StoryEditor

Samsung čelí žalobe za skopírovanie vysávača (video)

12.09.2013, 00:00
Autor:
dpidpi
Britský výrobca Dyson obvinil Samsung za porušenie jeho patentov.

Posledný vysávač, ktorý Samsung odpromoval na tohtoročnej výstave spotrebnej elektroniky IFA, má porušovať patenty Dysonu. Vysávač Motion Sync má používať špeciálny mechanizmus na pohyb vysávača tak, aby sledoval cestu používateľa a nezachytával sa o predmety pri zmene smeru. Vývoj mal trvať tri roky a Dyson si mal tento systém patentovať už v roku 2009. 

https://www.youtube.com/embed/PLHoYOpluUA

Reklama Samsungu, ktorá prezentuje ergonómiu ovládania vysávača Sync Motion

Prípad smeruje na najvyšší súd

Samsung všetky obvinenia odmieta.„ Sync Motion je výsledkom nášho vlastného a rozsiahleho výskumu a vývoja,“ uviedol hovorca spoločnosti pre BBC. Juhokórejská spoločnosť technológiu propaguje aj vo svojich marketingových materiáloch. 

Dyson však stojí za svojim tvrdením a mechanizmus, ktorý má pomáhať pri ergonómii používania vysávača, bude brániť. „Prijmeme všetky nevyhnutné opatrenia, vrátane právnych úkonov k ochrane našej technologickej inovácie.“ uvádza spoločnosť. Podnet na začatie súdneho konania mal smerovať na najvyšší súd vo Veľkej Británii. 

Dyson vs Samsung

Samsung už raz s Dysonom prehral

„Samsung má mnoho patentových právnikov, a tak je pre mňa ťažké uveriť, že toto porušenie je len neúmyselné.“ uvádza zakladateľ spoločnosti, Sir James Dyson. „Sme nútení v tomto prípade konať, no ja by som oveľa radšej vynaložené finančné prostriedky investoval do výskumu“. 

Nie je to však po prvýkrát, keď sa Samsung stretol so spoločnosťou Dyson na súde. V roku 2009 musel zaplatiť 600 tisíc libier za náhradu právnych nákladov pri prehranom súde o prevzatí nového druhu sacej technológie. 

Dyson zatiaľ neoznámil či chce od Samsungu licenčné poplatky alebo úplný zákaz predaja. 

 

Zdroj: bbc.co.uk

Snímky: Samsung, Dyson, Reuters

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 19:14