StoryEditor

NASA slávi päťdesiatiny a posiela do vesmíru skladbu Beatles

04.02.2008, 12:24
Autor:
ČTKČTK
Dnes bude americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) vysielať do vesmíru skladbu od skupiny Beatles. Oslávi tak 50. výročie svojho založenia. Bývalý člen skupiny Paul McCartney a vdova po Johnovi Lennonovi Yoko Ono tento krok nadšene privítali.

Pieseň poletí rýchlosťou 300 tisíc kilometrov za sekundu - teda rýchlosťou svetla - a jej cieľom bude 431 svetelných rokov vzdialená hviezda Polárka. NASA si tak chce 4. februára pripomenúť päťdesiate výročie vzniku organizácie. V rovnaký deň bola pred 45 rokmi založená i sieť Deep Space, systém antén, rozmiestnených po celom svete, s pomocou ktorých vedci skúmajú hlbiny vesmíru, a vďaka ktorým bude skladba Beatles do vesmíru vyslaná. A konečne, v ten istý deň bola nahraná i samotná pieseň Across the Universe (Naprieč vesmírom), ktorú si NASA pre túto mimoriadnu misiu vybrala.

Paul McCartney je nápadom nadšený a v liste NASA napísal: "Skvelý nápad! Pozdravujte odo mňa mimozemšťanov!". Taktiež Yoko Ono táto myšlienka potešila.

Nie je to prvý raz, kedy sa piesne skupiny Beatles a vesmírny výskum stretli. V roku 2005 bola na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) prenášaná jedna pieseň z koncertu Paula McCartneyho a piesne liverpoolskej skupiny v minulosti na ISS slúžili ako budíček pre astronautov.


Článok bol pôvodne publikovaný na DigiWeb.cz.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 02:20