StoryEditor

Budúcnosť je jasná: dokonalejšie displeje

06.06.2013, 02:00
To najlepšie z Taiwanu. Veľtrh elektroniky Computex predstavuje nové trendy a zariadenia pre Windows či Android.

Asus Transformer Book Trio

Malá revolúcia. Windows aj Android v jednom balení 

Konvertibilné tablety nie sú na trhu ničím novým. Túto kategóriu preslávil najmä Asus svojím prvým Transformerom, avšak dnes posúva latku dokonalosti ešte vyššie. Novinka
s označením Asus Transformer Book Trio v sebe kombinuje operačný systém Windows 8, no aj najnovší Android. „Hľadali sme dokonalú rovnováhu a dávali dôraz na emócie a funkcie,“ vysvetlil krok predseda predstavenstva Jonney Shih. Podarilo sa, pretože ak máte zariadenie „zasunuté“ v klávesnici, môžete pohodlne pracovať, ale ak si do rúk zoberiete tabletovú časť, premeníte ju na zariadenie s Androidom. Je to ideálne riešenie a tento nápad Asusu pomáha využiť potenciál oboch systémov. Nešetrilo sa ani na komponentoch: majiteľov čaká prehľadný Full HD displej a nový výkonný procesor od spoločnosti Intel. Zaujímavosťou taktiež je, že Book Trio sa dokáže pripojiť bezdrôtovo k externému monitoru. 

Samsung Galaxy Tab 3 

Revolúcia sa nekoná. Zaujať môže len cena 

Tablet spoločnosti Samsung, ktorý predstavil na výstave Computex, môže zaujať zákazníkov len cenou. A ani tú zatiaľ nepoznáme. Síce ide už o tretiu generáciu Galaxy Tabu 10.1, no veľa sa od prvého tabletu nezmenilo. A to bude aj hlavný problém produktu. Najvýraznejším krokom je pridanie hardvérového tlačidla spolu s dvomi dotykovými priamo pod displej. Rovnaká trojica sa nachádza na každom smartfóne s Androidom od Samsungu. Výsledkom môže byť pohodlnejšie ovládanie. Zmení sa aj procesor, nájdete v ňom ten od Intelu. „Ľudia si radšej kupujú prístroje s technológiou Intelu, ktorá im poskytne najlepší pomer medzi výkonom a výdržou batérie,“ komentuje Hermann Eul, viceprezident v spoločnosti Intel. Galaxy Tab 3 10.1 však obsahuje stále obrazovku s rovnakým, dnes už menej kvalitným rozlíšením či so slabým fotoaparátom.

 

E Ink displej 

Ohybný displej. To je nový trend aj pri hodinkách 

Výrobcovia hodiniek dostanú k dispozícii nový typ ohybného displeja, ktorý sa zvykne označovať ako elektronický papier. Ten dokáže zobrazovať niekoľko odtieňov sivej farby a simulovať tak chod klasických hodiniek. Okrem toho však dosahuje minimálnu spotrebu energie. Vďaka grafickému rozhraniu dokáže obrazovka hodiniek jednoduchšie zobrazovať rôzne doplnkové funkcie. Výrobca Mobius však nenechal nič na náhodu a v projekte spolupracoval so spoločnosťou Sonostar, ktorá sa venuje produkcii stopiek. 

Mozilla tablet 

Výrobca iPhonov bude skladať aj tablety 

Operačný systém od Mozilly si užíval slávu začiatkom roka v Barcelone na výstave MWC. Teraz ho však tvorcovia prvýkrát integrovali do tabletu, ktorý v spolupráci pripravil čínsky výrobca Foxconn. Ten okrem iného vyrába aj známy iPhone. Je to stratégia, ktorou sa chce prezentovať Foxconn. Veríme, že spojenie vývoja hardvéru a softvéru prinesie zákazníkovi benefity.“ Funkčná vzorka mala ukázať jeden z piatich projektov, na ktorých Mozilla a Foxconn spoločne pracujú. Nový operačný systém príde na trh už toto leto. Zákazníkov môže odradiť iba málo dostupných aplikácií a jednoduchosť telefónov. 

