StoryEditor

Facebook uchováva správy, ktoré vymažete. Otestujte ho

23.07.2013, 00:00
Ktokoľvek môže Facebook požiadať o vydanie údajov, ktoré o vás uchováva.

Roky zmazané a zabudnuté správy či váš kompletný telefónny zoznam. Aj také informácie si Facebook necháva pre seba. Zistili sme to malým testom. Vyžiadali sme si od Facebooku všetky informácie, ktoré uchováva o profile zaregistrovaného používateľa.

Položku pre vyžiadanie týchto údajov nájdete v nastaveniach účtu v zložke všeobecné. Obdobne, ako iné dôležité funkcie ju nájdete mimo tabuľky. Stačí kliknúť na položku Stiahnite si kópiu svojich údajov z Facebooku. Po bezpečnostnej kontrole vám Facebook oznámi, že zozbieranie všetkých údajov bude chvíľu trvať. V našom, teda mojom prípade som čakal tri hodiny na potvrdzujúci e-mail, ktorý už obsahoval link na stiahnutie kompletne všetkých údajov, ktoré si Facebook o mojom profile uchováva. Teda aspoň tie, ktoré verejne prizná.

Pozor na súkromie

Informácie je nutné stiahnuť takmer ihneď, pretože link, ktorý vám sociálna sieť zašle, je funkčný len pár dní. V žiadnom prípade svoje údaje, ktoré stiahnete, nikam ďalej neposielajte a najlepšie urobíte, ak ich zmažete alebo ich uchováte na mieste, kam by sa nikto nemal dostať. Osobné informácie majú dnes na internete cenu zlata.

Facebook o mojom profile, ktorý je na Facebooku už päť rokov, zozbieral takmer 40 MB. Ak si údaje stiahnete a chcete si ich pohodlne prezrieť, kliknite následne na súbor index.htm.

Prezeranie funguje podobne ako profil na Facebooku. Všetky údaje sú logicky oddelené a môžete si tak jednoducho skontrolovať všetky svoje osobné informácie.

Čo o vás Facebook vie?

Okrem iného sa dozviete presný dátum registrácie, vaše predchádzajúce mená či všetky aplikácie, ktoré používate. Facebook mal taktiež v mojom prípade celý môj telefóny zoznam s menami a e-mailami osôb. Rovnako sa v ňom nachádzali kontakty, ktoré som už pred rokmi vymazal, ale aj niektoré novo pridané telefónne čísla.

Pri fotografiách Facebook sleduje nielen to, kde ste ich zachytili, ale aj akým telefónom či pri akej citlivosti ISO. V priložených informáciách rovnako nájdete, komu ste poslali svoju žiadosť o priateľstvo alebo, ktorých ľudí ste zo svojho zoznamu priateľov vymazali.

Správy sú kategória sama osebe. Nedokážem potvrdiť, či Facebook uchoval kompletne všetky moje konverzácie, no našiel som aj príspevky, ktoré som pred rokmi vymazal a považoval ich za uzavreté.

Pri prezeraní môžete nájsť aj nezmyselné označenia konverzácií napríklad ako 103808732@facebook.com. Tento tvar stále označuje určitú osobu, ak chcete zistiť koho, stačí skopírovať číslo pred znakom zavináč a vložiť ho do adresy – https://www.facebook.com/ČÍSLO.

Prezeranie konverzácií je mimoriadne náročné a obsahuje veľké množstvo informácií. Nenechajte sa prekvapiť dlhou odozvou od prehliadača. Na moje prekvapenie nestačil údaje dostatočne rýchlo spracúvať ani prehliadač Safari pod Macom. Odporúčam využiť Google Chrome.

Svoje stiahnuté informácie uvidíte v tejto forme

Každé prihlásenie sa ukladá

Facebook si poctivo ukladá aj IP adresy bodov, odkiaľ ste sa k nemu prihlasovali. Zdá sa, že sa spoločnosť rokmi poučila. Údaje staršieho dáta sú oveľa menej detailné ako napríklad od roku 2013. Sociálna sieť ukladá kedy, kde a z akého zariadenia ste sa do nej prihlasovali.

No to nie je všetko. Ukladá si aj to, na aké reklamy ste si počas jeho histórie klikli a prezreli si ich.

Dokonalý prehľad o používateľovi

Z údajov, ktoré Facebook vlastní, je tak možné dokonale vykresliť profil osoby, ktorá ho používa. Viete, ako vyzerá, čo robí, kde žije, aké má názory, čo ju zaujíma, čo rada kupuje, aké zariadenia používa, s kým sa priatelí…

Snímky: archív

01 - Modified: 2004-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nové ceny ČSOB sú vraj stále prinízke 02 - Modified: 2004-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Euro definitívne v roku 2009 03 - Modified: 2004-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Brusel: Nové štáty neúmerne zvýšili pomoc
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
14. apríl 2024 10:13