StoryEditor

Zaujímavosti zo sveta IT a aplikácií

27.09.2012, 00:00
Firefox má už 450-miliónov používateľov a Playstaton 3 bude znova tenší.

Firefox má vyše 450 miliónov používateľov

Firefox je momentálne tretí najpopulárnejší internetový prehliadač – hneď po programoch Google Chrome a Internet Explorer. Firefox je v rámci svojej kategórie zaujímavý najmä tým, že ide o tzv. open source projekt. Celý zdrojový kód je teda voľne dostupný verejnosti. Vďaka tomu vzniklo pre prehliadač množstvo prídavkov, tzv. addonov. Tie rozširujú prehliadač o nové funkcie, prípadne umožňujú používateľom, aby si program prispôsobili podľa potreby. Prvá verzia Firefoxu sa na internete objavila 23. septembra 2002, vtedy ešte pod označením Phoenix 0.1. Na prvé oficiálne vydanie prehliadača si však internet musel počkať až do 9. novembra 2004. Dnes využíva Mozillu Firefox viac ako 450 miliónov používateľov a celkový počet stiahnutí addonov prekonal 3 miliardy.

Miracast, nový štandard bezdrôtového streamovania

Dnešné technológie dokážu prehrávať obsah z telefónu alebo tabletu na obrazovke veľkého televízora. Okrem riešení, ktoré vyžadujú prepojenie zariadení pomocou kábla, je možné ich prepojiť aj bezdrôtovo – napríklad v prípade funkcie AirPlay, ktorá toto umožňuje pre zariadenia od spoločnosti Apple. Miracast je však nová technológia, ktorá taktiež dokáže prehrávať multimediálny obsah z mobilných zariadení na televízore prostredníctvom Wi-Fi siete. Výhodou tejto technológie je, že ju podporuje viacero výrobcov. V praxi si tak budete môcť streamovať obsah napríklad zo Samsung telefónu na televízore od spoločnosti LG. Prvé zariadenia, ktoré sú certifikované technológiou Miracast, sú už dostupné na trhu – Samsung Echo P TV, Galaxy S III, telefón LG Optimus G. Ďalšie certifikované zariadenia pribudnú do zoznamu už čoskoro a počas budúceho roka by mal byť nový štandard plne využiteľný, so širokou podporou.

Playstation 3 s ešte tenším dizajnom

Herná konzola sa dočkala novej revízie a s ešte tenším dizajnom bude útočiť na vianočný trh. PlayStation 3 Super Slim je s rozmermi 290 × 60 × 230 mm o 20 % menšia a o 25 % ľahšia ako aktuálny Slim model. Konzola bude u nás dostupná vo verzii s 12 GB flash pamäťou za cenu 229 eur, resp. s dátovým úložiskom vo veľkosti 500 GB za cenu 299 eur. Z hľadiska hardvérovej výbavy sa však vynovená konzola od predchádzajúcich modelov PlayStation 3 nelíši. Ak sa teda rozhodujete, akú konzolu kúpiť pod stromček, momentálne najpopulárnejšie herné zariadenia sú Xbox 360 a PlayStation 3, pričom nový Super Slim model bude dostupný v klasickej čiernej farbe.

iPhoto, vytvoríte si aj koláž z obrázkov

iPhoto je editor obrázkov a fotografií od spoločnosti Apple, ktorý je momentálne dostupný aj pre iOS zariadenia. Aplikácia vo svojej mobilnej verzii pre iPhone a iPad potešila bohatou funkcionalitou. Nechýbajú základné možnosti úpravy, ako ani pokročilé funkcie. Samozrejmosťou sú rôzne efekty a štetce – v tomto smere aplikácia nezaostáva za profesionálnymi programami pre klasické počítače. Chválime aj funkciu Photo journal, ktorá umožňuje vytvoriť koláž obrázkov so špecifickým dizajnom a túto kolekciu zdieľať s priateľmi. Aplikácia poteší aj podporou fotografií až do rozlíšenia 36,5 Mpix. Samozrejmosťou je možnosť rýchleho zdieľania na sociálnych sieťach. Vzhľadom na cenu 3,99 eura ponúka iPhoto výborný obsah. Túto aplikáciu odporúčame každému používateľovi, ktorý chce pracovať s fotkami aj na iPhone alebo hlavne na iPade. V prípade tabletu lepšie vynikne veľmi dobre navrhnuté používateľské rozhranie. V oboch prípadoch je však aplikácia navrhnutá s dôrazom na jednoduché a intuitívne ovládanie, čo ocenia aj menej skúsení používatelia.

Snímky: Apple, Firefox, Sony, Miracast

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 00:23