StoryEditor

Softvérová kriminalita naďalej problémom

18.06.2003, 00:00

Na základe výsledkov najnovšej celosvetovej štúdie spoločnosti International Planning and Research Corporation oznámila organizácia Business Software Alliance, že miera softvérového pirátstva dosiahla v roku 2002 na Slovensku úroveň 45 %. Znamená to, že zo všetkých počítačov predaných v SR v roku 2002 v 45 % z nich bol nainštalovaný nelegálny softvér. Oproti roku 2001 to predstavuje pokles o jedno percento, pričom v porovnaní s rokom 1994 ide o celkový pokles o 21 percent. V rámci krajín východnej Európy bolo pritom Slovensko v roku 2002 krajinou s druhou najnižšou mierou softvérového pirátstva, keď lepší výsledok dosiahla len susedná Česká republika.
"Sme radi, že Slovensko sa s mierou softvérového pirátstva v roku 2002 na úrovni 45 % zaradilo medzi krajiny s najnižším podielom nelegálneho softvéru spomedzi krajín východnej Európy. Do veľkej miery je tento stav výsledkom práce slovenskej polície, ktorá venuje problematike softvérového pirátstva zvýšenú pozornosť," povedal Roman Karabelli, hovorca BSA na Slovensku. "Na druhej strane je dôležité tiež zdôrazniť, že oproti krajinám, napríklad, západnej Európy má Slovensko stále veľmi vysokú mieru softvérového pirátstva. Je teda zrejmé, že pred Slovenskom leží ešte dlhá cesta, a to aj so zreteľom na začlenenie sa našej krajiny do Európskej únie," dodal Karabelli.
Pokles miery softvérovej kriminality na Slovensku možno pripísať okrem prísnejšieho presadzovania platných zákonných noriem zo strany orgánov činných v trestnom konaní i osvetovým aktivitám združenia Business Software Alliance. Vďaka úspešnej osvetovej kampani z jesene 2002 vzrástol počet volaní na bezplatnú informačnú linku aliancie o 90 %. Volajúci sa zaujímali o problematiku ochrany autorského práva k softvéru a poskytli nám aj cenné informácie vedúce k odhaleniu firiem, ktoré tieto práva porušujú. V novembri 2002 vykonali príslušníci Policajného zboru SR prehliadku nebytových priestorov v nemenovanej bratislavskej firme, pri ktorej zhabali na účely expertízy 28 počítačov. Vzniknutá škoda bola vyčíslená na takmer 1 milión korún.
Významným dôsledkom softvérového pirátstva sú pre softvérový priemysel ako aj pre ekonomiky jednotlivých krajín finančné škody, ktoré vyplývajú z používania nelegálneho softvéru. V roku 2002 dosiahli celosvetovo finančné škody spôsobené softvérovým pirátstvom hodnotu 13,08 mld. dolárov, čo predstavuje nárast o 19 % v porovnaní s rokom 2001. Na Slovensku dosiahli finančné škody vyplývajúce zo softvérového pirátstva v roku 2002 úroveň 907 mil. korún, pričom oproti roku 2001 to predstavuje nárast až o 155 %.
"Na základe vyčíslenia odhadnutých finančných škôd vyplývajúcich zo softvérového pirátstva je zrejmé, že tento fenomén výrazne ovplyvňuje slovenskú ekonomiku a špeciálne rozvoj odvetvia informačných technológií," komentuje uvedené výsledky Roman Karabelli, hovorca BSA na Slovensku. "Cieľom našej organizácie je preto naďalej aktívne podporovať znižovanie miery softvérového pirátstva na Slovensku prostredníctvom vzdelávania a upozorňovania verejnosti na túto problematiku, ako aj spolupráce s orgánmi slovenskej polície pri identifikácii prípadov používania nelegálneho softvéru," dodal Karabelli.
Celosvetová miera softvérového pirátstva dosiahla v roku 2002 úroveň 39 %. Tento výsledok predstavuje pokles oproti roku 2001 o jedno percento, pričom v porovnaní s rokom 1994 ide o pokles o 10 percentuálnych bodov. Najvýraznejší pokles v období rokov 1994 -- 2002 pritom zaznamenal región Blízkeho východu a Afriky, kde klesla miera softvérového pirátstva z úrovne 80 % na 49 %.
"Aj keď úroveň softvérového pirátstva zaznamenáva celosvetovo klesajúcu tendenciu, nie je možné sa so súčasným stavom uspokojiť. Napriek osemročnému poklesu tohto ukazovateľa je potrebné si uvedomiť, že celosvetovo sa stále viac ako tretina existujúceho softvéru používa nelegálne," povedala Beth Scott, viceprezidentka BSA pre región EMEA (Európa, Blízky východ a Afrika). "Softvérové pirátstvo pritom výrazne ovplyvňuje ekonomiky jednotlivých krajín, predovšetkým prostredníctvom dosahu na rast IT odvetvia a s tým súvisiaci rast pracovných príležitostí a daňových odvodov," dodáva Scott.
Región východnej Európy zostáva naďalej oblasťou s najvyššou mierou softvérového pirátstva, keď v roku 2002 dosiahol tento ukazovateľ úroveň 71 %. Naopak, oblasťami s najnižšou mierou softvérového pirátstva boli regióny Severnej Ameriky (24 %) a západnej Európy (35 %). Spomedzi krajín východnej Európy dosiahla v roku 2002 najnižšiu úroveň softvérového pirátstva Česká republika (40 %), naopak, najvyšší podiel nelegálneho softvéru na trhu bol zaznamenaný v krajinách Spoločenstva nezávislých štátov (90 %) ako aj v Rusku a na Ukrajine (89 %).

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 12:24