StoryEditor

Závislosť od telefónov začína byť vážny problém. Upozorňujú vedci

23.03.2015, 15:05
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Podľa vedcov sú ich výsledky desivé. Mobil používa často aj vtedy, keď nemusíme.

"Ľudia, ktorí nepretržite pozerajú na svoj mobilný telefón, budú v budúcnosti vnímaní ako nevzdelaní a so slabou vôľou,” uvádzajú nemeckí vedci vo svojom výskuje, v ktorom pozorovali správanie tisícov používateľov smartfónov. 

Odborníci z univerzity v nemeckom Bonne sledovali používateľov od minulého roka. A to pomocou unikátnej aplikácie zistili, že s nadmerným používaním smartfónov nemajú problém len mladí ľudia, ale aj osoby staršie ako 50 rokov. Podľa vedcov je závislosť na smartfónoch porovnateľná s tou na fajčenie.

Nemeckí vedci vyvinuli špeciálnu aplikáciu Menthal, ktorá po inštalovaní ukazuje používateľom aj tvorcom aplikácie mieru využívania mobilného telefónu. „Údaje, ktoré sme získali, sú do určitej miery desivé," uviedol psychológ Christian Montag.

Nová závislosť

Podľa neho majitelia inteligentných telefónov priemerne každých 18 minút využívajú svoj prístroj na písanie správ, hranie hier alebo surfovanie po internete. U desiatich percent ľudí to je dokonca každých desať 

„Je to podobné ako pri fajčení. Ľudia siahajú po telefóne napríklad pri čakaní na zastávkach, aby zabili čas, "uviedol Montag. Kým pre fajčiarov je podľa psychológa odmenou za cigaretu pôžitok z nikotínu, používatelia mobilných telefónov sa cítia odmenení zato, že nájdu nejakú neprečítanú správu, alebo sa sami pochvália svetu s nejakým svojim postrehom.

Podobnosti s fajčením sa podľa bonnských vedcov netýkajú len správania používateľov chytrých telefónov. Nemeckí experti zistili, že pri zapnutí mobilného telefónu sa v mozgu aktivujú rovnaké látky, ako keď si fajčiar zapáli cigaretu.

Používanie telefónov sa bude obmedzovať

Podľa zistení môže nadmerné používanie telefónov fungovať ako brzda hospodárskej produktivity, pretože majitelia týchto prístrojov často prerušujú prácu, aby sa mohli mobilným telefónom zaoberať.

Súd v Porýní-Falcku nedávno dokonca rozhodol, že nadmerné používanie telefónu môže byť dôvodom k výpovedi. Potvrdil tak rozhodnutie opatrovateľského ústavu, ktorý prepustil jedného zo svojich zamestnancov, ktorý s mobilným telefónom trávil viac ako hodinu pracovného času denne.

Časť nemeckých sociológov je presvedčená, že spoločnosť začne v budúcnosti nadmerné používanie inteligetných telefónov odmietať. „Za pár rokov bude závislosť na elektronických médiách sankcionovaná rovnako ako fajčenie," povedal týždenníku Der Spiegel hamburský sociológ Matthias Horx.

iDnes.cz

Snímka: Reuters

01 - Modified: 2024-04-25 12:03:56 - Feat.: - Title: Samsung prináša podarenú štýlovku. Pokúsi sa s ňou uspieť na trhu, kde sa mu dlho nedarí 02 - Modified: 2024-04-24 07:12:44 - Feat.: - Title: Vysoký výkon, skvelé objektívy a zaujímavé príslušenstvo. Takto to vyzerá, keď sa z mobilu stane fotoaparát 03 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý 04 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Toto sú najpredávanejšie telefóny všetkých čias. Vládne im roky sa trápiaca značka 05 - Modified: 2024-04-03 05:58:18 - Feat.: - Title: Spolupráca s Leicou sa vyplatila. Kompaktná vlajková loď z Číny ale dokáže viac ako len fotiť
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 20:53