StoryEditor

Mozilla útočí. Telefóny so systémom Firefox budú už budúci rok

24.11.2012, 12:00
Mozilla predstavila prototyp vlastného mobilného operačného systému. Chystá ich čínska ZTE.




Mozilla už v stredu zverejnila simulátor prototypu pripravovaného operačného systému Firefox pre mobilné zariadenia. Vďaka otvorenosti a nezávislosti na platformách mal byť zaujímavou alternatívou k iOS aj dnes vedúcemu Androidu.

Mobilný operačný systém vychádza z rovnakého základu, aký využíva aj prehliadač Mozilla Firefox, a všetky aplikácie vrátane základných funkcií telefónu sú napísané v jazyku HTML 5. Pre vývojárov by tak vďaka webovému štandardu malo byť čo najľahšie portovať aplikácie. V HTML 5 je možné vyvíjať aplikácie aj napríklad pre nový Windows 8.

Na trh by sa mali prvé telefóny s Firefoxom dostať už v polovici budúceho roka. Pre iHNed.cz to potvrdili predstavitelia českého zastúpenia spoločnosti ZTE. Štvrtý najväčší svetový výrobca telefónov sa na vývoji Firefox OS aktívne podieľa. Snaží sa tiež preniknúť zo segmentu lacných mobilov do strednej triedy. A práve tam by sa mal podľa ZTE Firefox OS uplatniť predovšetkým.

Samotný systém, ktorý dnes ešte nie je úplne stabilný a je určený pre ukážku vývojárom, možno vďaka použitej technológii spustiť v okne prehliadača na ľubovoľnom počítači. Na prvý pohľad mobilný Firefox pripomína Android od Google. Základná ponuka aplikácií neprekvapí - nechýba fotoaparát, telefónny zoznam, kalendár alebo prehrávač hudby a rádia.

Práve vďaka HTML 5 ale Mozilla dúfa, že aplikácie budú rýchlo pribúdať rovnako ako doplnky pre webový prehliadač. Kombinácia lacných smartfónov s otvoreným operačným systémom a veľkou podporou vývojárov by tak mohla zamiešať kartami, predovšetkým by mohla ohroziť nastupujúci Windows Phone 8.

ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 03:38