StoryEditor

Múdre hodinky ohrozia aj tablety. Čoskoro

17.09.2013, 01:00
O budúcnosti "smarthodiniek" rozhodne to, ako sa uchytí novinka od Samsungu a s čím na trh príde Apple.

Z mobilov sa za pár rokov stali multifunkčné zariadenia, ktoré nahradia desiatky iných prístrojov. Tento osud s vysokou pravdepodobnosťou čaká aj hodinky. Stanú sa z nich „nositeľné počítače“. Podľa Kevina Restiva, analytika zo spoločnosti IDC, sú novou kategóriou vo vývoji výpočtovej techniky. A dokonca môžu ohroziť aj predaj tabletov. Ľudia si jednoducho radšej kúpia hodinky ako tablet. Smart Watch od Samsungu príde na trh už o týždeň – 25. septembra.

Samsung má najlepší koncept

Veľkú šancu dáva smarthodinkám (na trhu sa sporadicky objavovali už mesiace predtým, než so svojou novinkou prišiel vo veľkom štýle Samsung) analytická firma Gartner. Podľa nej budú nositeľné počítače v roku 2016 generovať obrat 10 miliárd dolárov. Základom tejto kategórie budú práve smarthodiny. Napriek tomu sa prvé úspešné životaschopné projekty dostávajú na trh až teraz. Aj vďaka pokročilej technike a faktu, že verejnosť je ochotná tento druh techniky akceptovať a kupovať. Prvé relatívne úspešné smarthodinky, ktoré sa dostali na trh, sú Pebble, no zatiaľ majú minimum aplikácií a neponúkajú dotykovú obrazovku. A ich vzhľad je často kritizovaný.

Smarthodinky vyvíjajú takmer všetky veľké IT spoločnosti, ktoré pôsobia vo verejnom sektore. Doteraz najlepší projekt ukázal Sasung, ktorý pravdepodobne na malú chvíľu ovládne trh. Vďaka nim už nemusíte pre viacero úkonov vyťahovať mobilný telefón z vrecka. Poznáte počasie, prijímate notifikácie, ovládate hudbu či dokonca fotografujete.

Posledné slovo má Apple

Čaká sa však najmä na spoločnosť Apple. Aj jej šéf Tim Cook sa vyjadril, že obdobným zariadeniam patrí budúcnosť. Smarthodinky však nesmú nahradzovať mobilný telefón, len dopĺňať jeho funkcie. Práve pre zložitosť a náročnosť prvé projekty smarthodiniek neuspeli. Zdá sa, že sa Apple so svojimi hodinkami neponáhľa. Zrejme chce urobiť rovnaký krok ako v minulosti, keď Apple videl potenciál na trhu smartfónov či tabletov, a tak ukázal vlastný projekt ako iPad či iPhone.

Tie následne ovplyvnili celé odvetvie. Údajne na projekte pracuje viac než stočlenný tím, kde jeho výraznú časť majú tvoriť aj dizajnéri. Ľudia si kupujú hodinky v prvom rade podľa vzhľadu, keďže ich mnohí považujú aj za módny doplnok. To by malo byť spolu s funkčnosťou ťažiskom projektu. Negatívom týchto zariadení je však závislosť od energie. Zatiaľ čo baterka v klasických hodinkách vydrží roky alebo nie je potrebná vôbec, tú v smarthodinkách bude potrebné dobíjať každý deň.

 

 


 

I’ am Watch 

Smarthodinky s originálnym označením sú oproti Samsungu či Sony schopné spolupracovať aj s iPhonom. Výrobok používa upravený systém Android a ponúka viacero aplikácií už v základe. Pre nové aplikácie majú hodinky vlastný obchod. Dotyková obrazovka umožní hovory, e-maily či Facebook alebo Twitter. Hodinky majú spolupracovať aj s niektorými bežeckými aplikáciami. Problémom však môže byť výdrž hodiniek, kde výrobca udáva pri používaní len 5 hodín. V pohotovostnom režime vydržia hodinky vraj 24 hodín.

 

Samsung Galaxy Gear 

Hodinky od Samsungu predstavujú zatiaľ nepísaný vrchol tejto kategórie a na trh vstúpia spolu so smartfónom Galaxy Note 3 už 25. septembra. Obsahujú modernú AMOLED obrazovku s uhlopriečkou 1,6 palca, ich hrúbka je 11 mm a na svojom náramku ponúkajú dokonca aj fotoaparát. Ten je však vhodný len na veľmi jednoduché momentky, dosahuje 1,9 Mpx, no nahráva HD video. Hodinky umožňujú hovory, ukazujú pripomienky či poskytujú hlasové ovládanie S Voice. Zaujať môže tiež veľmi jednoduché grafické prostredie, no spolupracujú len s vybranými telefónmi od Samsungu.

 

Peeble 

Prvé úspešné smarthodinky, ktoré zasiahli trh a pomocou stránky kickstarter majú státisíce obdivovateľov. V jednoduchosti je krása, a tak Peeble neobsahujú dotykovú obrazovku, a dokonca nie je ani farebná. Je to takzvaný elektronický papier, ktorý výrazne šetrí energiu. Batéria oproti všetkým konkurentom vydrží niekoľkonásobne viac. Približne päť až sedem dní. Hodinky sú však omnoho jednoduchšie, neponúkajú množstvo aplikácií, ale základné funkcie, ako čítanie správ či zobrazovanie hovorov, ovládajú. Jednoduchý plast s gumovým remienkom však nezaujme každého. 


Sony Smartwatch 2 

Taktiež Sony ponúka svoje pokročilé smarthodiny, a to dokonca už v druhej verzii. Novinka, ktorá bola predstavená ešte začiatkom leta, je odolná vode, ponúka mnoho farebných verzií náramku a rovnakú uhlopriečku displeja ako prístroj od Samsungu. Hodinky imitujú ovládanie od smartfónov z Androidov, a tak aj tu nájdete symboly pre krok späť, domov či možnosti. Smartwatch ponúkajú pre jednoduché spárovanie s telefónom aj technológiu NFC, a dokonca spolupracujú s väčšinou telefónov s Androidom. Nie sú obmedzené len na produkty Sony. Predávať by sa mali už tento mesiac. 

 

Apple iWatch 

Doteraz nepredstavená novinka a zrejme aj najočakávanejšie hodinky súčasnosti. Apple by ich mohol predstaviť začiatkom budúceho roka a očakáva sa od nich najmä prepracovaný dizajn a jednoduchosť. Nie je známe, či budú hodinky obsahovať niektoré špeciálne funkcie, no hlasová asistentka Siri by mala byť povinnou výbavou. Očakávania sú tiež pri obrazovke, ktorá by mohla byť aj zakrivená. Názov iWatch si nechal Apple už v niektorých krajinách zaregistrovať, a tak sa predpokladá práve toto pomenovanie. Od novinky si Apple veľa sľubuje, za 12 mesiacov ich chce vraj predať až 63 miliónov. 


menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 07:03