StoryEditor

Firefox OS? Nová nádej operátorov na zisky

04.03.2013, 12:30
Mobilní operátori sa chcú vrátiť do doby "hlúpych" telefónov, keď si zákazníci kupovali aplikácie či zvonenia priamo od nich.

Operačný systém Firefox vzbudil na mobilnom veľtrhu v Barcelone veľkú pozornosť najmä vďaka obrovskej podpore veľkých operátorov a záujmu výrobcov. Na mieste bolo možné vidieť niekoľko reálnych telefónov, ide totiž o veľké peniaze. Mobilní operátori sa chcú vrátiť do doby "hlúpych" telefónov, do ktorých si zákazníci kupovali aplikácie, tapety a zvonenia priamo od nich, nie od Apple alebo Google v ich online obchodoch. Mozilla OS im má presne toto umožniť. Paradoxné spojenie neziskovej organizácie Mozilla Foundation, ktorá vyvíja slobodný softvér (bezplatný a voľne dostupný vrátane možnosti jeho úprav), a veľkých operátorov v čele s Telefónicou a Deutsche Telekom (T-Mobile) je výsledok spoločného záujmu Open Source komunity a komerčných obrov - obom skupinám vadí oligopol Androidu a iOS.

Mozilla chce otvorený webový systém s plnou podporou štandardov, ako je zatiaľ presne nedefinovaný HTML5 (štandard je v pokročilom štádiu schvaľovania a ide o de facto štandard), proti uzavretým aplikáciám. Operátori chcú peniaze a za pomoc s návrhom operačného systému Mozille platí. Pre užívateľov nie sú obchodný model a filozofia otvoreného softvéru smerodajné, v podstate im môže byť jedno, komu za aplikácie a ďalší obsah platí. Mozilla navyše do požiadaviek na výrobu telefónov so svojím operačným Firefox OS začlenila povinnosť sprístupniť štandardný obchod s aplikáciami, a navyše umožní "inštaláciu" webových aplikácií z ľubovoľnej internetovej stránky.





Vo výsledku sa situácia nemusí líšiť od súčasného stavu telefónov s Androidom, kedy výrobcovia telefónov pridávajú do Androidu vlastné obchody, ako je Sony Select alebo Samsung Apps. Rozdiel môže byť v tom, že pri sťahovaní zo svojich obchodov nebudú operátori spoplatňovať / počítať prenášané dáta, podobne ako to robili predtým v dobách WAPu a GPRS, a ako to stále ponúkajú pri prístupe k svojim mobilným portálom. Tento z nášho pohľadu marginálny rozdiel v obchodnej stratégii ale môže znamenať výraznú zmenu v správaní zákazníkov, podobne ako v USA funguje vyčlenenie vlastných obsahových služieb z dátových limitov u poskytovateľov širokopásmového pripojenia, ktorí tak bojujú proti silnej pozícii Netflix.

V chudobnejších krajinách v Afrike, Ázii či Latinskej Amerike, kam operátori s Firefox OS mieria v prvom rade, je možnosť sťahovania aplikácií z obchodov operátorov zásadnou výhodou - nevyčerpajú sa drahocenné dáta. Operátori navyše budú mať na svojej strane aj pohodlné vyúčtovanie nákupov aplikácií na faktúre za mobilné služby - v odľahlejších oblastiach krajiny, ako je Čína alebo India, nie sú internetové platobné karty alebo účet na PayPale príliš rozšírené.

Čo je takmer isté už teraz, vďaka podpore operátorov aj výrobcov, je šanca Firefoxu OS na úspech. Operátori zvolili stratégiu, s ktorou uspel aj Google: ponúknu niečo, čo poskytuje základné funkcie za veľmi nízku cenu, a zaistí ľahkú dostupnosť takéhoto tovaru. Google to urobil čiastočne pri Androide, ale hlavne pri Chrome OS. Ten sa do širšieho povedomia dostal po predstavení lacného Chromebooku, ktorý sa predáva v najväčšom internetovom obchode s elektronikou i vo veľkých reťazcoch. Už za rok môže byť jasné, kto bude mať tretí najrozšírenejší systém medzi smartphonmi, a nemusí to byť ani Blackberry, ani Microsoft. Samozrejme to môže dopadnúť úplne inak, bude záležať na tom, ako bude Firefox OS fungovať bez pripojenia k internetu (a aké tarify s Firefox OS operátori ponúknu), a tiež na tom, ako pôjdu dole s cenami výrobcovia telefónov s Windows Phone a Androidom.




Vyskúšali sme to (viď video)

V spojení so systémom Firefox OS pre lacné telefóny sa najviac hovorí o čínskom ZTE. Tento výrobca na Svetovom mobilnom kongrese ukazoval "prvý inteligentný telefón s Firefox OS." Prvenstvo je len symbolické, pretože v rovnakej dobe už mal Alcatel (na snímke vyššie) na svojom stánku druhý "prvý" telefón s Firefox OS, One Touch Fire, a ani to nie je všetko. Na dvojicu telefónov s Firefox OS lákal španielsky výrobca GeeksPhone a za sklom sme potom našli aj prototypy od Huawei a LG. Aj keď to Sony pôvodne odmietalo, firma na konci mobilného kongresu v Barcelone nakoniec oznámila, že tiež vyrobí telefón so systémom Firefox OS. Už teraz je možné stiahnuť si testovaciu verziu Firefox OS pre telefón Xperia E. A ako sa nový systém ovláda? Jednoducho.

Firefox OS preberá osvedčené prvky užívateľského prostredia z iOS a Androidu, takže užívateľ, ktorý už niekedy jeden z týchto systémov videl, nebude mať s orientáciou v prostredí telefónu problém. Firefox OS vzhľadom a správaním príliš nedáva poznať, že ide vlastne len o komplexnú webovú stránku. Pritom Ikony, animácie i samotnej aplikácie, vrátane tej telefónnej, sú kúsky HTML, CSS a JavaScriptu.

Vo videu vidíte, že systém funguje podobne ako súčasné smartphony, ale ešte má ďaleko k plynulosti. To je dané použitou technológiou, ale hlavne slabým hardvérom, podobne sa na najlacnejších telefónoch správa aj Android. Sedemminútové predstavenie Firefox OS na videu ukazuje možnosť "sťahovať" aplikácie odkiaľkoľvek z webu, pohľadnú (a pomalú) fotogalériu aj pekne fungujúcu videohru na lacnom telefóne. Kým integrácia kontaktov v telefónov s kontaktmi na Facebooku dnes už nikoho neprekvapí, pretože ju ponúkajú všetky systémy pre smartphony, možnosť vyhľadávania vo vnútri ľubovoľnej aplikácie vyzerá sľubne - pri hľadaní U2 v telefóne sa tak môžete dostať priamo ku skladbám v hudobných službách, ako je Grooveshark alebo Spotify.

Potenciál Firefoxu presadiť sa i v mainstreame ukazuje GeeksPhone peak, vývojársky telefón od španielskeho výrobcu s lepšími špecifikáciami. Na ňom je Firefox OS plynulejší, aj keď pomalší čas odozvy HTML aplikácií v porovnaní s natívnymi aplikáciami pre iOS a Android je stále vidieť.

ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 03:01