StoryEditor

iPhone 5S v prvých recenziách exceluje. Foťákom a novým snímačom

18.09.2013, 17:38
Svetové média zaujala najmä čítačka odtlačkov prstov, ktorá znamená významnú zmenu v bezpečnosti.

Apple má pred sebou ďalší rok s "najlepším telefónom na trhu". Aj keď je prijatie noviniek chladnejšie a napríklad populárny Cnet neudelil ani jednému iPhonu svoje ocenenie "Voľba redakcie", prvé recenzie sú prevažne pozitívne.

Najviac chvály jednoznačne púta čítačka odtlačkov prstov v iPhone 5s, u telefónov pre masový trh ide o novinku s potenciálom zmeniť prístup k mobilnej bezpečnosti a zabezpečenia online a mobilných platieb. Recenzenti chvália aj nový procesor, aj keď priznávajú, že jeho potenciál zatiaľ aplikácie nevyužijú.

Dva dni pred začatím predaja nového iPhonu už tradične vychádzajú recenzie vo vybraných médiách. Wall Street Journal , The New York Times , Cnet alebo tiež Engadget a USA Today nové telefóny chvália, aj keď nie bezvýhradne, a z čítačky nadšený Walt Mossberg váha odporučiť kúpu iPhonu 5s majiteľom súčasného modelu.


iPhone dobieha konkurenciu

Fascinácia čítačkou odtlačkov prstov je poznať vedľa Walta Mossberg z WSJ i u druhého najprominentnejšíeho recenzenta, Davida Pogue z The New York Times. "Nie je to ako predchádzajúce pokusy o čítačku odtlačkov prstov, tento krát je to jednoducho skvelé, kritici sa môžu ísť bodnúť," píše vo svojej recenzii Pogue .

Pozitívneho prijatia sa dočkal aj fotoaparát nového iPhonu, ktorý získal svetelnejšiu optiku a dvojicu prisvetlovacích diód, ktoré majú zabezpečiť prirodzenejšie podanie farieb . Recenzenti chvália aj pridanie nových funkcií , ako je sériové snímanie s automatickým výberom najvydarenejšieho záberu.

Ed Baig z USA Today priznáva, že v tejto oblasti Apple len doháňa konkurenciu - napriek tomu výsledok hodnotí ako najlepší na trhu. Fotoaparát chváli aj Pogue - rozdiely medzi snímkami z iPhonu 5 a 5s sú podľa neho jasne viditeľné .

https://www.youtube.com/embed/TJkmc8-eyvE

Technologické prekvapenie

Najvyššie hodnotí iPhone 5s čisto odborné servery na čele s AnandTechem, a to v oblasti výkonu. Aj keď to bolo nepravdepodobné, Apple dokázal väčšinu činností zrýchliť na dvojnásobok aj v porovnaní s rýchlym iPhonom 5 - najväčšie rozdiely sú viditeľné pri spracovaní webových stránok a videa.

iPhone 5s dosahuje napríklad v teste SunSpider výsledok len o trochu pomalšieho než nové procesory Atom Bay trail, ktoré sú ale určené do tabletov, nie do telefónov, aspoň v tomto roku. V porovnaní s Galaxy Note 3 je v SunSpider iPhone 5s dvojnásobne rýchlejší, oproti Galaxy S4 takmer trikrát. Tento náskok môže byť aj vplyvom optimalizácie prehliadača Safari , ale užívateľa to nemusí zaujímať, ide o celkovú rýchlosť, a tú iPhone 5s nepochybne ponúka.

V grafickom výkone nie je náskok iPhonu 5s podľa testov servera AnandTech tak výrazný a v niektorých testoch mierne zaostáva za strojmi s procesorom Snapdragon 800. Napríklad v teste 3DMark, ktorý je konečne dostupný aj pre iOS , má LG G2 sa Snapdragon 15 406 bodov, iPhone 5s 13 869 bodov a Galaxy S4 10 553 bodov.

https://www.youtube.com/embed/kK0_OVn_uxA

4 palce už len tak nestačia

Väčšina recenzentov však cez chválu fotoaparátu, čítačky odtlačkov prstov a výkonu kritizuje zotrvanie u malej obrazovky a klávesnice, ktorá napovedá iba jedno slovo a neumožňuje písať plynulým ťahom prsta po písmenách.

Najčastejšie potom ešte recenzenti okrem pozitívneho hodnotenia dodávajú, že majitelia iPhonu 5 nemusia svoj rok starý telefón predávať, pretože ide ako v prípade iPhonu 3GS a 4S opäť len o evolúciu. Ako dodáva na konci svojej recenzie David Pogu : „iPhone už nie je jediný chytrý telefón, s ktorým budete spokojní po dobu dvojročného kontraktu, ale takýchto telefónov je stále len málo. "

Snímky: Reuters

iHned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 03:46