StoryEditor

Ďalší problém modernej techniky. Inteligentné televízory nás sledujú

12.02.2015, 12:08
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Samsung neodporúča hovoriť pri televízoroch vaše osobné informácie.

Múdra elektronika vyvoláva nové bezpečnostné otázky. Ako si všimol server Daily Beast v podmienkach spoločnosti Samsung, firma v nich varuje pred schopnosťami systému na rozpoznávanie reči u svojich nových smart televízorov.

"Samsung môže zhromažďovať a vaše zariadenie zaznamenávať hlasové príkazy a súvisiaci text na to, aby sme mohli poskytnúť funkciu rozpoznávania hlasu, hodnotiť ju a naďalej vylepšovať.

Dajte si, prosím, pozor na to, že vami povedané slová vrátane osobných a citlivých informácií môžu byť medzi zaznamenanými dátami, ktoré sú odosielané tretej strane,” píše sa v odseku textu pojednávajúcom o Smart TV. Tou treťou stranou je myslený dodávateľ systému na rozpoznávanie hlasu, bohužiaľ, to ale nie je v texte priamo uvedené.

Používateľ má, samozrejme, vždy možnosť hlasové ovládanie zakázať alebo televíziu vôbec k internetu nepripojovať, potom mu však inteligentný televízor trochu „zhlúpne”.

"Rozpoznávanie hlasu, ktoré umožňuje používateľovi ovládať televízor pomocou hlasových príkazov, je funkcia televízora Samsung Smart TV, ktorú používateľ môže sám aktivovať alebo deaktivovať. Majiteľ televízora ju tiež môže odpojiť od siete Wi-Fi,“ reaguje na zistenie Daly Beast Samsung.

Samsung je zrejme prvá firma, ktorá svojho vôbec na podobný problém s používaním inteligetných zariadení takto upozorňuje. Podobne sa ale môžu chovať aj ďalšie produkty využívajúce zložitejšie ovládanie hlasom, ktoré analyzujú hlasové príkazy prostredníctvom vzdialeného systému. 

Múdre zariadenia môžu byť bezpečnostnou hrozbou

A nejde len o oficiálny záznam zvuku a prípadne obrazu. S vybavovaním našich domácností smart elektronikou, ktorá je neustále pripojená na internet, musíme mať stále viac na mysli aj bezpečnosť. 

Integrované kameyry a mikrofóny sa totiž môžu stať cieľom hackerov, ktorí sa do nich môžu nabúrať a on-line špehovať, čo sa deje v miestnosti. 

Nebolo by to prvýkrát. Napríklad spam už rozosielali aj napadnuté chladničky a televízory. Z iného súdka bol potom problém televízorov od LG, ktoré skenovali súbory na pripojených diskoch.

Dá sa teda povedať, že čím viac smart zariadení budeme v domácnosti mať, tým viac času strávime starosťami o ich zabezpečenie.

iDnes.cz

vse

01 - Modified: 2007-03-13 14:10:00 - Feat.: 0 - Title: Podľa súdneho rozhodnutia Husní Mubarak zaplatí pokutu
01 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase 02 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 03 - Modified: 2024-04-11 08:19:21 - Feat.: - Title: Na tovar z Temu sme sa dívali s hrôzou. Značková konkurencia je úplne inde 04 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý 05 - Modified: 2024-04-10 14:00:00 - Feat.: - Title: Samsung obmedzí procesory od konkurencie. Použije svoje vlastné
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 19:06