StoryEditor

Slovensko si obľúbilo laptopy

21.08.2007, 00:00
Osobné počítače sa stále tešia veľkej obľube používateľov. Len za druhý štvrťrok 2007 ich predajnosť stúpla o 21 percent. "Neutíchajúci záujem o notebooky bol opäť hlavným dôvodom celkového rastu trhu s PC," hovorí Jiří Helebrand, analytik spoločnosti IDC CEMA.

Predaj stolných počítačov zaznamenal šesť- a notebookov úctyhodných 42-percentný medziročný rast. "Dominantné postavenie si drží aj naďalej spoločnosť Hewlett Packard, nasledovaná spoločnosťami Asus a BGS," informuje Helebrand.

Notebook vyhráva
Jedným z hlavných faktorov rastúceho dopytu o notebooky je podľa odborníkov cenová dostupnosť. Zatiaľ čo pred siedmimi rokmi presahoval cenový rozdiel medzi priemernou cenou stolného počítača a notebooku 1 100 dolárov, v roku 2006 to bolo iba 470. Na atraktívnosti im pridáva aj záujem používateľov o mobilitu a vzrastajúci výkon. Viacero ľudí už vlastní stolný počítač, no pre väčšiu slobodu si zadovážia aj laptop. A to desktopom nepomáha. Napriek tomu v súčasnosti sú objemy predajov stolných a prenosných počítačov veľmi vyrovnané, avšak notebooky dosahujú omnoho dynamickejší rast.

Nižšia cena, lepší výkon
Veľký boom podporený zlepšujúcou sa cenovou dostupnosťou môžeme zaznamenať od roku 2003, keď tiež začala vzrastať popularita platformy centrino. Naša krajina nie je jediná, kde prevláda trend silných dvojciferných nárastov v počte predaných laptopov. Ide o všetky štáty Európskej únie. Slovensko v roku 2006 dosiahlo pomer 48 percent predaných notebookov z celkového počtu predaných osobných počítačov. V porovnaní so západnými štátmi únie nás to v tejto oblasti radí medzi vyspelé krajiny. Dnes si môžete kúpiť počítač za čoraz nižšiu cenu, pričom výkon narastá. Aj keď ceny notebookov donedávna klesali omnoho rýchlejšie ako ceny klasických PC, v poslednom období cenový pokles pri obidvoch skupinách skôr stagnuje.

Trend sa nezmení
Spoločnosť IDC CEMA, ktorá sa zaoberá vývojom predajnosti počítačov, predpokladá, že dopyt používateľov o nové počítače bude do konca roka pokračovať v rovnakom tempe ako doposiaľ. Prevažovať budú prenosné. "I keď sme v minulých rokoch zaznamenali dvojciferné nárasty v počte predaných PC, domnievame sa, že tento trend bude i naďalej pokračovať. V najbližších dvoch rokoch očakávame pozitívny dvojciferný rast, neskôr by sa mal spomaliť asi na osem percent v roku 2011," píše sa v správe Jiřího Helebranda.

Návštevnosť rastie
Výrazný záujem o počítače by mohol viesť k názoru, že internetové portály sa tešia zo stúpajúcej návštevnosti. No je tu viacero okolností, ktoré to ovplyvňujú. "Návštevnosť jednotlivých portálov nezávisí od rastu predajnosti samotných počítačov. Práve lacnejší internet a kvalitnejšia ponuka služieb sú hlavné faktory," povedal pre HN Milan Csaplar, manažér internetových výskumov pre Asociáciu internetových médií. Aj štatistiky hovoria svoje. "Čísla sú za posledné obdobie v priemere rovnaké. No keď sa na to pozeráme medziročne, za minulý rok bola návštevnosť 32 percent, pričom v tomto roku je to už o osem viac," hovorí Michal Švihra, manažér internetových výskumov z Mediaresearch Slovakia.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 02:11