StoryEditor

NSA vaše dáta čítať nebude. Pozrite si mýty o cloude

24.07.2014, 08:35
Moja dáta nie sú v bezpečí, lebo sú „mimo“ počítača. To je najčastejší nepravdivý mýtus o cloude.

Súkromné údaje, výrobné tajomstvo či účtovníctvo firmy. Všetky tieto údaje, ktoré si strážite v počítači či na serveroch, môžu byť paradoxne vo väčšom nebezpečí práve u vás než nahrané v cloude, ktorý je uložený aj na opačnej strane planéty. Mýtov o cloude je mnoho, práve súkromie a nakladanie s dátami patrí medzi najväčšie z nich. Úprimne, ak neplánujete „vykonávať činnosť“, ktorá by vzbudila pozornosť americkej tajnej služby NSA, nikto vaše údaje čítať nebude. Často nemá ako a ani prečo.

„Cloud patrí medzi najbezpečnejšie formy poskytovania služieb, nakoľko prevádzka profesionálnych služieb je zabezpečená v dátových centrách, ktoré štandardne zabezpečujú niekoľkonásobne lepšiu ochranu dát ako infraštruktúra priamo v sídle spoločnosti zákazníka,“ tvrdí Alexandra Piskunová, hovorkyňa spoločnosti Orange. Okrem toho je často najväčším rizikom pre firmu vlastný zamestnanec. Vtedy nepomôže ani najlepší systém na svete. 

Prispôsobiť sa dá čokoľvek

Ďalšou otázkou pri cloude je jeho rýchlosť a náročnosť na internet. Pokiaľ sa do siete nenapájate cez dial-up, mimoriadne populárne riešenie na konci deväťdesiatych rokov, nemali by ste zaznamenať veľké problémy. Aj podľa Petra Trajlineka, technického riaditeľa zo spoločnosti Autocont, to už dávno nie je pravda. 

Pre štandardné využívanie stačí bežná linka. „V prípade náročnejších aktivít je možné zvoliť synchronizáciu vo večerných hodinách, keď sa v spoločnosti nepracuje – napríklad na archiváciu,“ tvrdí Piskunová z Orange Slovensko. Cloud je v súčasnosti vo veľkých spoločnostiach často na vysokej úrovni a dokáže si poradiť aj so špeciálnymi úlohami. 

Môžete tam mať všetko od účtovníctva až po vlastný softvér. „Sú to veľmi ojedinelé prípady, dnes sa dá prispôsobiť všetko. Napríklad špecializovaný výkon,“ povedal pre HN Trajlinek z Autocontu. 

Trend v slovenských firmách

Naskytá sa však otázka ceny. „Síce sa to na prvý pohľad môže zdať drahé, no dostanete profesionálne služby, ktorým sa nemajú šancu vyrovnať jednoduché cloudy ako DropBox,“ povedal pre HN Richard Hombauer, šéfredaktor Fony.sk. Tie sú podľa jeho názoru vhodné len pre malé firmy. 

Všeobecne cena nemá ako presiahnuť projekt, ktorý by ste si chceli na rovnakej úrovni postaviť u vás. „Napríklad pre služby Office 365 v prípade sezónnosti nie je nutné kupovať licencie trvalé, ale iba na dobu, ktorá je nevyhnutná – napríklad počas Vianoc pre brigádnikov na dva mesiace. Ďalší príklad je služba hosting, kde zákazník platí v prípade požiadaviek na zvýšenú prevádzku iba za výkon, ktorý potrebuje,“ uvádza Piskunová z Orange. 

Pozor pri zmluve

Cloud bude pre firmy čoraz populárnejším riešením, ktoré sa dá nazvať trendom aj v slovenských firmách. Poskytuje množstvo výhod, ktoré sa vedia oprieť o technické, napríklad záloha dát alebo ekonomické možnosti ako zníženie nákladov. 

Všetko stojí najmä na výbere správneho dodávateľa či podpísaní správnej zmluvy. Ak to pritiahnem za vlasy, darmo budete spokojný, že máte všetko v cloude, ak vám firma nemôže sľúbiť okamžitú podporu pri problémoch. Aj dva dni sa potom môžete dovolávať, kde sú vaše tabuľky. 

„Nemyslím si, že cloud úplne vytlačí vlastné riešenia firiem, ale presadí sa vo veľkej miere. Rovnako sa dostane aj do menších firiem.“ dodal Trajlinek zo spoločnosti Autocont. Pomocou Cloudu totiž viete spravovať svoje údaje odkiaľkoľvek a z čohokoľvek. Nezáleží na tom, či máte aktuálne tablet, smartfón alebo notebook. „Cloud je evolúcia služieb," dodala pre HN Piskunová z Orange. 

Pri výbere dnes môžete osloviť prakticky akúkoľvek firmu na svete a vyberať podľa ceny. Šikovnejšie je však podľa Hombauera z Fony.sk skôr hľadať v lokálnych firmách. Tie sú v porovnaní na svetovej úrovni a navyše všetko vybavíte ihneď „v papučiach “ a doma. 

Snímky: archív, Reuters

01 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 02 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 03 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 04 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 05 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 00:34