StoryEditor

Android v ohrození: Apple vyhráva kľúčové spory

30.01.2012, 23:00
Apple získal dve dôležité víťazstvá v súdnych sporoch s výrobcami Android zariadení. Vplyvný americký sudca sa postavil na stranu Apple v prípade patentu 6,343,263.

Pôsobenie Andyho Rubina, šéfa vývoja Androidu, v spoločnosti Apple môže byť pre mobilný systém od Googlu kritické. Sudca Richard Allen Posner v spore medzi Applom a Motorolou rozhodol, že pre rozhodovanie aj porušenie patentu 6,343,263 bude rozhodujúca definícia navrhnutá spoločnosťou Apple.

Sporný patent pokrýva spôsob, akým v reálnom čase komunikujú prvky operačného systému s jeho jadrom. Patentový expert Florian Müller na svojom blogu uvádza, že v rámci definície, ktorú sudca Posner určil ako smerodajnú, Android patent číslo 6,343,263 pravdepodobne porušuje.

Pre Android je celý prípad nepríjemný kvôli tomu, že v spoločnosti Apple sporný patent vyvíjali v čase, keď vo firme pracoval Andy Rubin, terajší viceprezident Googlu pre mobilné projekty.

Apple v správe pre americkú Komisiu pre medzinárodný obchod uviedol, že Andy Rubin pracoval ako inžinier priamo podriadený vynálezcom, ktorí stoja za patentom číslo 6,343,263, a je preto zrejmé, že Android použil technológiu opísanú v patente.

Patent číslo 6,343,263 je súčasťou niekoľkých sporov medzi Applom a výrobcami mobilných zariadení s Androidom. Vzhľadom na novo stanovenú definíciu, ktorá získava na dôležitosti vďaka postavenie sudcu Posnera, bude zaujímavý najmä spor medzi Motorolou a Applom v Chicagu, ktorý sa bude prerokúvať podľa Floriana Müllera v lete tohto roku. To by už mala byť Motorola súčasťou Googlu.

Druhá prehra Samsungu
Samsung v uplynulých dňoch zaznamenal víťazstvo v spore s Applom v Holandsku, kde Apple neuspel so žalobou za porušenie svojho priemyselného vzoru v prípade tabletu Galaxy Tab. 10.1. V Nemecku však súdy Samsungu zatiaľ neprajú.

Kórejská firma prehrala už druhú žalobu voči Applu za porušovanie patentov v oblasti 3G komunikácie. Obe zamietnuté žaloby sa týkali patentov. Jedna žaloba hovorí o štandardoch 3G sietí, čo predstavuje možný dôvod pre rozhodnutie v neprospech Samsungu.

O možné zneužívanie patentov ku štandardizovaným technológiám sa o spory Applu a Samsungu začala zaujímať aj Európska komisia.

Samsung proti Applu podal ešte ďalšie tri žaloby, je tiež možné, že sa proti rozhodnutiam v prvých dvoch prípadoch ešte odvolá.

ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 11:41