StoryEditor

Lacné 3D tlačiarne v domácností: spravíte hračky i náhradné súčiastky

18.06.2015, 13:08
3D tlač nie je len výsadou veľkých firiem. Pomôže aj menším hráčom a poslúži aj v domácnosti.

Kým trojrozmerná tlač stála pred pár rokmi tisíce eur, dnes si ju firmy, školy či domácnosti vedia zaobstarať už za menej ako päť stoviek. Vďaka pokroku v technológii sa podarilo znížiť počiatočnú investíciu. Využívať ju teda môže už každý.

Vo svete veľkého priemyslu kraľuje bezpochyby sériová výroba. A tú trojrozmerné tlačiarne pravdepodobne nikdy neohrozia vzhľadom na stále relatívne pomalú a nie najlacnejšiu tlač.

No ak sa začnete špecializovať na individuálne potreby klientov alebo domácností, tak podľa Petra Lališa z britského dizajnérskeho štúdia je trojrozmerná tlačiareň neprekonateľnou konkurenčnou výhodou.

„Uvažovať o tejto technológii v našom podnikaní sme začali asi pred piatimi rokmi, keď sme sa dostali k článku o Adrianovi Bowyerovi, ktorý dokázal v roku 2008 z 3D tlačiarne vytlačiť novú 3D tlačiareň,“ vysvetľuje Lališ s úsmevom.

Tri tipy na 3D tlačiarne pod 700 eur:

Lepšie raz ohmatať ako stokrát vidieť

Peter a jeho kolegovia považovali za skvelý nápad ponúknuť klientom namiesto vizualizácie v počítači konkrétne produkty, ktoré si mohli chytiť do ruky. „Dostali sme napríklad zákazku od novovznikajúceho londýnskeho hotela, okrem iného chceli do každej izby vešiaky na šaty, ktoré si vybrali z návrhového katalógu. Namiesto výroby originálnych drahých kusov sme sa rozhodli najprv pre umiestnenie vytlačeného modelu. Vtedy majitelia zistili, že daný typ je pre ich potreby nepraktický a do izieb sa ani nehodí. Vybrali sme teda iný,“ hovorí Lališ o príklade z praxe.

„Odvtedy to tak robíme vždy. Klient nám povie, akú má predstavu, my ju za pár hodín zhmotníme a dáme mu ju do rúk,“ dodáva dizajnér.

Snímka: Flickr.com

Od vysávača po detské hračky

Peter nie je len dizajnér, ale aj domáci majster. Jeho syn zdedil talent po otcovi a trávi hodiny s legom. „Prišiel za mnou, že chce špeciálnu časť lega pre jeho vesmírnu loď. Zobral som ho teda do práce a namodeloval ju podľa jeho predstáv. Od tlačiarne sa vtedy nemohol ani odtrhnúť,“ hovorí Peter Lališ. Takéto modely sa podľa Petra naučí časom robiť každý. „Softvér je čoraz jednoduchší, výroba tak bude dostupná pre každého,“ dodáva. Doma si teda podľa neho budeme môcť vyrábať nielen hračky a malé zlepšováky, ale aj náhradné časti do vysávačov, bicyklov či dokonca aj do áut. „Kolega si vyrobil stojan na poháre do auta, presne podľa potreby,“ povedal.

01 - Modified: 2007-06-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SÚŤAŽ O KNIHU
01 - Modified: 2024-02-09 10:33:12 - Feat.: - Title: Výskumníci vytvorili prvé funkčné nervové tkanivo vytlačené na 3D tlačiarni. Rastie a funguje ako ľudský mozog 02 - Modified: 2023-10-22 14:57:52 - Feat.: - Title: V New Yorku bojujú proti vytlačeným zbraniam. Štát chce predávať 3D tlačiarne len na povolenie 03 - Modified: 2023-06-23 11:49:53 - Feat.: - Title: Let do vesmíru na rakete z 3D tlačiarne. Vedci testovali motory, vyrábať sa budú dvakrát rýchlejšie 04 - Modified: 2023-05-18 04:57:34 - Feat.: - Title: Vznikol podrobný 3D model vraku zaoceánskeho parníka Titanic, vytvorili ho pomocou dronov 05 - Modified: 2021-08-11 12:30:38 - Feat.: - Title: NASA hľadá dobrovoľníkov pre simulovaný pobyt na Marse. Čo všetko od nich vyžaduje?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 00:28