StoryEditor

Panasonic chce byť novým Apple. Pozrite sa prečo

24.02.2015, 23:00
Svetová premiéra nových výrobkov sa niesla v upozorňovaní na nový dizajn a 4K.

Spoločnosť Panasonic dnes na svetovej tlačovej konferencii vo Frankfurte nad Mohanom ukázala svoje najlepšie výrobky. Tržby spoločnosti medziročne rastú, no japonská firma na začiatku predstavila aj pre niektorých Slovákov „smutnú mapu“. Rozloženie svojich závodov už bez Slovenska, kde sa v Krompachoch vyrábali napríklad Blu-ray prehrávače.  

Japonská firma sa podľa svojich plánov v prvom rade zameria na televízory, v ktorých patrí kvalitou medzi špičku. Samozrejmosťou sú nové fotoaparáty, kamery a audio systémy. 

Žiadny nový telefón či tablet od Panasonicu oznámený nebol. Zato tu spoločnosť ukázala nové možnosti biznisu, ktoré vidí viac v kuchyni. Konkrétne v stavaných spotrebičoch, trúbach na chleba či odšťavovačoch. 
 


Produkty predáva dizajn

„Očakávame zdvojnásobenie predaja domácich spotrebičov,“ uviedol v Frankfurte Masayuki Matsushita zo spoločnosti Panasonic. Na vrchole však stále zostáva platforma špičkových televízorov. Témou je 4K, ktoré má postupne v budúcich rokoch nahradiť Full HD. 

„Naši dizajnéri skúmajú každý detail pri navrhovaní nových výrobkov,“ povedal Matsushita na adresu nových výrobkov. Zmysel pre detail má byť cítiť úplne všade. Zdalo sa, že Panasonic sa chce v prepracovaní svojich výrobkov podobať až na Apple. Slovo dizajn padlo niekoľko desiatok krát. 

Po zážitku naživo môžem povedať, že vzhľad nových výrobkov je skutočne lepší ako v minulosti. Najmä ak si spomeniem na staršie televízory. A na to, že dizajn a vzhľad predáva, už prišli aj v Japonsku. Všetko musí byť elegantné, moderné a funkčné. Aj práčka či chladnička. 

Načo však môže byť firma hrdá, je partnerstvo s Teslou. Batérie Panasonicu sú, a podľa spoločnosti aj budú, v každej novej Tesle.


Full HD je out

Audio značka Technics, ktorá má vyniesť Panasonic k najnáročnejším audio zákazníkom sa podľa firmy teší dobrým predajom a čaká ju rozširovanie. Technics dostal štyri nové modely a funkcie na prehrávanie hudby medzi sebou. 

Panasonic vzkriesil novodobý Technics minulý rok počas výstavy IFA v Berlíne. 

Z kategórie fotoaparátov ukázal Panasonic Lumix GF7 či GH4 pre profesionálov s novými objektívmi. GH4 má byť jednou z najlepších kamier pre drony. Fotoaparáty Lumix všeobecne patria medzi tie najlepšie, ktoré dokážu nahrávať video. Samotný GH4 so starším objektívom sme testovali aj  nás v redakcii.
 

„4K nie je iba o zvyšovaní rozlíšenia, ale aj o dokonalejších emóciách z obsahu vďaka unikátnym detailom," povedal Matsushita. A otvoril tému o novodobom rozlíšení. 

Panasonic pripravil pre svoje televízory nový procesor, vďaka ktorému má byť obraz opäť dokonalejší a lepší. Výrobky majú byť vhodné aj pre profesionálov, ktorí ich pomáhali vyrábať, napríklad z filmového priemyslu. Pri porovnaniach, ktoré sme mohli vidieť s profesionálnymi obrazovkami, Panasonic urobil krok vpred. 

Avšak obsahu, ktorý nové 4K využije, je stále málo. Panasonic je ale rovnako ako ďalší výrobcovia súčasťou partnerstva, ktoré chce dostať viac 4K obsahu medzi ľudí. Do tohto spoločenstva patria aj americké filmové štúdiá, Netflix či ostatní poprední výrobcovia televízorov ako Sony či Samsung. 

„Ak nie je Netfilx dostupný vo vašej krajine, určite bude čoskoro,“ povedal Joris Evers, viceprezident Netflixu na konferencii Panasonic Convention. 

Panasonic to pochopil

Oznámil rovnako partnerstvo, kde televízori Panasonic budú mať Netflix už v „základnej výbave“. Najkvalitnejší video obsah zatiaľ nájdete predovšetkým len na internete, nie v bežných televíziách, tie 4K neprenášajú. A Netflix má množstvo exkluzívneho obsahu, ktorý je dostupný aj v 4K. 

A ako vyzerá to najlešpie od Panasonicu? Najvyššia rada, model CX 800, síce neprinesie už plazmu, no špičkový LED televízor, ktorý je nabitý najnovšími funkciami. A navyše aj Netflixom, ktorý bude na konci roka 2016 už dostupný aj na Slovensku.

Bude mať operačný systém Firefox s množstvom aplikácií, ultra vysoké rozlíšenie, nový panel a procesor. Okrem toho Panasonic ukázal aj zakrivené televízory s rovnakými vlastnosťami. Očakávať môžete jasnejší obraz so sýtou čiernou. Veľkosť top modelu môže dosahovať 65 palcov s rozlíšením 4K a 1 600 Hz frekvenciou. 

Dá sa povedať, že Panasonic to konečne pochopil. Televízor je centrom obývačky a novinka vyzerá skutočne výborne. A to často zákazníkov zaujíma viac, než aký má kontrast, odozvu či operačný systém. 

Snímky: autor

01 - Modified: 2007-03-23 14:17:00 - Feat.: 0 - Title: Gašparovič: Vstup do EÚ bol správnym rozhodnutím
01 - Modified: 2024-02-23 05:54:35 - Feat.: - Title: Sídlom nového úradu EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí bude Frankfurt 02 - Modified: 2024-01-28 10:00:00 - Feat.: - Title: Na fotku z tohto fotoaparátu si počkáme tisíc rokov. Ambiciózny sci-fi projekt nám má pripomenúť jednu dôležitú vec 03 - Modified: 2023-09-29 09:21:49 - Feat.: - Title: Dron náhle prerušil prevádzku letiska vo Frankfurte 04 - Modified: 2023-08-21 04:58:58 - Feat.: - Title: V meste neďaleko Frankfurtu vypukol rozsiahly požiar 05 - Modified: 2023-05-25 04:50:41 - Feat.: - Title: Ódor si v Nemecku pripomenul 25. výročie vzniku Európskej centrálnej banky
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 09:33