StoryEditor

Slovensko je technologická špička. Naučte sa platiť mobilom

19.02.2015, 07:40
Používame moderné karty, ktoré sú „rýchlejšie ako peniaze“, a platíme aj smartfónom.

Hoci sme malý štát, ktorý sa často zaraďuje do východnej Európy, vyspelosťou v bankovom sektore, konkrétne pri platbách, sme na úplnej špičke. Ťažko tomu uveriť, no v Spojených štátoch amerických či vo väčšine štátov západnej Európy budete s kartami či kreditkami narábať zložitejšie než u nás. Podľa spoločnosti Visa je Slovensko pri bezkontaktných kartách jedným z lídrov na trhu.

A teda ak ste si zvykli na okamžité platenie bez PIN kódu v priebehu pár sekúnd, rovnaký „luxus“ za našimi hranicami nečakajte. Pravdepodobne ste to už zažili. Paradoxne napriek tomu, že sme konzervatívna krajina, prechod na túto technológiu bol plynulý a stretol sa s pozitívnym ohlasom. Používame ju od roku 2008.

Slováci milujú tieto karty

„Odvtedy patria Slováci medzi najaktívnejších používateľov v Európe,“ povedal pre HN Miroslav Lukeš, generálny riaditeľ MasterCard Europe pre Českú republiku a Slovensko. Najčastejšie nimi platíme v supermarketoch a na čerpacích staniciach.

Mohol za to aj fakt, že s prechodom na euro pracujeme často s mincami. A platiť malý nákup kartou, kde musíte vždy fyzicky vyťukať PIN a pracovať s terminálom, je nepohodlné.

„Práve masové rozšírenie bezkontaktných platieb a zároveň zavádzanie nových terminálov vytvára na Slovensku unikátny ekosystém,“ komentoval pre HN Marcel Gajdoš, regionálny manažér Visa Europe pre Slovensko a Česko. Aktuálne máme u nás cez 40-tisíc terminálov, kde až polovica z nich podporuje už bezkontaktnú platbu.

Do roku 2017 by mali byť vybavené touto technológiou takmer všetky. Slovensko je tak dokonale pripravené na platbu mobilom, ktorá sa však zatiaľ u nás či vo svete nestrela s masovým úspechom. Hoci prakticky funguje bez problémov, cesta k nej je stále zložitá a používanie neintuitívne. Ako sa však k nej dostať?

Nie je to med lízať

V súčasnosti existujú dve možnosti. A obe sú zložitejšie, než by ste si mysleli. Po prvé, pozriete sa na svoju kartu, a ak na nej neuvidíte logo Tatra banky, ďalej pokračovať nemusíte. Ak spĺňate prvú podmienku, navštívite svojho operátora, kde si musíte dať vymeniť svoju SIM kartu.

To však nie je všetko. Aby ste tento proces podstúpili, musíte mať telefón, ktorý bude bezkontaktným platbám aj rozumieť. Ak máte nový iPhone, paradoxne ste (na Slovensku) ihneď z kola von. V základe musí podporovať technológiu NFC. Existuje tu však jedno obrovské ale. Bezpečnostné štandardy spĺňajú len niektoré konkrétne tipy smartfónov. Napríklad nové telefóny od Samsungu, LG, HTC či Sony.

Okruh podporovaných telefónov sa tak okamžite veľmi zúžil. Ďalšia a menej príjemná povinnosť je, že pri každom platení pri pokladnici musíte spúšťať špeciálnu aplikáciu. Oproti rýchlej platbe kartou, ktorú stačí len priložiť, je to v praxi najotravnejšia činnosť, ktorú musíte robiť. Sami sme si to mohli vyskúšať.

Ak nechcete podstupovať túto tortúru povinností, existuje ešte spomínaná druhá funkcia. A to sú takzvané platby cez cloud. V súčasnosti ich nájdete napríklad v Telekome.

V tomto prípade rozhoduje, akú kartu používate, nie akú máte banku. Túto funkciu môžete v Telekome využívať prostredníctvom špeciálnych kariet MasterCard. Podobnú spoluprácu má spoločnosť Visa s niektorými bankami na Slovensku, napríklad s VÚB. V súčasnosti však v tomto prípade prebieha testovanie.

Samozrejmosťou pre správne používanie je rovnako podporovaný smartfón s NFC, ktorý má Android. Či váš spĺňa všetky špecifické podmienky, zistíte až po konzultácii s bankou.

Sme technologickým lídrom

Vďaka tomuto novému systému pri platbách mobilom sme však opäť na špici. Pri takzvaných cloudových platbách sme takmer jednotkou v celej Európe. Pred nami túto technológiu začali používať len Španieli. Iste platiť môžete na Slovensku mobilom aj inak. Napríklad s nalepovacou kartičkou na zadnom kryte či so špeciálnym obalom pre iPhone. To však určite nie je budúcnosť a ani pravý systém na platenie mobilom.

Ak však chcete nechať kartu doma, čaká vás vždy pomerne zdĺhavý proces činností, aby ste mohli platiť mobilom. Celý tento komplikovaný systém overovania a zisťovania dokáže obísť nový a oveľa intuitívnejší ApplePay.

Ten má ovplyvniť svet mobilnej platby natoľko, aby reálne začala fungovať. Ak sa raz uskutoční dohoda medzi Applom a vašou bankou, jediné, čo stačí, je, aby ste si cez telefón zaregistrovali kartu. Potom vždy pri platení už len telefón priblížite k terminálu bez akejkoľvek spustenej aplikácie.

Jednoducho ho len vytiahnete z vrecka, priložíte ako kartu a potvrdíte svoju identitu odtlačkom prsta. Očakáva sa, že prvé krajiny, ktoré by tento systém mali používať, budú Nemecko, Veľká Británia a Poľsko. Slovensko je pre Apple, žiaľ, stále veľmi malým hráčom.

Snímky: Reuters

01 - Modified: 2007-03-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Železiarne odídu z burzy
01 - Modified: 2024-04-25 12:03:56 - Feat.: - Title: Samsung prináša podarenú štýlovku. Pokúsi sa s ňou uspieť na trhu, kde sa mu dlho nedarí 02 - Modified: 2024-04-24 07:12:44 - Feat.: - Title: Vysoký výkon, skvelé objektívy a zaujímavé príslušenstvo. Takto to vyzerá, keď sa z mobilu stane fotoaparát 03 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý 04 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Toto sú najpredávanejšie telefóny všetkých čias. Vládne im roky sa trápiaca značka 05 - Modified: 2024-04-03 05:58:18 - Feat.: - Title: Spolupráca s Leicou sa vyplatila. Kompaktná vlajková loď z Číny ale dokáže viac ako len fotiť
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 11:41