Dell XPS 11 

Tablet alebo počítač? Záleží len na vás

Notebooky a tablety pomaly začínajú zabúdať na nekvalitné displeje. Novinka od Dellu disponuje unikátnym systémom otvárania pántov: displej vďaka nej môžete pretočiť na zadnú stenu klávesnice. V rukách sa vám tak ocitne prakticky tablet. Dotyková obrazovka má vynikajúce rozlíšenie až 2 560 x 1 440 bodov, čo je pri 11-palcovom zariadení s Windows vysoký nadštandard. Novinka od Dellu vyniká aj spracovaním, ktoré ponúka pogumovanú a tenkú konštrukciu. 

Acer Aspire S7 

Acer potešil. Jemným rozlíšením 

Najvydarenejší počítač od spoločnosti Acer sa dočkal ďalšieho zlepšenia. Ultrabook s označením Aspire S7 síce opäť nemá šiesty rad funkčných kláves, no jeho displej generačne poskočil o úroveň vyššie. Dotyková obrazovka chránená vrstvou tvrdeného skla očarí zákazníkov jemným rozlíšením 2 560 x 1 440 bodov. Teda väčším než v prípade Full HD televízorov. „Navrhovali sme S7 ako najlepší dotykový ultrabook na svete,“ povedal Jim Wong, prezident Aceru. Výrobca taktiež použil v zariadení väčšiu batériu a oveľa výkonnejší hardvér. Model, ktorý je aktuálne v predaji trpí menej kvalitnou klávesnicou, azda ho nástupca nebude nasledovať. Celokovový Acer Aspire S7 je jedným z mála produktov, kde výrobca poodhalil aj cenu. Základná verzia s pokročilým displejom by sa cenovo mala pohybovať na úrovni približne 1 700 eur. 

MSI Primo 81 

Skopírovali iPad mini. S Androidom 

Pokiaľ sa niekomu páči displej, ktorý používa úspešný iPad mini, rovnaký je možné nájsť už aj na inom tablete. Spoločnosť MSI sa veľmi výrazne inšpirovala zariadením od Applu. Okrem totožnej IPS obrazovky, ktorú, mimochodom, dodáva LG, má tablet s označením Primo 81 aj obdobný dizajn a rozmery. Avšak na obrazovke neuvidíte žiadny operačný systém iOS, ale  Android vo verzii 4.2. Zariadenie používa pomerne výkonný štvorjadrový procesor, plynulý chod systému by teda nemal byť problém. Osadená batéria však rekord vo výdrži určite prekonávať nebude. MSI obmedzí dostupnosť predaja Primo 81. Nedostane sa napríklad na americký trh, kde by si Apple na súdoch MSI zrejme podal. Výrobca neoznámil ani presnú cenu. 

Asus Fonepad Note 

Protivník Galaxy Note 2? Asus chce medzi elitu 

Asus okrem zaujímavého ultrabooku ukázal aj protivníka pre Samsung Galaxy Note 2. Asus má tak vlastný smartfón s veľkou, až šesťpalcovou uhlopriečkou a dotykovým perom. Displej navyše dosahuje jemné Full HD rozlíšenie. Nie je však zrejmé, či stylus vie vykonávať rôzne špeciálne funkcie alebo gestá, ako to je pri konkurencii od Samsungu. Ak by išlo len o funkciu dotykového pera, Samsung má aj v prípade slabších parametrov stále prevahu. Asus vybavil svoj obrovský telefón silným procesorom od Intelu či fotoaparátom s 8 Mpx rozlíšením. Operačný systém je, samozrejme, Android. Jeho cenu ani presnú dostupnosť nepoznáme. Asus sa čoraz viac zaujíma aj segment telefónov, kde sa jeho posledné výrobky zaraďujú do najvyššej triedy. 

Snímky: výrobcovia, engadget.com, Reuters

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 10:54