StoryEditor

Microsoft útočí na obývačky. Mužom z Amazonu

03.01.2013, 23:00
Dôvodom odchodu Blakea Kirkoriana je akvizícia jeho start-upu, firmy id8 Group R2 Studios, Microsoftom.

 Na Silvestra si ešte pripíjal s ostatnými členmi predstavenstva v Amazone, na druhý deň bol preč a nikto nevedel, kde je. Až teraz je jasné, že Blake Kirkorian odišiel do Microsoftu. Dôvodom je akvizícia jeho start-upu, firmy id8 Group R2 Studios, Microsoftom. Softvérový gigant totiž po fiasku s Windowsom 8 stavia na inú silnú kartu – hry a ovládanie inteligentnej domácnosti. „Microsoft kupuje id8 Group preto, lebo chce z Xboxu spraviť zariadenie nielen pre zábavu, pozeranie internetu a televízora, ale aj pre ovládanie domácnosti. Práve takéto patenty má a Microsoft cíti príležitosť,“ hovorí analytik Ivor Lehoťan z Capital Markets.

Tajná akvizícia
Detaily obchodu odmietli obe firmy komentovať, takisto nie je známa ani suma, ktorú Microsoft bývalému mužovi z Amazonu vyplatí. Blake Kirkorian bol doteraz členom predstavenstva obchodného kolosu. Pred rokom však založil start-up id8, ktorý vlastní okrem viacerých herných patentov aj aplikáciu, ktorá dokáže cez smartfón ovládať svetlá, či kúrenie v domácnosti. Táto firma je okrem toho autorom produktu s názvom Slingbox, ktorý umožňoval prenos televízneho signálu do počítača, či iného zariadenia, ako televízora.

Presne toto Microsoft potreboval. „Microsoft po značnom neúspechu Windows 8 potrebuje opäť nový produkt, ktorý by mu pomohol získať späť stratené pozície,“ hovorí analytik Lehoťan. Podľa neho už herné konzoly dávno neslúžia iba na hranie, ale stávajú sa centrom domácnosti. To by mohlo Microsoftu generovať ďalšie príjmy. Expert na herný biznis Michal Korec podotýka, že kúpa týchto technológií dokonale zapadá do stratégie Microsoftu. „Dopĺňa najmä jeho riešenie SmartGlass, ktoré má prepojiť hraciu konzolu Xbox 360 s tabletmi a smartfónmi,“ vysvetľuje Korec.

Úspech?
Orientácia Microsoftu na Xbox vyvoláva otázku, či nie je herné odvetvie pochované pod množstvom hier na mobilných platformách. To, čo sme kedysi hrali iba v obývačke, si môžeme priniesť napríklad do autobusu vo svojom smartfóne. „Mobilné hranie v súčasnosti síce rastie, ale dosahuje stále iba malú časť tržieb z predaja hier na konzolách či PC,“ ubezpečuje Korec.

Fakt, že nové zariadenie môže zažiť veľký úspech, naznačuje aj predaj samotnej konzoly Xbox, ktorá má byť pomyselným mozgom celého systému. „Súčasná hracia konzola Xbox 360 zažila aj v ôsmom roku životného cyklu výborné predaje,“ hovorí Michal Korec. Xbox sa cez ostatné Vianoce stal dokonca najpredávanejšou konzolou na trhu. V nasledujúcich rokoch má prísť na svet nový Xbox. „Ten vzbudzuje veľké očakávania, pretože Microsoft je v dobrej pozícii na štart nového systému, ktorý nebude iba hracou konzolou, ale bude mať ambíciu byť multimediálnym centrom obývačky,“ dodáva Korec.

Smartfón bude
Šéfredaktor PC Revue Ondrej Macko však upozorňuje, že táto akvizícia indikuje aj niečo iné. Po uvedení tabletu sa od Microsoftu dočkáme aj telefónu. „Predpokladám, že ho uvidíme už v druhej polovici tohto roka,“ hovorí Macko. „Technológia id8 do toho presne zapadá. Smartfón je ústredným ovládacím prvkom v domácnosti,“ uzatvára.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 08:13