StoryEditor

Chcete robiť špičkový biznis? Potrebujete cloud

08.10.2015, 00:00
Moderné spoločnosti nevyhnutne potrebujú datacentrá, ktoré však pohodlne dokáže zastúpiť aj cloud.

Odštartovanie prevádzky alebo vôbec celkové postavenie vlastnej serverovne či dokonca malého datacentra je pre každú spoločnosť veľmi významnou položkou v rozpočte. No a práve tá nemusí mať ani lineárny priebeh. Najmä ak ako spoločnosť potrebujete občas nárazovo zvyšovať výkon kvôli projektom či procesom vo firme. 

Stačí menšia „potopa“ či nešťastný výpadok kritického servera. A ten môže znefunkčniť celú firmu. A navyše prevádzka „serverovne“ musí byť dostatočne preverená a bezpečná. Či už fyzicky alebo vo virtuálnom svete, čo stojí ďalšie prostriedky.

Cloud preto môže riešiť viacero výrazných problémov. Odpadnú vám náklady za energie, personál či za priestory. Žijeme však v roku 2015. 

„Stretávame sa so zákazníkmi, ktorí majú obavy o presun svojich dát do cloud-u a dôvody sú skôr emočné, strach zo zmeny, obavy zo straty kontroly nad fyzickým úložiskom dát,“ komentuje Miroslav Pikus, ICT expert zo spoločnosti Telekom. 

Paradoxne sú však často práve dátové úložiská v cloude niekoľkonásobne bezpečnejšie, ako tie, ktoré občas prevádzkujú samotné spoločnosti.  „Napríklad Telekom dosahuje bezpečnosť na úrovni bánk a je skôr zvláštnosťou, ak ju dosahujú bežné firmy a organizácie vo svojej vlastnej réžii,“ dodáva Pikus.

Okrem iného servery, ktoré sú mimo spoločnosti, sú často vo väčšom bezpečí ako „doma“.  Aj kvôli mnohým prieskumom či štatistikám, kde sa ukazuje, že najväčšou hrozbou pre firmy môže byť aj vlastný zamestnanec.

Uvažovať nad využívaním cloudových služieb pred prevádzkou vlastných serverov je výhodné najmä pre firmy, ktoré sa priamo o IT nezaujímajú. Odpadne im tak jedna činnosť, ktorá nemá s biznisom podniku nič spoločné. Prečo by sa však mali firmy o cloud zaujímať, je aj rýchlosť.

„Rýchlosť nasadenia riešenia je v cloude neporovnateľne vyššia, a tak napríklad v Telekome vidíme, že je to flexibilita a agilita nasadenia pokrokových technológií, ako sú CRM, kolaboračné nástroje či účtovné systémy,“ tvrdí Pikus. 

Okrem toho je obrovským plus aj fakt, že firma má k dispozícii obrovský výkon na dosah ruky. A to napríklad aj keď ho potrebuje len na pár dní v mesiaci. 

Cloud sa tak pomaly stáva strategickou technológiou, ktorá dáva firmám flexibilitu, efektívnosť a dokáže reálne šetriť náklady. 

(PR info)

01 - Modified: 2024-02-14 12:24:46 - Feat.: - Title: Slovak Telekom potešil svojich zákazníkov. 5G sieť rozšíril do ďalších miest a obcí 02 - Modified: 2023-11-03 15:51:49 - Feat.: - Title: Telekom rieši nepríjemné otázky za vianočným stolom. Ukazuje, že rešpekt je ten najkrajší darček 03 - Modified: 2023-08-03 10:13:31 - Feat.: - Title: THIS IS LOCCO a HEINEKEN úplne ovládli kategóriu Vizuál 04 - Modified: 2023-05-15 14:16:23 - Feat.: - Title: Telekom bojoval s výpadkom. Operátor varoval pred reštartovaním telefónov 05 - Modified: 2023-05-11 09:22:00 - Feat.: - Title: Deutsche Telekom vykázal prudký rast zisku, predal podiel v divízii telekomunikačných veží
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 19:44