StoryEditor

Obrazy visia na internete. Aj slovenské (foto)

11.11.2012, 23:00
Nová internetová platforma Art.sy prináša výtvarne umenie na pozeranie i kúpu do pohodlia domova.

„Páči sa vám Andy Warhol? Možno sa vám bude páčiť aj Roy Lichtenstein alebo Robert Indiana,“ ponúka nová internetová stránka Art.sy, ktorá prepája výtvarné umenie s dnešným svetom internetu. Stránka, ktorú spustili v beta verzii pred mesiacom, je totiž akousi databázou tisícok umeleckých diel. Používateľ si ich môže prezerať podľa rôznych kategórií, ako je umelecký smer, krajina pôvodu a podobne. Niektoré zo zverejnených diel sú aj na predaj. „Naším cieľom bolo sprístupniť umenie z celého sveta každému, kto má pripojenie na internet. Stále zlepšujeme vlastnosti stránky a vyvíjame aj ďalšie produkty,“ uviedla pre HN Madeleine Goldstein, ktorá pracuje pre Art.sy.

Celosvetová sieť
Art.sy však nie je len online galériou diel, ponúka niekoľko ďalších možností. Používateľ môže napríklad sledovať vybraných umelcov (podobne ako na Twitteri), môže si zbierať vlastnú kolekciu, pozrieť si, ako dielo vyzerá na stene v galérii, a prečítať si viac informácií o danom diele či umelcovi. Používateľom sú k v tejto forme k dispozícii diela z takmer 300 galérií, 50 múzeí a súkromných zbierok. „Náš tím zložený z kurátorov, historikov a profesionálov pozýva perspektívnych partnerov z celého sveta, aby na platforme participovali. Využívame mnoho kritérií, aby sme určili, koho pozvať. Najdôležitejšie sú pre nás odporúčania od ľudí, s ktorými už spolupracujeme,“ povedala Goldstein.

Zaujímavosťou je, že niektoré zo zverejnených diel si môže záujemca aj kúpiť za sumu, ktorá je pri diele zobrazená. „Náš špecialista skontaktuje nákupcu s galériou a pomôže mu s transakciou,“ vysvetlila Goldstein, ako funguje princíp nakupovania cez Art.sy. To, či sa už nejaký predaj takto uskutočnil, však nechcela uviesť, rovnako ako nechcela uviesť najdrahší obraz. Sumy za obrazy sa pohybujú od niekoľkých stoviek až po niekoľko miliónov dolárov.

Slovenskí zástupcovia
Zo slovenských umelcov sa na Art.sy zatiaľ nachádzajú len Andy Warhol a Andrej Dúbravský. Dúbravského diela tam pridala newyorská galéria Ana Cristea Gallery, kde na jar tohto roka vystavoval. „Diela treba hlavne vidieť naživo. Myslím si, že zberatelia kupujú umenie v iných situáciách ako sediac za počítačom. Chvíľa, keď sa zberateľ rozhodne, že si chce dielo kúpiť, býva väčšinou špecifická – jeho rozhodovanie je skôr emocionálne a ovplyvnené viacerými vecami,“ zamyslel sa Dúbravský, ktorý ani nevedel, že jeho obrazy Art.sy ponúka.


Diela Andreja Dúbravského

„Na druhej strane sa mi páči, ako sa obrazy dajú približovať, že vidíte až štruktúru obrazu, a tiež je výborné, že stránka vám po prezretí nejakého umelca ponúkne niekoľko podobných,“ poznamenal Dúbravský, ale dodal, že zobrazovať cenu diela hneď po kliknutí na umelca je nevhodné.

Otázka garancie
Viacero mínusov tejto platformy vidí aj prezident Spoločnosti Andyho Warhola v Medzilaborciach Michal Bycko. „Otázkou je, či vám táto stránka aj zagarantuje iné obchodno-právne záležitosti, záležitosti autenticity, odbornosti a podobne. Pri takej obrovskej škále umelcov a diel to vylučujem a neverím, že by sa jedna doména stala garantujúcim prínosom pre zberateľov či obchodníkov,“ uviedol pre HN Bycko, podľa ktorého stránka skôr pripomína katalóg veľkého obchodného strediska, kde sa „miešajú hrušky s jablkami“.

Naopak, generálna riaditeľka Slovenskej národnej galérie Alexandra Kusá v tom našla aj inšpiráciu pre Slovensko. „Vidím v tom prínos, a to v súvislosti s prebiehajúcou digitalizáciou. Je to inšpirácia, ako naložiť s digitálnym obsahom. Pre slovenskú scénu môže byť podnetný aj dizajn stránky,“ vyjadrila sa pre HN. Formu platformy ocenila aj zástupkyňa riaditeľa aukčnej spoločnosti Soga Nina Gažovičová. „Prínosom je atraktívna a užívateľsky praktická forma prispôsobená dobe, v ktorej žijeme. Je to tiež miesto, kde sa dá podnetne stráviť niekoľko hodín,“ zhodnotila pre HN.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 03:26