsky výrobok. 

Okrem toho myslia aj na ďalšiu dôležitú časť, a tou sú vývojári. Pre nich sa uvoľnia nástroje na tvorbu aplikácií, aby sa mohol SCiO ďalej rozširovať. Na trh sa má malý spektrometer, podľa plánov, ktoré zverejnila spoločnosť Consumer Physics, dostať na konci roka alebo v januári 2015. 

Pokiaľ skutočne SCiO splní všetko, čo sľubuje, bude to obrovský skok pre širokú verejnosť, ktorá si následne dokáže overiť desiatky faktov napríklad o jedle, ktoré sa chystáte jesť. Rovnako si viem mini spektrometer predstaviť v budúcich generáciách mobilných telefónov. 

Zdroj: kickstarter.com

Snímky: kickstarter.com

01 - Modified: 2024-03-07 13:26:17 - Feat.: - Title: V strednej a východnej Európe dostávajú ženské start-upy len percento investícií, drvivá väčšina ide mužom 02 - Modified: 2024-02-26 14:44:36 - Feat.: - Title: Bývala hviezda z Disney Chanel sa dala na vedeckú dráhu. Jej nový startup sa zaoberá presunom dát do vesmíru 03 - Modified: 2024-01-22 07:01:00 - Feat.: - Title: Better Stack je v zisku. Hlási 200 000 používateľov a investíciu 10 miliónov dolárov na ďalší rast 04 - Modified: 2024-01-17 09:49:42 - Feat.: - Title: Slovenský CloudTalk získal 26 miliónov eur. Chce byť lídrom v hlasovej komunikácii založenej na AI 05 - Modified: 2023-07-18 07:10:23 - Feat.: - Title: Máte skvelý nápad? Prečo z neho neskúsiť urobiť miliardový biznis? Radí expert na startupy
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 13:24