StoryEditor

Toto je telefón, ktorý predbehol aj iPhone. Sám si však podrazil nohy

15.10.2015, 16:00
Huawei ukázal revolučnú technológiu skôr ako Apple a ukázal, že Mate S patrí na špičku segmentu.

Špičkové spracovanie, kovové telo či skalp Applu. Huawei dal do telefónu technológiu, ktorá dokáže rozoznávať silu stlačenia vášho prsta skôr ako americká spoločnosť. Dokážete tak napríklad silnejším stlačením kontrolovať maily, prehliadať dni v kalendári či približovať fotografie. 

Zúčastnil som sa aj na predstavení tohto telefónu v Nemecku a hviezdou večera sa vtedy stala ukážka výrobcu, ako na displeji váži hmotnosť pomaranča. Wau, toto je prvý smartfón s integrovanou váhou na displeji. A to bolo prvé, čo som si aj vyskúšal. Malo to isté rezervy, ale fungovalo to. 

 

 

Meranie hmotnosti v praxi . Od 100 do 400 gramov. Najzaujimavejsia vec sa vsak dostala len do top verzie, ktora nema cenu a ani datum vydania.

Posted by Drahomír Piok HN on Thursday, 3 September 2015

 

Ukážka váhy na displeji telefónu. 

Vážiť pomaranče či minerálku

Potom však prišlo sklamanie. Túto technológiu dostal iba najdrahší top model s 128 GB pamäťou. No určite to nie je vlastnosť, kvôli ktorej by ste sa mali o Mate S zaujímať. Ponúka toho našťastie viac.

Huawei dal do telefónu takmer všetko, čo mohol. Má výborne spracované kovové telo, ponúka slušnú hardvérovú výbavu či výborný senzor odtlačkov prstov. Ten je síce umiestnený na opačnej strane telefónu, pod fotoaparátom, no funguje vynikajúco. Pri odomknutí smartfónu nemusíte urobiť nič iné, len sa ho dotknúť a okamžite reaguje. Navyše slúži aj ako malá dotyková plocha. A teda môžete ním napríklad posúvať fotografie či sťahovať notifikačnú lištu Androidu. 

Mate S rozmermi patrí medzi veľké smartfóny. Jeho uhlopriečka displeja je 5,5 palca a rozlíšenie Full HD. Dostal špičkový procesor, ktorý si sám Huawei vyrába a navrhuje, a dostatok operačnej pamäte. Limity pri hrách, aplikáciách či ovládaní pociťovať nebudete. Mate S patrí k najvýkonnejším smartfónom, ktoré môžete na trhu nájsť. Navyše má luxusný dizajn a dostupný je v štyroch farbách – zlatej, striebornej, sivej a ružovej. 

Samozrejmosťou nového telefónu je, že sa už do jeho vnútra nedostanete. Zabudnite tak na výmenu batérie, no odmenou je pevné telo. V High-end segmente sa dá povedať, že ak by ešte nejaký telefón s odnímateľným krytom existoval, bol by to prežitok. 

Čo však mnohých používateľov vždy poteší, je možnosť používať malé pamäťové SD karty. Huawei v tomto žiaden limit neudáva. Prostredie, ktoré tento čínsky výrobca upravuje, ponúka napríklad prehľadne zobrazené notifikácie na časovej osi či viacero farebných tém už v základe. Páči sa mi, že aj eliminuje menu aplikácií v Androide.

K všetkým sa tak dostanete len jednoduchým posúvaním po ploche. Navyše silnou stránkou tohto telefónu je aj batéria. Samozrejme, ak mu nedáte vydýchnuť, dostanete síce len na deň výdrže, no ak ho budete používať klasicky, môžete pohodlne prežiť aj dva dni bez nabíjania.

Video sklamalo

Huawei si do Mate S nainštaloval ešte jednu špecialitu. Keďže je dnes selfie obrovský fenomén, predná kamera dostala špeciálne svetlo. A to vám dovolí zachytávať fotografie a videá v úplnej tme. Zadná kamera má 13 Mpx a dokáže snímať vo viacerých módoch, ktoré vám úprimne vyrazia dych. Potrebujete však na to statív alebo pevnú ruku. Mate S dokáže zachytávať výborné snímky v noci a pridávať im rôzne efekty. Akoby ste ich snímali zrkadlovkou. 

Prostredie fotoaparátu navyše obsahuje aj režim pre pokročilých. Dokážete s ním odfotografovať pomerne zaujímavé snímky. No všetko má aj svoju druhú stranu. Huawei dokáže nahrávať Full HD video či má optickú stabilizáciu. Skrátka, toto sú tabuľkové parametre, po ktorých by ste čakali top výsledok, no realita je iná. Video má na smartfón za 650 eur tragickú kvalitu. 

No a aj cena posadila tento Huawei vysoko. Poriadne vysoko. Už to nie je ten lacný telefón, ktorý tromfne konkurenciu. Tu sa môže začať porovnávať so Samsungom Galaxy S6. A nemyslím si, že toto je cesta, ktorou predá Huawei milióny kusov prémiových telefónov. Ľudia automaticky čakajú od tejto značky nižšiu cenu, ktorú tu však nenájdu.

01 - Modified: 2007-10-14 20:25:06 - Feat.: 0 - Title: Gross je bohatý a vraj čistý
01 - Modified: 2024-03-29 16:33:41 - Feat.: - Title: Huawei sa zotavuje z amerických sankcií, čínska firma zaznamenala vlani najväčší rast za posledné štyri roky 02 - Modified: 2024-03-21 14:00:00 - Feat.: - Title: Radujú sa z biedneho začiatku roka. Vyzerá to na veľký návrat aj na úkor Applu 03 - Modified: 2024-03-20 14:47:59 - Feat.: - Title: Pôjdu na čiernu listinu. Spojené štáty zvažujú sankcie proti čínskym výrobcom čipov pre Huawei 04 - Modified: 2024-02-29 12:40:19 - Feat.: - Title: Huawei Mate X5 a Mate 60 RS Ultimate Design 05 - Modified: 2024-02-29 13:26:26 - Feat.: - Title: Toto sú najdrahšie čínske smartfóny. Majú byť lepšie ako iPhony
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 04:45