StoryEditor

Český študent už má Google Glass. Berie si ich na štátnice

20.06.2013, 00:00
Martin Pelant je zrejme prvý používateľ Google Glass z Československa. Ich koncept sa mu páči.

Aké to je mať k dispozícii azda najmenej dostupný a zároveň najviac žiaduci kúsok elektroniky? Martin Pelant ako prvý Čech, ktorý má Google Glass, je nadšený. A to napriek tomu, že kvôli poštovnému v cene asi 600 euro a tristo eurovému DPH môže tvrdiť, že má najdrahšie Glass na svete.

Možnosť kúpiť okuliare prišla trochu nevhod, tesne pred záverečnými skúškami na Fakulte informačných technológií ČVUT. "Glass si určite zoberiem aj na štátnice, snáď tým navodím príjemnejšiu atmosféru," hovorí s úsmevom. Doterajšie reakcie ľudí ho totiž prekvapili - v podstate žiadne nie sú. Možno aj preto, že Glass s tmavým sklom vyzerajú skoro ako obyčajné slnečné okuliare.
 
S Martinom Pelantom sme sa prvýkrát videli pred rokom v Googleplex. Martin tam bol ako úspešný študent a jeden zo 100 najlepších programátorov zo 35 tisíc uchádzačov v súťaži Code Jam 's Sprint to Google I / O. Vďaka možnosti kúpiť si vstupenku na inak vypredanú konferenciu a vďaka štúdiu na Milwaukee School of Engineering naplnil podmienku amerického bydliska pre prihlásenie do projektu Glass Explorers.


Vynikajúca navigácia, horšie používanie s dioptriami 

O rok neskôr na Google I / O Extended v Prahe sme sa videli druhýkrát - Martin Pelant pri prezentácii Google Glass s úsmevom prezradil, že mu z Googlu prišiel e-mail, že jeho Glass sú pripravené na odoslanie. Eman, kde Martin Pelant pracuje, tak je prvá česká vývojárska firma, ktorá má Glass k dispozícii a začne pre nich vyvíjať aplikácie.

Po týždni používania je prvý český majiteľ nadšený, aj keď si musí zvykať na dioptrické šošovky. Glass sa síce dajú nosiť aj s dioptrickými okuliarmi, ale dlhodobo to nie je pohodlné. Ako najpraktickejšiu možnosť Martin hodnotí rýchlu kontrolu upozornení bez vyťahovania telefónu z vrecka a taktiež navigáciu, ktorá vďaka senzorom v Glass ukazuje cestu aj s ohľadom na to, ktorým smerom sa používateľ pozerá.

Ako veľmi šikovný prvok okuliarov Pelant označuje nielen slnečný štítok, ktorý sa v tomto počasí hodí, ale tiež stmavovaciu vrstvu displeja, takže text je premietaný nad oko používateľa a čitateľný aj za slnečného dňa.

iHned.cz

Snímky: autor

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 09:00