Motorola
StoryEditor

Keď sa doťahujú YouTuberi s gigantmi: Čo nesedí na nových prevratných smartfónoch?

21.02.2020, 05:01

Ohybné smartfóny budú v nasledujúcom období zrejme ešte dosť rezonovať v oblasti smartfónov. Po rozpačitom minulom roku a problémoch s ohybnými obrazovkami sa zdá, že výrobcovia konečne vychytali problémy a snažia sa prinášať čoraz väčšiu kvalitu v tejto oblasti. Vyzerá to však tak, že nie sú vždy úplne najúprimnejší, keď ide o marketing.

Youtubový kanál JerryRigEverything, ktorý sa zaoberá rozoberaním mobilných zariadení do tých najväčších detailov, prišiel so zaujímavými odhaleniami v súvislosti s novou Motorola Razr 2019 a Samsung Galaxy Z Flip.

Od koľkých milimetrov sa počíta "medzera"?

Pri rozoberaní smartfónu Motorola Razr 2019 poukázal YouTuber na marketingový slogan, ktorý hovorí, že po zatvorení displeja Motoroly nevznikne žiadna štrbina (zero gap, pozn.red.). To má pedstavovať výhodu v takom zmysle, že sa do preloženého zatvoreného displeja nedostanú nijaké nečistoty. Tie by totiž po pritlačení dvoch častí obrazovky k sebe mohli spôsobiť, že sa displej zničí.

Po lepšom priblížení a pozretí sa na zatvorenú Motorola Razr však možno len ťažko hovoriť o “nulovej štrbine”, teda dokonalom zložení obrazoviek. Zack Nelson stojaci za videami na kanáli JerryRigEverything upozorňuje na množstvo možností, ako môžu nečistoty i prach preniknúť do zariadenia, či dokonca aj rovno pod displej.

"Plastové sklo"?

Najpresnejšie sa tiež nevyjadril zrejme ani Samsung. Ten nám na tlačovej konferencii v San Franciscu doslova povedal, že jeho displej tvorí ohybné sklo. Porušili zákony fyziky a ich displej na rozdiel od Motoroly má skutočne tvoriť sklo. Nelson však displej podrobil testu odolnosti a zistil, že na povrchu je predsa len plast a nie sklo. 

Juhokórejský výrobca na video okamžite zareagoval. Potvrdil prítomnosť plastovej povrchovej úpravy, respektíve fólie, no pod ňou sa naozaj nachádza "forma skla". A to sa stáva z exaktného pohľadu trochu kontroverzným. YouTuber vraví, že by sa to teda malo presnejšie nazývať sklenený substrát, nakoľko tento displej by (zatiaľ) bez povrchovej plastovej úpravy nevedel fungovať. Veci sú skrátka o dosť komplikovanejšie. 

Kde sú čistiace vlákna?

Na obranu však treba povedať, že nie vždy sa oplatí doťahovať sa s výrobcom. JerryRigEverything si totiž trochu zavaril. Kontroverznosťou sa stali štetinky na čistenie otočného kĺbu Samsungu. 

Výrobca ukázal video, kde prezentoval sériu metličiek čistiacich hlavný kĺb a otočný mechanizmus v Samsung Galaxy Z Flip. Vravel, že sa starajú o to, aby sa do Flipu nedostali nečistoty. Tieto metličky sa otierajú o ohybný kĺb pri každom otvorení a zavretí.

Všetko by bolo bývalo v poriadku, keby Samsung neukázal video. Metličky totiž v kĺbe sú - avšak podľa detailného pohľadu YouTubera sú na úplne inom mieste. To vyvolalo samozrejme veľké diskusie. 

Hneď na to rozobral nový skladací Samsung aj druhý známy YouTuber s kanálom iFixit. Ten upozorňuje, že metličky sú umiestnené predsa len tam, kde deklaroval Samsung, ale pri záťažovom teste fialovým prachom štetinky príliš nepomohli. 

Nelson tak vydal o niekoľko hodín pod svojím videom vyhlásenie - ospravedlnil sa, pretože uznáva, že štetinky sa v kĺbe nachádzajú, no on ich prehliadol. Obzeral sa totiž po nich na inom mieste.

Z hľadiska čitateľa je preto tiež potrebné sledovať dlhodobejšie nejakú tému, nielen hľadať okamžite senzácie. 

Poznámka pod čiarou

Treba ešte dodať, že ani jeden zo smartfónov nedeklaruje, že je v skutočnosti prachuodolný podľa najvyšších špecifikácií. Priznávajú tým, že by ich nečistoty mohli znehodnotiť. Avšak obaja výrobcovia sa pohrávajú so slovíčkami, čo nie je práve najférovejšie a najotvorenejšie k používateľom.

01 - Modified: 2020-01-30 13:06:08 - Feat.: 0 - Title: Europoslanci chcú jednotnú nabíjačku na telefóny. Apple s tým má problém 02 - Modified: 2020-02-10 04:55:44 - Feat.: 0 - Title: Spoľahlivé služby za 250 eur. Tento telefón má však aj svoje nevýhody 03 - Modified: 2020-02-13 13:39:38 - Feat.: 0 - Title: S týmto telefónom natočíte 8K video a 100-násobne priblížite scénu. Nový Samsung je tu 04 - Modified: 2020-02-19 21:58:10 - Feat.: 0 - Title: Tento telefón zabráni tomu, aby ste si spravili nahé fotky
01 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase 02 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 03 - Modified: 2024-04-11 08:19:21 - Feat.: - Title: Na tovar z Temu sme sa dívali s hrôzou. Značková konkurencia je úplne inde 04 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý 05 - Modified: 2024-04-10 14:00:00 - Feat.: - Title: Samsung obmedzí procesory od konkurencie. Použije svoje vlastné
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 20:59