StoryEditor

Autá budú predpovedať budúcnosť. Môže za to nový asistent

13.01.2015, 03:21
Autor:
stlstl
Žiadne Audi a ani Mercedes. Honda prináša ako prvá do áut systém, ktorý bude predpovedať správanie vodičov, a povie na ktorého si máte dávať pozor.

Kam auto zabočí alebo čo môže urobiť vodič pred vami? To už nebude pri šoférovaní len vaša starosť. Už to bude robiť aj vaše auto. 

Tempomat v základe udržuje rovnakú rýchlosť vášho auta. Napríklad na diaľnici. No adaptívny tempomat už radarom udržuje aj odstup od auta pred vami.Teraz však Honda prichádza s úplne nový systémom, ktorý je svetovou novinkou.

Automobilka pripravila prediktívny tempomat. Ten dokáže sledovať šesť áut súčasne pred vami a predpovedať, čo sa môže stať až päť sekúnd dopredu.

V aute je namontovaný radar a špeciálna kamera. Zriadenia, ktoré používajú na sledovanie vzdialenosť a rozpoznávanie áut okolo vás. To je ale málo. Inžinieri a vedci z Európy a Japonska museli zistiť, ako sa ľudia na cestách správajú.

Predpovedá správanie a kolízne situácie

Urobili výskum, kde analyzovali štýly jazdenia v rôznych častiach Európy. Výsledok výskumu potom pretavili do algoritmu, ktorý predvída, s akou pravdepodobnosťou vozidlá vo vedľajších jazdných pruhoch zmenia pruh kolíznym spôsobom. To umožní prediktívnemu tempomatu (i-ACC) bezpečnú a pohodlnú reakciu. 

Klasický adaptívny tempomat len reaguje na vzniknutú situáciu. Ak vozidlo v susednom jazdnom pruhu vykoná kolízny manéver, systém zareaguje až keď je manéver takmer dokončený.

Oproti tomu systém Hondy dokáže pravdepodobnosť kolízie rozpoznať ešte predtým, než k nej dôjde. Najprv jemne pribrzdí a zobrazí ikonu, ktorou informuje vodiča o dôvode spomalenia. Potom začne brzdiť výraznejšie, aby udržal bezpečnú vzdialenosť.

Sleduje susedné autá a automaticky určí to, na ktoré musí v danom momente vodič musí dávať väčší pozor. Dr. Schmuedderich, z Hondy, uviedol: „i-ACC je významným prelomom a ďalším dôležitým krokom k novej generácii asistenčných systémov vodiča, ktoré predvídajú správanie sa iných účastníkov cestnej premávky.“

Dodajme, že nový prediktívny tempomat i-ACC bude súčasťou príplatkovej výbavy európskej Hondy CR-V modelového roka 2015 vo výbave Executive.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk

Snímky: Honda

01 - Modified: 2007-02-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fica zaujíma pôvod majetku
01 - Modified: 2024-04-10 16:06:16 - Feat.: - Title: Diaľnica na Ukrajinu má osem variant, oznámil Ráž. Rezort o redukcii nechce ani diskutovať 02 - Modified: 2024-03-22 14:45:53 - Feat.: - Title: Na diaľnici D2 v smere do Česka bude počas víkendu dopravné obmedzenie 03 - Modified: 2024-03-21 17:42:55 - Feat.: - Title: Sklz v strede Slovenska. Na diaľnici už teraz mali byť autá, šéf Doprastavu pre HN prezradil reálny dátum 04 - Modified: 2024-03-20 12:23:47 - Feat.: - Title: Zmena rýchlosti aj na našich diaľniciach? Kontroverzný návrh u susedov pretlačili 05 - Modified: 2024-03-17 10:15:29 - Feat.: - Title: Vodiči pozor: Do obeda je uzavretá diaľnica D1 od križovatky Bernolákovo po Bratislavu
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 17:06