StoryEditor

Vyznajte sa v cloude. Pozrite sa, ako funguje

15.12.2015, 23:00
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk
Uvažovať nad využívaním cloudových služieb pred prevádzkou vlastných serverov je výhodné najmä pre firmy, ktoré sa priamo o IT nezaujímajú.

Aké druhy služieb cloud existujú a čo vlastne firmám poskytujú? "Ak si firma virtualizuje vlastné servery, napríklad pomocou KVM, alebo VMware, môže mať vlastné virtuálne servery a využívať z toho plynúce výhody - dynamické prideľovanie zdrojov, vyššiu dostupnosť. Ak zautomatizuje presuny a vytváranie týchto virtuálnych serverov a svojim užívateľom na zriaďovanie a obsluhu virtuálnych strojov sprístupní interface, vravíme o privátnom cloude. Keď toto poskytuje rôznym zákazníkom jeden provider, cez privátne linky, alebo verejný internet, vravíme o verejnom cloude," vysvetľuje Miroslav Pikus, ICT expert zo spoločnosti Telekom.
Uvažovať nad využívaním cloudových služieb pred prevádzkou vlastných serverov je výhodné najmä pre firmy, ktoré sa priamo o IT nezaujímajú. Odpadne im tak jedna činnosť, ktorá nemá s biznisom podniku nič spoločné. Prečo by sa však mali firmy o cloud zaujímať, je aj rýchlosť. Je výhodné, ak cloudové služby poskytuje telekomunikačný operátor. Konektivita hrá totiž pri cloudových službách kľúčovú rolu a nejde len o rýchlosť - až tretina zákazníkov Telekomu pristupuje do Cloud nie cez verejný Internet, ale po privátnych linkách.

Čo do firmy?
Aký cloud firmám ponúkajú v Telekome? "Firmám ponúkame verejný cloud, čiže virtuálne servery, ako plnohodnotnú náhradu za ich klasické firemné Windows alebo Linux servery. Čoraz viacej zákazníkov ale začína využívať firemný softvér ako službu - od kancelárskych aplikácií, cez účtovníctvo, až po CRM," vysvetľuje Pikus.
Obrovským plus je aj fakt, že firma má k dispozícii obrovský výkon na dosah ruky. A to napríklad aj keď ho potrebuje len na pár dní v mesiaci. 
Odhadnúť náklady, ktoré súvisia s IT, nie je vždy jednoduché. Najmä ak firma dostane veľký projekt či nárazovo dostáva zákazky. S tým súvisí aj správa serverovne a technikou. Pri cloude si jednoduchšie a presnejšie môžete naplánovať svoje prostriedky, a navyše odpadnú náklady na stavbu nákladného datacentra. Stačí mať kvalitné internetové pripojenie.
Cloud sa tak pomaly stáva strategickou technológiou, ktorá dáva firmám flexibilitu, efektívnosť a dokáže reálne šetriť náklady. 
"Zatiaľ na Slovensku najviac firmy využívajú klasické virtuálne servery, v Telekome dominuje platforma Windows server. Budúcnosť však vidíme najmä v SaaS," hovorí Pikus.

(PRinfo)

01 - Modified: 2007-12-08 08:20:00 - Feat.: 0 - Title: Slováci nebudú potrebovať víza na Ukrajinu ani po vstupe do Schengenu
01 - Modified: 2024-02-14 12:24:46 - Feat.: - Title: Slovak Telekom potešil svojich zákazníkov. 5G sieť rozšíril do ďalších miest a obcí 02 - Modified: 2023-11-03 15:51:49 - Feat.: - Title: Telekom rieši nepríjemné otázky za vianočným stolom. Ukazuje, že rešpekt je ten najkrajší darček 03 - Modified: 2023-08-03 10:13:31 - Feat.: - Title: THIS IS LOCCO a HEINEKEN úplne ovládli kategóriu Vizuál 04 - Modified: 2023-05-15 14:16:23 - Feat.: - Title: Telekom bojoval s výpadkom. Operátor varoval pred reštartovaním telefónov 05 - Modified: 2023-05-11 09:22:00 - Feat.: - Title: Deutsche Telekom vykázal prudký rast zisku, predal podiel v divízii telekomunikačných veží
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 14:14