StoryEditor

Mobilné telefóny s Windowsom dospeli. Konečne

07.11.2012, 23:00
Bližší pohľad na nový operačný systém od Microsoftu. Požívatelia ocenia kvalitné smartfóny.

Microsoft popri Windowse 8 pre počítače či tablety prišiel aj s novým OS pre mobilné telefóny. Windows Phone 8 sa nesie v duchu bývalej „sedmičkovej“ mobilnej verzie. Bežný používateľ ťažko ihneď rozpozná zmeny. Najväčšie sa totiž udiali „pod povrchom“.

Konečne konkuruje naplno
Windows Phone 8 má nové jadro systému, ktoré je spoločné s originálnou verziou Windows 8. Po tejto aktualizácii je konečne schopný konkurovať Androidu alebo iOS. Predchádzajúca verzia totiž narážala na príliš mnoho obmedzení. Ponúkané telefóny nedokázali zaujať kupujúcich tak, aby sa celkovo sympatický systém rozšíril. Svetový podiel Windows Phone je na úrovni troch percent. Na porovnanie, napríklad BlackBerry dosahuje 10 percent, iOS 20 percent a Android až 50 percent.

Bude konkurencieschopný  Windows Phone 8 konečne ponúka výrobcom možnosť využiť obrazovky s HD rozlíšením. Poradí si aj s mnohojadrovými procesormi. Multitasking, teda správa viacerých procesov naraz, mu nerobí problém. Ak máte práve spustenú navigáciu alebo chat a chcete sa pozrieť do svojich e-mailov, smartfón nechá na pozadí plynule bežať aplikáciu, ktorú minimalizujete. Windows Phone je známy svojou odozvou, ktorá dokáže smelo konkurovať aj iOS od Applu. Beh aplikácií na pozadí bude preto dovolený len vybraným, ako napríklad Skype či navigácia od Nokie. Do karát hrá aj narastajúci počet aplikácií a okamžité aktualizácie od Microsoftu.

Používateľské rozhranie sa takmer nezmenilo. Podobne ako pri Windows 8 či predchodcovi mobilného OS vidíte na obrazovke farebné dlaždice. Tie siahajú od okraja po okraj obrazovky a môžu v závislosti od svojej veľkosti zobrazovať niektoré informácie. Dozviete sa aktuálne počasie, potešia vás fotografie priateľov alebo aktuálny čas.



Zatiaľ päť telefónov
Majitelia smartfónov s Windows Phone 7 nebudú nadšení. Microsoft urobil hrubú čiaru, aktualizovať svoj telefón na osmičkovú verziu nedokážete. Žiaľ, musíte si zakúpiť nový telefón.

Súčasná vlajková loď smartfónov s Windows Phone 8 pochádza od HTC. Ide o model Windows Phone 8X by HTC. Nokia predstavila svoj top smartfón ako Lumia 920 a má skutočne čo ponúknuť – bezdrôtové nabíjanie či kvalitný fotoaparát. Mnohých však môže odradiť veľkosť či cena. Samsung prináša svoj Ativ S, ktorý môže profitovať z veľkého 4,8-palcového displeja a kovovej konštrukcie. Na trhu bude dohromady zatiaľ len päť telefónov s Windows Phone 8, najlacnejší od HTC.

Microsoft si sľubuje od nového OS najmä zvýšenie podielu na trhu a ohrozenie protivníkov. Dokonca sa šepká, že pripravuje vlastný smartfón s Windowsom Phone 8, ktorý by mohol uzrieť svetlo sveta už vo februári.

Windows Phone 8X by HTC

Smartfón, ktorý je oficiálnym zariadením operačného systému Windows Phone 8, pochádza od spoločnosti HTC a používateľovi poskytne jemný 4,3-palcový HD displej a rýchle dátové prenosy v 3G sieti. HTC vyzdvihuje výbornú prednú kameru schopnú zaznamenávať Full HD video, rýchly chod a sympatickú hmotnosť. Zadná kamera disponuje 8 Mpx fotoaparátom a batéria vydrží približne jeden deň.

Windows Phone 8S by HTC

Druhý zo série Windows Phone telefónov. Podivný názov si vyžadoval sám Microsoft. 8S bude najlacnejším smartfónom s novým operačným systémom. Oproti drahšiemu 8X poskytne mierne horší displej so 4-palcovou uhlopriečkou a slabšiu hardvérovú výbavu. No navyše má miesto na uloženie microSD kariet. S cenovkou okolo 300 eur sa už začína predávať aj na Slovensku

Nokia Lumia 920

Zrejme najzaujímavejší smartfón s operačným systémom Windows Phone 8. Ponúka špičkový, 4,5-palcový HD displej so supercitlivou vrstvou, ktorý dokážete ovládať aj v rukaviciach. Okrem veľmi zaujímavých doplnkov v systéme ponúka Lumia 920 výborný fotoaparát, navigáciu zdarma a bezdrôtové nabíjanie. Používateľom však nemusí vyhovovať jeho veľkosť a vysoká hmotnosť.

Nokia Lumia 820

Lacnejší brat veľkej Nokie, ktorý ponúkne 4,3-palcový displej, avšak už bez HD rozlíšenia, a slabší 8 Mpx fotoaparát. Výpočtový výkon procesora a grafiky však ostal s Lumiou 920 zachovaný. Navyše poskytne priestor aj na obľúbené microSD karty. Používatelia sa môže tešiť z kompaktných rozmerov a rôznych farebných vyhotovení telefónu.

Samsung Ativ S

Telefón od Samsungu k nám príde zrejme až po novom roku ako posledný. Zákazníkov môže osloviť prehľadný 4,8-palcový displej s jemným rozlíšením a kovová konštrukcia. Zadný fotoaparát disponuje 8 Mpx čipom s možnosťou zachytávania Full HD videa. Smartfón taktiež disponuje najväčšou batériou a najtenšou konštrukciou spomedzi Windows Phone 8 telefónov.


menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 15:32