StoryEditor

Desať tajných funkcií Google, o ktorých ste nevedeli

03.10.2013, 00:39
Autor:
dpidpi
Obľúbený prehliadač je aj kalkulačkou a ovláda menové kurzy. No to zďaleka nie je všetko.

Rozšírenia a možnosti Googlu sú široké, prinášame vám desať tipov, ktoré vám môžu uľahčiť pobyt na internete a pohodlnosť hľadania. Google však poskytuje omnoho viac možností, napriek tomu na Slovensku fungujú len niektoré. Napríklad Česká republika má v tomto ďaleko navrch a Google zabrazuje aj akcie, časové zóny či lepšie vysvetlivky pri niektorých výrazoch. 

1. Vyhľadávanie len na jednej webstránke

Ak občas hľadáte niektorý článok alebo informácie len z jednej stránky, dokážete toto vyhľadávanie filtrovať. Výhoda je to najmä na stránkach, ktoré nedisponujú vlastným vyhľadávaním alebo nefunguje tak, ako by malo

Tip: Je potrebné zadávať tvar „site:[webová stránka] [kľúčové slovo]“. A tak napríklad by to mohlo vyzerať: site:hnonline.sk dane.

 

2. Počasie

Spoľahlivú a okamžitú predpoveď počasia objavíte po jednoduchom zadaní „počasie [mesto]”. Informácie zahŕňajú týždňovú predpoveď spolu s aktuálnou teplotou a jej grafom. Vidíte aj pravdepodobnosť zrážok či prudkého vetra.

Tip: Googlu v tomto prípade nezáleží presne na poradí kľučových slov. Teda zadávať môžete „počasie Bratislava“, ale aj „Bratislava počasie“. Predpoveď získate pre takmer každú obec na Slovensku a vo svete. 

 

3. Kalkulačka 

Prehliadač Google v sebe navyše ukrýva aj pomerne pokročilú kalkulačku. Okrem bežných úkonov ako je sčítavanie či násobenie pohodlne vykreslí aj logaritmické funkcie. 

Tip:  Dávajte si pozor na znak násobenia, nie je to „x“, ale „* “ (hviezdička). 

 

4. Prepočítava jednotky a medzinárodné meny

Neviete koľko je jedna míľa alebo premeniť päť hektárov na metre štvorcové? Nemusíte na internete hľadať špeciálne stránky. Stačí zadať do Google správny tvar, napríklad 5 ha to m2 alebo 30 EUR in GBP. 

Tip:  Dôležité je najmä slovíčko „to“ alebo „in“ a správny tvar jednotiek, z ktorých premieňate. Stavba by mala vyzerať (počet) [jednotka X] in [jednotka Y]. V niektorých prípadoch sa Googlu môžete dokonca jednoducho opýtať: „koľko je 5 centimetrov v palcoch“

 

5. Vysvetľuje definície 

Neviete čo znamená skratka PHP alebo HTML? Pokiaľ hľadáte len okamžitú a krátku informáciu, stačí sa to len Google opýtať, napríklad „definuj RSS“. Google pritom hľadá odpovede v slovenčine, a to z rôznych zdrojov. 

Tip: Pomocou tejto skratky môžete rýchlo nájsť svoje odpovede, no na každú otázku Google odpovedať nevie. 

 

6. Zistite okamžité premietania filmov

Pokiaľ sa chystáte na film alebo len hľadáte inšpiráciu, čo by sa oplatilo v kinách prezrieť, skúste do Google napísať jednoducho „Film“. Systém vás vyzve, aby ste doplnili svoje mesto, a pokiaľ to bude možné, zobrazí najbližšie premiéri v kinách. 

Tip: Ak zadáte do vyhľadávača tvar „film  [názov filmu]“, ukáže vám jeho najbližšie časy premietania. 

 

7. Prekladač slov

Takmer každí zdatnejší používateľ internetu pozná prekladač Googlu. Ten však funguje už aj v samotnom vyhľadávaní. Ak chce preložiť len jedno slovo a viete rýchlo písať, dostanete odpoveď skôr než by ste sa dostali na adresu iného slovníka. Príkaz je nutné zadávať v angličtine, teda skladba by mala byť takáto - „translate [slovo] to [jazyk]. 

Tip: Aj cudzí jazyk musíte zadávať po anglicky, teda napríklad nie španielčina, ale Spanish. Naopak slovo, ktoré chcete preložiť, môžete zadať aj po slovensky. Výraz by tak vyzeral translate pohár to Spanish. 

 

8. Vyhľadáva zásielky

Pokiaľ prijímate či posielate zásielky svetových doručovateľských spoločností ako UPS, môžete ich cez Google jednoduchšie sledovať. Stačí do poľa vyhľadávača napísať jej presné číslo a uvidíte jej aktuálny stav.

Tip: Služba funguje v spolupráci s UPS, FedEx alebo USPS, teda poštou v Spojených štátoch amerických. 

 

9. Povie vám, kedy zapadne slnko

Google vás automaticky podľa lokality nájde a po jednoduchom zadaní západ slnka ukáže čas, kedy by sa tak malo stať. 

Tip: Funkciu je možné použiť aj pri zadaní výrazu východ slnka. 

 

10. Pre lenivcov 

Tento tip nepatrí síce priamo spoločnosti Google, no jednoducho ním môžete niekomu odkázať, že sa vás pýta a zaťažuje vás hlúposťami pritom stačilo zadať jednoduchý výraz do Googlu. 

Stačí navštíviť stránku http://lmgtfy.com (Zadám to do Googlu za teba) a tam napísať výraz, na ktorý sa vás niekto pýta. Následne už len stačí skopírovať vytvorený link a poslať ho naspäť . 

Tip: V odkaze, ktorý zašlete, sa ukáže ako bolo vlastne jednoduché nájsť odpoveď na dotaz.

 

Zdroj: Google

01 - Modified: 2005-07-05 21:07:36 - Feat.: 0 - Title: Záchranky: Boj o licencie ide do finále
01 - Modified: 2022-09-06 15:07:28 - Feat.: - Title: Google má už 24 rokov. Ako vznikol a kde vzal vyhľadávač svoj podivný názov? 02 - Modified: 2021-12-23 10:41:53 - Feat.: - Title: Prekvapivé prvenstvo. Google už nie je najnavštevovanejšou stránkou na svete, čo ho tromflo? 03 - Modified: 2021-09-12 08:49:59 - Feat.: - Title: Facebook na tvári? Ray-Ban predstavil svoje prvé inteligentné okuliare, ich cena ťa možno prekvapí 04 - Modified: 2020-10-21 12:29:52 - Feat.: - Title: Od rána "hmkáte" pieseň, no netušíte jej názov? Google pozná odpoveď 05 - Modified: 2020-05-22 10:26:52 - Feat.: - Title: Na web unikla celá Kočnerova Threema. Ľudia si môžu vyhľadávať správy pomocou Bruucha
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 03:49