StoryEditor

Navigácia v telefóne? Vhodná (iba) do mesta

20.02.2013, 23:34
S telefónom sa výborne a rýchlo zorientujete, na dlhšie cesty však zvoľte klasickú navigáciu.

Kto z vás by si ešte trúfol ísť cez päť štátov len s pomocou papierovej mapy? Dnes už málokto. Elektronika vytlačila storočia používanú spoľahlivú metódu, ktorú môžete odložiť len ako núdzové riešenie. K dispozícii sú rôzne navigácie vrátane tých v inteligentných telefónoch. Otázka je, či plne nahradia tradičné navigačné prístroje. Odpoveď znie: Každá platforma má svoje plusy i mínusy.

Viac signálov a flexibilita

Smartfón síce vie zastúpiť mnoho zariadení, ale ani jedno bezchybne. S navigáciou to však vďaka pokročilým technológiám nemusí vyzerať negatívne. Okrem signálu GPS si telefón vie pomôcť pozemnými vysielačmi operátorov, takzvanými BTS stanicami, a dokonca pri najnovších telefónoch ruským systémom GLONASS. Svoju polohu vidíte na mape okamžite a s vysokou presnosťou aj pri pohybe. „Navigácia v mobilnom telefóne má viacero výhod z hľadiska mobility, funkčnosti a používateľského komfortu či ceny. Napríklad aktualizácia klasickej navigácie si vyžaduje zaplatiť a stiahnuť mapy do zariadenia, pri navigácii do mobilu používateľ oveľa jednoduchšie zmanažuje aktualizáciu,“ komentuje Veronika Gallisová, PR manažérka spoločnosti Sygic.

Avšak aplikácie navigačného softvéru sú jasne stavané len pre bežných používateľov a môžu byť najväčšou slabinou. Na trhu je ich dostupných niekoľko desiatok a pri nesprávnej voľbe môžete byť pre zlé softvérové spracovanie nemilo prekvapení, až znechutení. Taktiež musíte myslieť na fakt, že uložené mapy v telefóne zaberajú určité miesto v pamäti. Ak je navigácia len on-line, teda počas svojho chodu sťahuje mapy z internetu, je v zahraničí prakticky nepoužiteľná. Mnoho problémov tak odstránite kúpou správnej, klasickej navigácie.

Klasika je klasika

„Za najväčšiu výhodu považujem, že navigačné zariadenie je určené naozaj na navigáciu,“ komentuje Peter Palarec, technický riaditeľ spoločnosti Garmin, a dodáva: „Tomuto účelu sú podriadené všetky vlastnosti a ovládanie. Zariadenie stačí zapnúť, zvoliť cieľ a nechať sa navigovať – jednoduché, priame a spoľahlivé. Používateľ navigačného zariadenia dostáva kompletné riešenie. Nemusí sa zaoberať inštaláciou programov, zháňaním držiakov, napájacích káblov, alebo sa dokonca obávať účtov od operátora z roamingových dát pri ceste do zahraničia.“

Klasické navigácie sú prispôsobené na mieru svojej činnosti a pri výbere sa môžete rozhodnúť, na aký druh činnosti ju budete využívať. Nie je problém si zaobstarať turistickú alebo profesionálnu navigáciu pre vodičov nákladných áut. Softvér je už predpripravený spĺňať všetky požiadavky a ponúka detailnejšie nastavenia.

Smartfón do mesta, navigácia na cesty

Klasická navigácia je však primárne jednoúčelové zariadenie a dobre vybavené modely stoja rádovo viac než navigačný softvér do mobilného telefónu. Pri slabších sa môžete obávať malej obrazovky či veľmi pomalého chodu zariadenia. Navigácie nemajú taký silný výpočtový výkon ako mobilné telefóny. V neposlednom rade sa môže stať, že ju práve nebudete mať so sebou, keď ju budete najviac potrebovať.

Výhody mobilných telefónov s aplikáciami satelitnej navigácie sú práve v jednoduchosti, vždy ju máte poruke a na každodenné využívanie po meste či v jednom štáte je ich určenie ideálne. Pri dlhších cestách alebo pri špecifickom zameraní jednoznačne odporúčame skôr profesionálne riešenie, nezabúdajte však na aktualizácie mapových podkladov.

 

Pozrite si aj tipy HN pre najzaujímavejšie doplnky a samostatné navigácie. V ďalšej časti článku

01 - Modified: 2004-10-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Problémové typy detí
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 02:47