StoryEditor

Päť dôvodov, prečo musí aj „applák“ používať Windows

02.04.2015, 09:16
Microsoft bude oslavovať 40 rokov. Prečítajte si, prečo musí aj používateľ Applu každý deň fungovať s Windowsom.

Pred 40 rokmi vznikla firma, ktorá ovplyvnila svet tak ako žiadna doteraz. Vďaka nej funguje takmer každý informačný systém na svete. Presne 4. apríla 1975 sa dvaja programá- tori a priatelia Bill Gates a Paul Allen rozhodli založiť malú softvérovú spoločnosť s názvom Micro-soft.

Vtedy to ešte nebolo jedno slovo tak, ako ho poznáte dnes. Spoločnosť sa v začiatkoch zaoberala len tvorbou základných programov. Až v osemdesiatych rokoch prišiel základ počítačov s názvom DOS a takmer desať rokov od vzniku vytvoril Microsoft systém, ktorý z neho urobil svetového giganta. Ukázal sa totiž prvý Windows.

A tým sa začala nová kapitola pre firmu, s ktorou prišiel do kontaktu takmer každý obyvateľ na svete. Ak ste posledných desať rokov nežili v dažďovom pralese, do kontaktu s technológiou tejto spoločnosti ste prišli aj vy. A to už v akejkoľvek forme.

Ak si myslíte, že by vám váš iPhone, iPad a Mac stačil a bez Microsoftu by ste prežili, ste na veľkom omyle. Prečítajte si päť dôvodov, prečo by ste bez Microsoftu nedokázali existovať. 


Päť dôvodov prečo musí aj „applák“ používať Windows

Kancelársky Office

Základný kancelársky balíček, ktorý je nepísaným štandardom v každej firme. Ak používate Apple, môžete ho skúšať nahradiť iným softvérom (Pages, Open Office), no nikdy na sto percent nezastúpi to, na čo sú ostatní zvyknutí. 

Po pár „rozbitých“ dokumentoch alebo exportoch budete musieť pri mnohých prípadoch siahnuť jednoducho po klasike. Najmä ak chcete tvoriť zložité a formátované dokumenty s množstvom prvkov. Microsoft už svoj Office prevádzkuje 24 rokov a práve sa chystá na trh jeho najnovšia verzia s označením Office 2016. 

Bankomaty

Produkt, ktorému sa bežný používateľ Applu nikdy nevyhne a musí sa so stopercetnou istotou  spoľahnúť na jeho kvalitu, je bankomat. Až 90 percent bankomatov na svete totiž používa špecializovanú verziu tohto operačného systému. A  navyše je to v mnohých prípadoch ešte takmer 15 rokov stará verzia Windowsu XP.

Microsoft tak svojim systémom zabezpečuje „Applákom“ bezpečnosť ich finančných prostriedkov a množstvo, ktoré si z bankomatu vyberú.  

Email

Svet biznis komunikácie stojí na nohách Microsoftu. Za roky si vybudoval najsilnejšiu pozíciu v súkromnom segmente. A teda ak aj vám svieti z opačnej strany displeja nahryznuté jablko, serverom Exchange sa v žiadnej veľkej firme nevyhnete. Vďaka Microsoftu tak môžete posielať firemné maily, nezabudnete na stretnutia a porady v synchronizovanom kalendári a asistentka vám môže pokojne zapisovať pripomienky aj do vášho telefónu. 

Microsoft má tak prakticky na starosti aj vašu kariéru. Synchronizuje kontakty alebo vás pripája do firemnej siete, kde sa s Macom, žiaľ, pohybuje ťažšie. A tak okrem toho, že sa všetky texty píšu výhradne cez Office, všetko ostatné, vrátane posielania mailov či kontroly kalendára, má na starosti rovnaká firma. Skrátka biznis sektor sú zatiaľ neohrozené vody nadnárodného giganta menom Microsoft. 

Dane

Chcete zaplatiť svoje dane cez internet? A máte Mac len so softvérom od Apple? Tak si do ruky zoberte pero, tlačivo a začnite vypisovať. Môžete zabudnúť nato, aby ste elektronicky komunikovali so štátom. Realita podávania daňového priznania či iných úkonov prostredníctvom elektronického občianskeho už mala byť realitou minulý rok, doteraz sa tak nestalo a oznámenie s vytvorením klienta pre Linux či OS X zo stránok jednoducho zmizla.

Pri poslednej kontrole ešte ukazovala apríl 2014, dnes už podobná informácia na stránkach neexistuje. Podľa štatistík na Slovensku používa počítače od spoločnosti Apple asi sedem percent používateľov, ktorí sú pripojení na internet. V skutočnosti to sú desaťtisíce ľudí, ktorí vlastne nemôžu túto  službu využívať. 

Zachraňuje životy

Či už ste veľký fanúšik Apple, bez Microsoftu by ste dnes jednoducho nemohli existovať. Jeho softvér je všade. Spomeňte si nato, keď pôjdete na dovolenku či pracovnú cestu a budete si tlačiť svoje letenky na letisku, dokonca aj ak sa poveziete v moderných výťahoch. Windows je dokonca v mnohých priemyselných prístrojoch, kde Apple vyrába svoje počítače, vo výherných automatoch či v niektorých set-top boxoch.

Okrem toho je aj v pokladniach alebo na pozadí mnohých informačných systémov na letiskách, železniciach či obrovských obrazoviek, ktoré denne stretávate po ceste do práce. Či už vás to šokuje alebo nie Windows zachraňuje životy v niektorých medicínskych prístrojoch a používa sa aj vo svetlách na diskotékach. Navyše ste možno aj vďaka nemu pripojený na internet či práve vôbec čítate tieto noviny. 

Snímky: Reuters, Mashlable.com

01 - Modified: 2007-04-30 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: Generálny tajomník OSN vyzval na medzinárodnú podporu Iraku
01 - Modified: 2023-02-07 17:06:24 - Feat.: - Title: Microsoft rozširuje vzdelávacie programy 02 - Modified: 2022-03-04 11:51:18 - Feat.: - Title: Rusi sa už neposadia do švédskych sedačiek v teplákoch od Nike. Svoju činnosť pozastavuje v Rusku aj Airbnb 03 - Modified: 2021-12-12 22:58:26 - Feat.: - Title: iPhone 13 mini je malá raketa 04 - Modified: 2021-11-28 18:19:35 - Feat.: - Title: Hľadáte bezdrôtové slúchadlá? Tu je náš pestrý výber do 200 eur 05 - Modified: 2021-10-29 13:26:40 - Feat.: - Title: S týmito telefónmi spravíte najlepšie fotky
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 08:44