StoryEditor

Budúcnosť cestovania: okná v lietadlách nahradia obrazovky

28.10.2014, 23:00
Autor:
stlstl
Tie budú odrážať, čo sa vonku deje. Ale prečítate si na nich aj vaše e-maily.

Pre niekoho vrcholný zážitok, pre niekoho pomaly nočná mora - pohľad z okienka lietadla na vzďaľujúcu sa zem, zmenšujúcich sa ľudí a nakoniec nekonečné nebo so záplavou oblakov. V budúcnosti by sa však tento priamy pohľad mohol stať minulosťou. Lietadlá by nemali mať totiž okná žiadne. Namiesto toho by vnútornú časť plášťa mali tvoriť veľké obrazovky - na nich by si cestujúci mohli pozrieť počasie vonku, ale aj surfovať na internete či kontrolovať si svoje e-maily. To všetko podľa ich vlastného uváženia.

Prvé návrhy tohto konceptu vychádzajú z technológií, ktoré sa dnes používajú napríklad v mobilných telefónoch či moderných televíznych obrazovkách. Odstránenie klasických okien z lietadiel má podľa Centra pre procesné inovácie ( Centre for Process Innovation, CPI), ktoré sa na vývoji spolupodieľa, nielen estetickú či zábavnú, ale aj praktickú a ekonomickú stránku. Jej údaje hovoria napríklad o tom, že každé jedno percento ušetrenej váhy lietadla má za následok 0,75-percentný pokles spotreby paliva.

Okrem toho by to mohlo mať aj bezpečnostný rozmer - utesnenie okien musí byť veľmi precízne, jednoliaty plášť lietadla by mohol byť tiež kompaktnejší a odolnejší. Futuristický plán ráta s tým, že namiesto okien by vo vnútri lietadla boli veľké obrazovky, ktoré by verne odrážali dianie vonku, no zároveň by sa jedným dotykom dali „vypnúť“ a prehodiť na režim, v ktorom si môžete napríklad na internete rezervovať ubytovanie v mieste príletu alebo si pozrieť film či vypočuť hudbu.

Obrazovky by mali byť vyrobené s využitím OLED diód (organic light-emitting diodes), teda z kombinácie materiáov, ktoré sú po aktivácii elektrinou schopné produkovať vlastné svetlo. Má to však malý, či skôr veľký, háčik. Hoci technológia OLED sa už úspešne využíva, zatiaľ sú ju odborníci schopní vyrobiť iba v hladkom prevedení. Na vnútrolietadlové obrazovky však bude potrebné, aby bol materiál ohybný. A napriek tomu funkčný.  „Keby sa nám podarilo vyrobiť flexibilné OLED, otvoril by sa pred nami veľký potenciál nielen v letectve,“ povedal Jon Helliwell z CPI.


Zdroj: theguardian.com

01 - Modified: 2024-04-12 19:41:22 - Feat.: - Title: Do Maďarska priletelo prvé vojenské dopravné lietadlo Embraer KC-390 určené ozbrojeným silám 02 - Modified: 2024-04-17 14:00:00 - Feat.: - Title: Sony pristúpi k razantnému kroku. Zo svojho vlajkového smartfónu odstráni vlastnosť, ktorá ho robí výnimočným 03 - Modified: 2024-03-18 21:28:16 - Feat.: - Title: Lietadlo Lufthansy núdzovo pristálo na Rodose, v kabíne sa dymilo 04 - Modified: 2024-03-16 07:33:34 - Feat.: - Title: Boeing pristál v Oregone bez časti vonkajšieho plášťa. Je možné, že oň prišiel počas letu 05 - Modified: 2024-03-11 08:06:24 - Feat.: - Title: „Akoby zamrzlo.“ Lietadlo sa prudko prepadlo vzduchom, zranilo sa päťdesiat ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 20:29