TASR
StoryEditor

Apple sa bojí. Zrýchľuje presun výroby iPhonov do Indie a Vietnamu

28.05.2020, 00:01
Súčasná obchodná vojna medzi USA a Čínou nie je len záležitosťou spoločnosti Huawei, ktorá je ňou značne ovplyvnená.

Americko-čínska obchodná vojna rozhodne nie je na ústupe, aktuálna pandémia koronavírusu, ktorá má pôvod v čínskom Wu-chane, skôr konflikt eskalovala, píše portál idnes.cz. Američania predĺžili embargo na dodávky amerických technológií pre Huawei, ktorý je v Číne považovaný za národný značku, hoci je to súkromná spoločnosť.

Technologický trh tak očakáva čínsku odpoveď. V rámci obchodnej vojny zatiaľ Čína obmedzila dovoz niektorých amerických produktov. Väčšinou to bola poľnohospodárska produkcia. Lenže pri eskalácii konfliktu môže dôjsť aj na technologické firmy a tie americké, ktoré v Číne podnikajú, sa začínajú možných problémov obávať.

Týka sa to aj tretieho najväčšieho výrobcu smartfónov na svete, spoločnosti Apple. Tá si zatiaľ väčšinu svojej produkcie necháva vyrábať partnermi v Číne. Lenže ako americká firma sa obáva, že Čína by do budúcnosti pre výrobu iPhonov nemusela byť ideálnym miestom. Preto sťahuje výrobu do iných krajín.

A čínska odplata môže prísť veľmi skoro. Podľa čínskeho servera Global Times pripravuje Čína čiernu listinu a firmy na nej zaradené budú v Číne v podstate nežiaduce. Apple má medzi ne patriť.

Zákaz predaja i výroby?

Ako presne bude čínske embargo nastavené, možno zatiaľ iba odhadovať. Najprv by sa mal sťažiť predaj iPhonov na tamojšom trhu. Neskôr môžu prísť obdobné sankcie ako zo strany USA pre Huawei.

Apple už nejaký čas necháva montovať iPhony aj v Indii. Avšak len niektoré lacnejšie modely, nie tie aktuálne. Produkcia je určená primárne pre tamojší trh, export nie je verejne potvrdený. Apple už pred časom zo samotných telefónov odstránil nápis na zadnej strane, v ktorom informoval, že prístroje sú navrhnuté v Kalifornii a montované v Číne. To teraz nájdeme len na škatuľke, a to vrátane najaktuálnejšieho modelu SE.

Dodávatelia sú dobrým zdrojom informácií

Podľa informácií dodávateľov súčiastok citovaných serverom DigiTimes teraz Apple presun výroby iPhonov z Činy zrýchľuje. A to práve do Indie, ale nielen tam, ďalším miestom je Vietnam. Ten už teraz patrí medzi významných producentov smartfónov a väčšinu produkcie tam už pred časom presunul Samsung.

Avšak pozor, samotný Apple žiadnu továreň nevlastní. Externe pre neho iPhony montuje taiwanská spoločnosť Foxconn. Nový model iPhone SE 2020 vyrába tiež taiwanská spoločnosť Pegatron. Obe tieto firmy majú síce väčšinu výrobných priestorov v pevninskej Číne, ale sú to taiwanské spoločnosti.

Od Číny sa Apple úplne odrezať nemôže

Apple má samozrejme viac dodávateľov a firiem, ktoré montujú jeho produkty. A sú medzi nimi samozrejme aj čínski. Napríklad, spoločnosť Luxshare montuje pre Apple slúchadlá AirPods a dodáva mu aj ďalšie súčiastky pre iné výrobky. Dokonca by Apple mal s touto firmou rokovať aj o kompletizácii iPhonov. Otázkou však je, či to bude v Číne.

Ďalšie špekulácie uvádzajú, že jeden z nadchádzajúcich modelov iPhonov by mal mať displej od čínskeho výrobcu BOE, ktorý by sa o dodávky mal rozdeliť s juhokórejským LG.

Bolieť to bude všetkých

Ak by sa Apple dostal na čínsku čiernu listinu, iste by to jeho biznis ovplyvnilo, ale skôr krátkodobo. Väčšinu súčiastok by nakoniec získal od mimočínských dodávateľov, aj keď by to mohlo byť drahšie, čo by sa mohlo odraziť v cene prístrojov.

Rovnako tak dokáže presunúť aj výrobu mimo Číny, aj keď ani to nie je záležitosť na pár mesiacov. Takže vplyv by reštrikcie v tomto smere na firmu mali, ale zásadnejšie by bolo prípadné obmedzenie predaja jeho produktov na čínskom trhu. To by Apple bolelo naozaj veľa. Je v Číne veľmi silný. Rovnako by však reštrikcia boleli čínskych dodávateľov Applu a aj predajcov jeho produktov.

01 - Modified: 2021-09-03 21:24:45 - Feat.: 0 - Title: Takto sa zrodila legenda: Revolučný telefón, ktorý zmenil všetko 02 - Modified: 2020-02-27 14:14:53 - Feat.: 0 - Title: Nový Huawei vyzerá ako najlepší iPhone. Má slabšiu výbavu, no jednu vec navyše 03 - Modified: 2020-04-15 22:38:02 - Feat.: 0 - Title: Je to tu. Apple predstavil dlhoočakávaný ľudový iPhone za 479 eur 04 - Modified: 2020-01-31 22:19:10 - Feat.: 0 - Title: Giganty ukážu svoje tromfy. Zlatým klincom môže byť ľudový iPhone
01 - Modified: 2024-04-12 05:30:00 - Feat.: - Title: Nové smartfóny od Applu prídu vo viacerých farbách. Čo vieme o dizajne pripravovaných iPhonov 16? 02 - Modified: 2024-04-11 14:00:00 - Feat.: - Title: Apple ukázal, že prejsť na iPhone 15 z predchodcu nemá zmysel 03 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Toto sú najpredávanejšie telefóny všetkých čias. Vládne im roky sa trápiaca značka 04 - Modified: 2024-04-02 09:25:46 - Feat.: - Title: Apple sa chváli vnútornou pamäťou iPhonov. Tie však majú čo doháňať 05 - Modified: 2024-03-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Apple prinesie funkciu, ktorú má Android od svojho uvedenia. Pomôže vám lepšie prispôsobiť váš iPhone
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 07:09