StoryEditor

Legendárna Nokia sa vracia do hry. Začína novú éru

07.03.2015, 12:24
Tablet N1 od fínskej spoločnosti Nokia stojí vyše dvesto eur. Firma ho predstavila na veľtrhu v Barcelone.

Fínska Nokia, teda pôvodná firma, ktorá sa zbavila svojej mobilnej divízie a predala ju americkému gigantovi Microsoftu, sa tento rok na veľtrhu v Barcelone pochválila novým tabletom N1. Prístroj sme si mohli vyskúšať a musíme uznať, že sa veľmi vydaril. V Číne je tablet vypredaný. 

Elegantný kompaktný tablet značky Nokia je vlastne prístroj, ktorý začína úplne novú kapitolu fínskej firmy. Tá bola kedysi neotrasiteľnou jednotkou na mobilnom trhu, dnes mobilné telefóny vôbec nevyrába. A na základe dohôd s Microsoftom, ktorý jej mobilnú divíziu pred časom odkúpil, ani ešte nejakú dobu vyrábať nemôže. 


Prečítajte si aj: Skončil sa príbeh, ktorý sa dotkol miliardy ľudí. Nokia padla


Že to ale Nokiu k mobilným zariadeniam stále veľmi láka, dokazuje tablet Nokia N1. Tablety sú totiž kategóriou zariadení, na ktorú sa reštrikcie z dohôd nevzťahujú. A tak sa Nokia rozhodla experimentovať na tomto poli. 

Experiment je vlastne to pravé slovo, pretože N1 je síce zariadenie kompletne vyvinuté Nokiou a nesie jej značku, výrobu a distribúciu ale obstaráva niekto úplne iný. To je pre fínsku firmu doposiaľ neznámy model spolupráce. Možno aj preto sa Nokia prítomnosťou svojho tabletu na veľtrhu MWC v Barcelone príliš nechválila.

Vďaka tomu bolo na stánku firmy relatívne voľno, aj keď práve barcelonský veľtrh bol pre väčšinu návštevníkov prvou možnosťou, ako sa s fínskou novinkou zoznámiť. 

My sme si túto príležitosť nenechali ujsť a musíme povedať, že sme veľmi radi. Tablet N1 sa naozaj podaril. Pravda, na to, aby po ňom túžili naozaj všetci, mu chýba nejaká zásadná technická novinka, ale na poli osempalcových tabletov patrí k aktuálnej špičke, a to ako z hľadiska výbavy, tak dizajnu.

Elegantné a tenké kovové telo pôsobí naozaj luxusným dojmom. Aj keď sa môže podľa obrázkov zdať, že Nokia N1 je kópiou iPadu mini, v reále je to inak. Nokia rozhodne iPad nepripomína o nič viac než veľa iných tabletov. Snáď len práve použitie kovu N1 ju s iPadom spája. V porovnaní s celým radom Android tabletov sa však môže Nokia N1 pochváliť perfektným spracovaním. Tablet je príjemne tenký a v ruke pôsobí aj celkom ľahkým dojmom. 

Jeho displej s rozlíšením 2 048 x 1 536 pixelov je parádny. Na danej uhlopriečke má len málo rovnocenných súperov. Aby sa Nokia odlíšila od všednej reality ostatných Android tabletov, pripravili jej inžinieri trochu zmenené užívateľské prostredie. Nad klasickým Androidom 5.0 Lollipop tak funguje prostredie Z Launcher, ktoré sa vyznačuje tým, že užívateľovi servíruje na úvodnej obrazovke tie aplikácie, ktoré môže práve potrebovať. 


Tablet N1 od Nokie na veľtrhu MWC v Barcelone. Snímka: Luděk Vokáč, idnes.cz

Tablet sa používaním učia zvyky užívateľa a snaží sa ponúkať tie správne aplikácie v správnej chvíli. Ak danú aplikáciu užívateľ nevidí, možno začať ťahmi na obrazovke písať písmená a aplikáciu tak vyhľadať. Vyhľadávanie je v tej chvíli univerzálne, takže samozrejme tablet prehľadáva aj ďalší obsah. V podstate tak nikdy užívateľ nemusí vstupovať do menu s aplikáciami, čo je zaujímavý prístup k užívateľskému prostrediu. 

Na náš vkus je síce úvodná obrazovka trochu nevyužitá, na druhej strane priamočiarosť je tu posunutá na vyššiu úroveň ako u väčšiny tabletov. Rozpoznávanie ťahov a vôbec všetky reakcie tabletu na užívateľské pokyny sú pritom bleskurýchle, systém sa zdá byť skvele odladený.

Za zmienku stojí, že namiesto obvyklých ARM procesorov beží tablet od Nokie na čipsete Intel Atom Z3580 so štyrmi jadrami.
Medzi kompaktnými tabletmi patrí N1 k tomu najlepšiemu, čo je dnes na trhu k dispozícii. Zdá sa teda, že Nokia tú svoje schopnosti využila správnym smerom. Odlúčenie od záťaže v podobe mobilnej divízie firme prospelo a teraz dokáže prichádzať s čerstvými a skvele funkčnými nápadmi. 

Je škoda, že Nokia nevedela premenou prejsť sama, a musela tak prísť o svoju dominantnú pozíciu na trhu mobilných telefónov. Teraz už ju znovu od nuly bude dobývať len ťažko, ale N1 ukazuje, že by značka nemusela skončiť v prepadlisku dejín. Tablet stojí niečo vyše 200 eur, ale dostupnosť je zatiaľ obmedzená. Predaj prebieha zatiaľ len v Ázii a tento tablet je aktuálne vypredaný.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2007-04-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Máte daňovú kontrolu, viete, na čo máte právo?
01 - Modified: 2024-04-18 08:21:17 - Feat.: - Title: Nokia oznámila nárast zisku napriek nižším tržbám. Dôvodom sú menšie náklady na technológiu 5G 02 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Toto sú najpredávanejšie telefóny všetkých čias. Vládne im roky sa trápiaca značka 03 - Modified: 2024-04-03 10:44:04 - Feat.: - Title: Výkonný tablet z Číny sa začne predávať začiatkom budúceho týždňa. Prinesie silné parametre za prijateľnú cenu 04 - Modified: 2024-03-26 06:30:00 - Feat.: - Title: Dočkáme sa návratu legendy? V máji sa zrejme vráti ikonická a kedysi prelomová Nokia 3210 05 - Modified: 2024-02-16 09:44:00 - Feat.: - Title: Lacný tablet, ktorý je ideálnou voľbou pre nenáročného užívateľa. Za nízku cenu prinesie zaujímavé prekvapenie
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 02:40